Morab är en fin hästras

Morab är en häst som är känd för att vara nyfiken och intelligent. Hästen är mångsidig och används ofta vid ridning, kapplöpning och vid ett flertal arbeten.

Morab

Rasen morab är en korsning mellan arabiskt fullblod och morganhäst som påbörjades under sent 1880-tal. Målet var att skapa en fin droskhäst som även kunde användas vid vissa arbeten på gården. Hästen är stark och elegant och är en ras som är utmärkt vid shower. Rasen är känd för sin styrka samtidigt som de har ett fint temperament som arbetshäst och familjehäst. Dessa egenskaper passar en varmblodig häst.

 

Några av morabens egenskaper

  • Moraben är en varmblodig häst som är snabb och smidig men har ett milt temperament. Hästen passar utmärkt vid ridning och olympiska event såsom dressyr.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • De är kända för att vara mångsidiga hästar som kan utföra ett flertal uppgifter och arbeten såsom distansritt, fritidsridning, kapplöpning och olika arbeten.

Rasens uppkomst och utveckling

Morgan utvecklades i USA under tidigt 1800-tal. Hästen var en korsning mellan arabiskt fullblod och morganhäst. Den första lyckade korsningen skedde år 1854 när hingsten Golddust föddes. Golddust blev känd för sin snabbhet i trav vilken nedärvdes av sin avkomma. Golddust uppfödare var L.L. Dorsey och hästen ansågs vara den mest attraktiva och talangfulla under sin tid.

År 1920 utvecklade publicisten William Randolph Hearst ett omfattande avelsprogram för korsningarna mellan morganhästarna och de arabiska fullbloden. Har var den som myntade namnet morab, vilket syftar på de två grundande raserna. Hearst utvecklade moraberna genom att korsa arabiska fullblod från crabbetstuteriet med arbetande morgan-ston.  Hearst blev imponerad av de föl som föddes som resultat av korsningen, då dessa var utmärkta vid arbete på gården samt vid ridning i de stora och svårframkomliga bergen kring Hearst-rancherna.

I Texas utvecklades ett annat avelsprogram av bröderna Swenson. De började med två unga morganhingstar och sju morganston, och tre hingstar som var arabiska fullblod. Programmet resulterade i imponerande morabhästar.

Martha Doyle Fuller grundade även hon sitt eget avelsprogram i Clovis i Kalifornien. Avelsprogrammets främsta fokus var att utveckla hästar som kunde visa talang inom disciplin. 

Morabens karaktärsdrag

Då moraben är ett resultat av en korsning mellan arabiskt fullblod och morganhäst har den behållit många av egenskaperna från båda dessa raser. Moraben har en stark och muskulös kropp och kraftig benstomme. Nacken sitter djupt och är stark och välvd. Hästen är kompakt och har en kort rygg. Bakdelen är kraftfull och muskulös med starka ben. Moraben har korta skenben och välutvecklade hovar. Huvudet är elegant med bred panna och stora, uttrycksfulla ögon. Öronen är små och alerta.

Moraben är vanligtvis mellan 144 och 154 cm hög. Pälsen kommer vanligtvis i enfärgat i färger som brun, fux, eller skimmel. Det är även vanligt att moraben har vita tecken i ansiktet eller på benen.

Morabens temperament och personlighet är även den en kombination av det arabiska fullblodets och morganhästens. Moraben är intelligent och nyfiken. De kan lära sig med enkelhet och kan utveckla starka band med människor. Moraben anses vara en utmärkt familjehäst och kan användas som terapihäst och häst vid ridskola.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar