Manx är en populär familjekatt

Manxkatten är en vänlig, tillgiven och söt katt som härstammar från Isle of Man. Den har blivit populär för att den saknar svans. Katten har en kompakt kropp, ett runt huvud med runda ögon, och öron som sitter brett isär. Pälsen är tjock och kommer i många färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om manx.

Manx är en populär familjekatt

Namnet manx kommer från Isle of Man där katten först upptäcktes. Dess utmärkande drag är dess avsaknad av svans. Katten utmärker sig även genom sitt runda utseende vilket inkluderar huvudet, ögonen och rumpan. Manxkatten är inte helt svanslös, den har en kort stump som kallas rumpy.

Manx är mjuk till sättet, lekfull och nyfiken. Den är förtjust i att leka apport med sin människa samt att leka med interaktiva och kluriga leksaker. Man har noterat att manx är duktig på att klura ut saker och använda sina tassar för att till exempel ta sig in i lådor eller öppna dörrar. De är kända för att vara tillgivna med alla i familjen inklusive barnen.

De kan även anpassa sig vad gäller sin levnadsmiljö vilket gör katten lämplig för både lägenhet eller stort hus.

Några av manx egenskaper

  • Regelbunden skötsel av pälsen rekommenderas för att behålla pälsen frisk och glansig. Borstning stimulerar även kattens blodcirkulation.
  • Katten fäller måttligt.
  • Manx är i regel friska då rasen inte är känd för att ha många sjukdomar eller andra hälsoproblem.
  • De är inte särskilt högljudda och jamar inte överdrivet mycket.
  • Vad gäller uppmärksamhet kräver manx måttlig uppmärksamhet och kan hantera att dess ägare gör något annat en stund.
  • Manx behöver regelbunden motion för att hålla sig frisk och i form.
  • De kan komma väl överens även med de som inte tillhör den närmsta familjen och kan visa tillgivenhet mot besökare.

Manx historia

Det finns flera sägner om hur manx förlorade sin svans. En av de mest populära är att rasen var sen vid påstigning på arken och att dörren slog igen på dess svans. En annan berättar om hur irländare och vikingar klippte av svansarna på katterna för att bära svansarna som lyckobringande amuletter. Detta gjorde att kattmamman bet av kattungarnas svansar för att de inte skulle rövas bort. Men sanningen är att kattens svanslöshet är ett resultat av en naturlig genetisk mutation som är vanlig inom djurriket och i synnerhet bland katter.

Manx temperament

Manx är känd för att vara mild och lekfull och att leka apport är en av dess favoritlekar. Bli inte förvånad om du en dag ser din manx öppna lådor eller dörrar genom att använda sig av sina tassar. De är kända för att vara duktiga på att klura ut saker. Manx älskar att vara med sin familj och pratar med sina människor med en mjuk stämma.

Katten är mycket intelligent och tycker om att bli mentalt stimulerad av kluriga leksaker och andra engagerande lekar. glöm aldrig att belöna din manx med en godsak när de lärt sig ett trick eller klarat en uppgift.

Manx hälsa och hälsoåkommor

Precis som andra kattraser kan manx drabbas av sjukdomar, som det rekommenderas att ägarna känner till. Genom att förstå dessa kattsjukdomar kommer du kunna förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor.

  • Artrit av svansbenet
  • Hornhinnedystrofi
  • Manx syndrom – en samling medfödda defekter som inkluderar kort ryggrad, problem med urinvägarna och tarm- och matsmälningsproblem.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar