Lista: Här är maten hundar absolut inte får äta

Vilken mat får man absolut inte ge sin hund? Här är listan över livsmedel som din hund aldrig får äta!

Hund framför giftig mat

Hundar är inte skapta för våra matvanor

Det kan inte sägas för ofta – hundar är inte skapta för våra matvanor. Livsmedel som vi kan äta och som vi tror är ofarliga kan vara farliga, och i värsta fall dödliga, för hundar. Vissa hundar är av naturliga skäl mer känsliga än andra, och valpar tål mindre än vuxna hundar, men det finns vissa varningslampor som alltid bör vara tända.

Här är livsmedel som kan förgifta din hund

Russin och vindruvor

Russin – särskilt barn kan äta mängder av dem! Det finns gott om exempel på hundar som tål russin livet ut, men andra blir förgiftade av en handfull russin, vilket skadar deras njurar. Det finns alltså ingen anledning att ta risken.

Nötter

Nötter, särskilt de som är mycket oljiga som valnötter, är farliga för hundar. En vild hund skulle aldrig äta en nöt i naturen, men kamouflerade i godis eller kakor kan nötter lätt locka ditt husdjur. Undvik dem! Nötter kan orsaka förlamning och förstöra hundens system inom 12 timmar.

Sötningsmedel

Sötningsmedel är inte hälsosamt för djur. Sötningsmedel, särskilt xylitol som finns i tuggummi, kan slå ut en hund. Detta är viktigt att veta eftersom vi människor felaktigt kan tro att sötningsmedel är nyttigare än socker och därför ofarligt. Men det här är långt ifrån fallet för hundar.

Läs också: Quiz! Känner du igen hundraserna?

Choklad

Choklad smakar gott, och hundars smaklökar är lika söta som våra. Men choklad innehåller vissa ämnen som kan vara extremt farliga för en hund, särskilt den mörka varianten. Veterinärer har upprepade gånger varnat för att 30 gram mörk choklad kan döda en 15 kg tung hund. Det talas om hjärtattacker och magblödningar.

Det här har de flesta hundägare koll på men tänk på att informera alla gäster som kommer på besök så att de inte matar hunden med choklad.

Är du orolig att hunden fått i sig choklad? Här kan du räkna ut om mängden är farlig!

Lök och avokado

Visste du att lök och avokado kan göra din hund sjuk? Lök i alla former kan göra hunden sjuk, så låt inte hunden äta köttbullar med lök till exempel. Det är dock få som inser att förgiftning kan uppstå i hundens kropp om den får i sig vilken lök som helst – låt därför inte hunden gräva upp blomsterlökar och äta dem.

Avokado är kanske inte den vanligaste ingrediensen i hundfoder, men vi blandar ibland denna stenfrukt i våra rätter och låter hunden äta rester. Vi ser avokado som en hälsosam och näringsrik grönsak, och det är den också – för oss. Men avokado kan förstöra din hunds mage och orsaka bland annat kräkningar och diarré!

Läs också: 6 anledningar – därför slickar din hund på allt


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar