Miniatyrhästar finns idag över hela världen

Miniatyrhästar finns idag över hela världen. Hästarna blev miniatyrer genom selektiv avel. Hästarna kommer i flera färger och mönster.


Miniatyrhäst ett populärt husdjur

Miniatyrhästar finns idag i många länder. Hästens höjd avgör om den räknas som en miniatyr, vilket oftast är lägre än 86-96 cm. Miniatyrhästar är kända för att vara vänliga och sociala. Därför är de populära husdjur som även har egenskaperna och beteendet av en häst. Förutom att vara ett sällskapsdjur används miniatyrhästen vid körning, agility, och andra tävlingar och shower.

Några av miniatyrhästens egenskaper

Dessa är några av miniatyrhästens särdrag som kommer intressera dig:

  • Miniatyrhästar är benägna att drabbas av problem med hälsan. Det finns minst åtta för rasen specifika kända åkommor, vilka inkluderar kolik, dvärgväxt, hyperlipidemi, övervikt och underbett.
  • Hästen används inte för vanliga aktiviteter till häst, men de kan ses vid körningsevent.

Miniatyrhästens ursprung och utveckling

Under 1600-talet utvecklades miniatyrhästen för första gången i Europa. År 1765 sågs de som husdjur för adeln medan andra användes i kolminor i England och på europeiska fastlandet. Miniatyrhästar var viktig arbetskraft i kolminor, särskilt efter att Mines and Colleries Act år 1842 infördes och förbjöd unga barn att arbeta i kolgruvorna.

I USA sågs den första miniatyrhästen år 1861. Det var John Rarey som importerade fyra stycken shetlandsponnys. Förutom dessa ponnys togs andra små brittiska hästar till USA under 1800-talets slut. De användes kontinuerligt i kolgruvorna i USA till mitten av 1900-talet. Miniatyrhästar blev så småningom populära i flera ridsportevent.

Avelsprogram utvecklades i flera olika delar av värden för att åstadkomma en så liten häst. Till exempel utvecklades miniatyrhästen falabella i Argentina i mitten av 1800-talet av Patrick Newell. När han dog tog hans svärson, Juan Falabella, över aveln och kunskapen om rasen. Han la till gener till rasen som inkluderade gener från små engelska fullblod, shetlandsponny, och welsh ponny. Hans avelsprogram lyckades skapa en hjord av mycket små hästar.

Under tiden utvecklades även den sydafrikanska miniatyrhästen i Sydafrika, vilken är en ras som liknar en miniatyrversion av det arabiska fullblodet. Avelsprogrammet grundades av Wynand de Wet år 1945.

Miniatyrhästens egenskaper

Miniatyrhästens kroppsbyggnad varierar mycket beroende på vilken ras man utgått från. Till exempel finns det miniatyrhästar av körhäst och även av mer förfinad typ. Körtypen ser robust och kraftig ut. Medan de mer förfinade typerna ser lättare och mer eleganta ut. Båda typer värdesätts av hästentusiaster.

Pälsen kommer i flera färger och mönster. Detta beror på arv eller miniatyrhästens föräldrar. Miniatyrhästens päls kan vara något tjockare än andra hästars tack vare dess rikliga man och svans.

Många hästägare måste hålla sina miniatyrhästar separat och inte tillsammans med normalstora hästar. Hästens storlek är perfekt för barn då de inte är särskilt skrämmande.

Miniatyrhästar är i regel mellan 84 och 94 cm och det betyder att de är för små för att ridas av någon annan än ett litet barn. De ses ofta dra vagnar eller slädar. Kom ihåg att miniatyrhästens temperament är mycket likt stora hästars. Därför måste rasen tränas precis som vilken annan hästras som helst.

Idag används miniatyrhästen som sällskapsdjur och även som vägledande djur för att leda syn- och hörselskadade personer.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar