Mops, den plattnosade mastiffen

Mopsen är en kortnosad och rynkig hundras som uppstod i Kina. Hunden är social och vänlig vilket gör rasen populär. Här har vi samlat det du behöver veta om mopsen, som är ett utmärkt val av husdjur. 


Mops, en trevlig familjehund

Mopsen är en kompakt ras med rynkigt ansikte och platt nos vilket är rasens utmärkande drag. Dess temperament gör hunden till en populär sällskapshund.

Några av mopsens egenskaper

Mops beskrivs ofta som mycket hund i ett litet paket. Hunden är kompakt och robust och kategoriseras som dvärghund av den amerikanska kennelklubben. Mopsen avlas som knähund och älskar att visa upp sig.

Mopsens historia

Mopsen härstammar från Kina där de avlades som sällskapshund till landets styrande familjer. Mopsarna var mycket värdefulla för de kinesiska kungligheterna, såpass att de vaktades av soldater. I gengäld är mopsar mycket lojala till sina ägare. Rasen spreds sedan till andra delar av den asiatiska kontinenten och de flesta höll mopsar som husdjur och sällskapshundar. Som exempel kan nämnas de buddhistiska munkarna i Tibet som hade mopsar som husdjur i klostren.

Den moderna mopsen är ättling till de mopsar som importerades till Europa från Kina. Det finns även historier om en mops som räddade livet på en prins vid huset Nassau-Oranien genom att varna honom om en lönnmördares närvaro. Man förmodar att den moderna mopsen är ett resultat av avel mellan spaniel och mops.

Mopsen introducerades sedan i USA där den erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1885. Sedan dess har rasen vunnit många tävlingar inklusive World Dog Show som hölls i Rio de Janeiro år 2004.

Mopsens temperament

Den latinska frasen ”multum in parvo” eller ”mycket hund på litet utrymme” syftar på mopsens charmiga personlighet. De är sällan aggressiva och passar familjer med barn mycket bra tack vare sin robusta kroppsbyggnad. Mopsar har mångsidig personlighet. Ibland beror deras humör på dess ägares. De kan vara snälla och lugna eller livliga och vilda. Mopsar spenderar en hel del tid vilandes och kallas ofta för skuggor då de tenderar att följa efter sina ägare vart de än går.

Mopsens vanliga hälsoåkommor

Då mopsen har kort nos är de benägna att få ögonskador så som utskjutning av ögonloben eller skador på hornhinnan. De kan även uppleva svårigheter med andningen och har svårt att reglera sin kroppstemperatur genom flåsande. Höftledsdysplasi är även vanligt hos mopsar, samt andra allvarliga systematiska sjukdomar som är ett resultat av avelsmetoder. För ett antal mopsar som har en stillasittande livsstil blir övervikt ett problem, något som kan undvikas genom regelbunden motion. Mopsar har en genomsnittlig livslängd på 12-15 år, vilket är normalt för hundar av dess storlek.

Mopsens relation med människan

Ursprungligen avlades mopsen som sällskapshund till kinesiska kungligheter. De har existerat sen urminnes tider och ansågs vara kungliga hundar. Mopsar var gåvor till kungliga familjer och såldes aldrig. Idag har mopsen ännu samma syfte vilket är att vara en sällskapshund, då den har utmärkta egenskaper för syftet.

Kort och gott

Mopsen kan vara ett utmärkt val av hund för personer som önskar en sällskapshund som kan anpassa sig med enkelhet efter deras humör. Den charmiga mångsidigheten hos mopsen vad gäller dess beteende gör dem perfekta sällskapshundar. De är tillgivna och kan vara med flera olika sorters familjer, och passar bra för familjer med barn.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar