Mops, den plattnosade mastiffen

Mopsen är en kortnosad och rynkig hundras som uppstod i Kina. Hunden är social och vänlig vilket gör rasen populär. Här har vi samlat det du behöver veta om mopsen, som är ett utmärkt val av husdjur. 

Mops, en trevlig familjehund

Mopsen är en kompakt ras med rynkigt ansikte och platt nos vilket är rasens utmärkande drag. Dess temperament gör hunden till en populär sällskapshund.

Några av mopsens egenskaper

Mops beskrivs ofta som mycket hund i ett litet paket. Hunden är kompakt och robust och kategoriseras som dvärghund av den amerikanska kennelklubben. Mopsen avlas som knähund och älskar att visa upp sig.

Mopsens historia

Mopsen härstammar från Kina där de avlades som sällskapshund till landets styrande familjer. Mopsarna var mycket värdefulla för de kinesiska kungligheterna, såpass att de vaktades av soldater. I gengäld är mopsar mycket lojala till sina ägare. Rasen spreds sedan till andra delar av den asiatiska kontinenten och de flesta höll mopsar som husdjur och sällskapshundar. Som exempel kan nämnas de buddhistiska munkarna i Tibet som hade mopsar som husdjur i klostren.

Den moderna mopsen är ättling till de mopsar som importerades till Europa från Kina. Det finns även historier om en mops som räddade livet på en prins vid huset Nassau-Oranien genom att varna honom om en lönnmördares närvaro. Man förmodar att den moderna mopsen är ett resultat av avel mellan spaniel och mops.

Mopsen introducerades sedan i USA där den erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1885. Sedan dess har rasen vunnit många tävlingar inklusive World Dog Show som hölls i Rio de Janeiro år 2004.

 

 

Mopsens temperament

Den latinska frasen ”multum in parvo” eller ”mycket hund på litet utrymme” syftar på mopsens charmiga personlighet. De är sällan aggressiva och passar familjer med barn mycket bra tack vare sin robusta kroppsbyggnad. Mopsar har mångsidig personlighet. Ibland beror deras humör på dess ägares. De kan vara snälla och lugna eller livliga och vilda. Mopsar spenderar en hel del tid vilandes och kallas ofta för skuggor då de tenderar att följa efter sina ägare vart de än går.

Mopsens vanliga hälsoåkommor

Då mopsen har kort nos är de benägna att få ögonskador så som utskjutning av ögonloben eller skador på hornhinnan. De kan även uppleva svårigheter med andningen och har svårt att reglera sin kroppstemperatur genom flåsande. Höftledsdysplasi är även vanligt hos mopsar, samt andra allvarliga systematiska sjukdomar som är ett resultat av avelsmetoder. För ett antal mopsar som har en stillasittande livsstil blir övervikt ett problem, något som kan undvikas genom regelbunden motion. Mopsar har en genomsnittlig livslängd på 12-15 år, vilket är normalt för hundar av dess storlek.

Mopsens relation med människan

Ursprungligen avlades mopsen som sällskapshund till kinesiska kungligheter. De har existerat sen urminnes tider och ansågs vara kungliga hundar. Mopsar var gåvor till kungliga familjer och såldes aldrig. Idag har mopsen ännu samma syfte vilket är att vara en sällskapshund, då den har utmärkta egenskaper för syftet.

Kort och gott

Mopsen kan vara ett utmärkt val av hund för personer som önskar en sällskapshund som kan anpassa sig med enkelhet efter deras humör. Den charmiga mångsidigheten hos mopsen vad gäller dess beteende gör dem perfekta sällskapshundar. De är tillgivna och kan vara med flera olika sorters familjer, och passar bra för familjer med barn.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar