Morab är en fin hästras

Morab är en häst som är känd för att vara nyfiken och intelligent. Hästen är mångsidig och används ofta vid ridning, kapplöpning och vid ett flertal arbeten.


Morab

Rasen morab är en korsning mellan arabiskt fullblod och morganhäst som påbörjades under sent 1880-tal. Målet var att skapa en fin droskhäst som även kunde användas vid vissa arbeten på gården. Hästen är stark och elegant och är en ras som är utmärkt vid shower. Rasen är känd för sin styrka samtidigt som de har ett fint temperament som arbetshäst och familjehäst. Dessa egenskaper passar en varmblodig häst.

Några av morabens egenskaper

  • Moraben är en varmblodig häst som är snabb och smidig men har ett milt temperament. Hästen passar utmärkt vid ridning och olympiska event såsom dressyr.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • De är kända för att vara mångsidiga hästar som kan utföra ett flertal uppgifter och arbeten såsom distansritt, fritidsridning, kapplöpning och olika arbeten.

Rasens uppkomst och utveckling

Morgan utvecklades i USA under tidigt 1800-tal. Hästen var en korsning mellan arabiskt fullblod och morganhäst. Den första lyckade korsningen skedde år 1854 när hingsten Golddust föddes. Golddust blev känd för sin snabbhet i trav vilken nedärvdes av sin avkomma. Golddust uppfödare var L.L. Dorsey och hästen ansågs vara den mest attraktiva och talangfulla under sin tid.

År 1920 utvecklade publicisten William Randolph Hearst ett omfattande avelsprogram för korsningarna mellan morganhästarna och de arabiska fullbloden. Har var den som myntade namnet morab, vilket syftar på de två grundande raserna. Hearst utvecklade moraberna genom att korsa arabiska fullblod från crabbetstuteriet med arbetande morgan-ston.  Hearst blev imponerad av de föl som föddes som resultat av korsningen, då dessa var utmärkta vid arbete på gården samt vid ridning i de stora och svårframkomliga bergen kring Hearst-rancherna.

I Texas utvecklades ett annat avelsprogram av bröderna Swenson. De började med två unga morganhingstar och sju morganston, och tre hingstar som var arabiska fullblod. Programmet resulterade i imponerande morabhästar.

Martha Doyle Fuller grundade även hon sitt eget avelsprogram i Clovis i Kalifornien. Avelsprogrammets främsta fokus var att utveckla hästar som kunde visa talang inom disciplin. 

Morabens karaktärsdrag

Då moraben är ett resultat av en korsning mellan arabiskt fullblod och morganhäst har den behållit många av egenskaperna från båda dessa raser. Moraben har en stark och muskulös kropp och kraftig benstomme. Nacken sitter djupt och är stark och välvd. Hästen är kompakt och har en kort rygg. Bakdelen är kraftfull och muskulös med starka ben. Moraben har korta skenben och välutvecklade hovar. Huvudet är elegant med bred panna och stora, uttrycksfulla ögon. Öronen är små och alerta.

Moraben är vanligtvis mellan 144 och 154 cm hög. Pälsen kommer vanligtvis i enfärgat i färger som brun, fux, eller skimmel. Det är även vanligt att moraben har vita tecken i ansiktet eller på benen.

Morabens temperament och personlighet är även den en kombination av det arabiska fullblodets och morganhästens. Moraben är intelligent och nyfiken. De kan lära sig med enkelhet och kan utveckla starka band med människor. Moraben anses vara en utmärkt familjehäst och kan användas som terapihäst och häst vid ridskola.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar