Manx är en populär familjekatt

Manxkatten är en vänlig, tillgiven och söt katt som härstammar från Isle of Man. Den har blivit populär för att den saknar svans. Katten har en kompakt kropp, ett runt huvud med runda ögon, och öron som sitter brett isär. Pälsen är tjock och kommer i många färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om manx.


Manx är en populär familjekatt

Namnet manx kommer från Isle of Man där katten först upptäcktes. Dess utmärkande drag är dess avsaknad av svans. Katten utmärker sig även genom sitt runda utseende vilket inkluderar huvudet, ögonen och rumpan. Manxkatten är inte helt svanslös, den har en kort stump som kallas rumpy.

Manx är mjuk till sättet, lekfull och nyfiken. Den är förtjust i att leka apport med sin människa samt att leka med interaktiva och kluriga leksaker. Man har noterat att manx är duktig på att klura ut saker och använda sina tassar för att till exempel ta sig in i lådor eller öppna dörrar. De är kända för att vara tillgivna med alla i familjen inklusive barnen.

De kan även anpassa sig vad gäller sin levnadsmiljö vilket gör katten lämplig för både lägenhet eller stort hus.

Några av manx egenskaper

  • Regelbunden skötsel av pälsen rekommenderas för att behålla pälsen frisk och glansig. Borstning stimulerar även kattens blodcirkulation.
  • Katten fäller måttligt.
  • Manx är i regel friska då rasen inte är känd för att ha många sjukdomar eller andra hälsoproblem.
  • De är inte särskilt högljudda och jamar inte överdrivet mycket.
  • Vad gäller uppmärksamhet kräver manx måttlig uppmärksamhet och kan hantera att dess ägare gör något annat en stund.
  • Manx behöver regelbunden motion för att hålla sig frisk och i form.
  • De kan komma väl överens även med de som inte tillhör den närmsta familjen och kan visa tillgivenhet mot besökare.

Manx historia

Det finns flera sägner om hur manx förlorade sin svans. En av de mest populära är att rasen var sen vid påstigning på arken och att dörren slog igen på dess svans. En annan berättar om hur irländare och vikingar klippte av svansarna på katterna för att bära svansarna som lyckobringande amuletter. Detta gjorde att kattmamman bet av kattungarnas svansar för att de inte skulle rövas bort. Men sanningen är att kattens svanslöshet är ett resultat av en naturlig genetisk mutation som är vanlig inom djurriket och i synnerhet bland katter.

Manx temperament

Manx är känd för att vara mild och lekfull och att leka apport är en av dess favoritlekar. Bli inte förvånad om du en dag ser din manx öppna lådor eller dörrar genom att använda sig av sina tassar. De är kända för att vara duktiga på att klura ut saker. Manx älskar att vara med sin familj och pratar med sina människor med en mjuk stämma.

Katten är mycket intelligent och tycker om att bli mentalt stimulerad av kluriga leksaker och andra engagerande lekar. glöm aldrig att belöna din manx med en godsak när de lärt sig ett trick eller klarat en uppgift.

Manx hälsa och hälsoåkommor

Precis som andra kattraser kan manx drabbas av sjukdomar, som det rekommenderas att ägarna känner till. Genom att förstå dessa kattsjukdomar kommer du kunna förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor.

  • Artrit av svansbenet
  • Hornhinnedystrofi
  • Manx syndrom – en samling medfödda defekter som inkluderar kort ryggrad, problem med urinvägarna och tarm- och matsmälningsproblem.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar