Möss som husdjur

Den vanligaste sortens mus som är en möjlig husdjurskandidat är den tama husmusen. Dessa husdjursmöss väljs selektivt ut för uppfödning för att förbättra de önskade egenskaperna hos mössen. En annan möjlighet är taggmusen (som är ökenvarelser och lite svårare att ta hand om), men vi kommer här bara att diskutera tammusen.


Vanlig betyder inte tråkig. Om du har sett en grupp möss leka vet du att de kan vara underhållande husdjur.

De är lite nervösa och svårare att hantera än större gnagare som råttor, men de kan bli rätt tama och kommer ta mat från handen och låta sig hållas i om de vants sen tidig ålder. Möss är utmärkta små husdjur som är underhållande att titta på, enkla att sköta och kräver inte mycket av sina ägare.

Livslängd

Deras korta livslängd är en av de största negativa aspekterna hos möss. I regel lever de i ett och ett halvt till två år, men kan i vissa fall leva i upp till tre år.

Vanor

Möss är nattaktiva och mycket sociala. De kommer vara mycket aktiva på kvällen och under natten, så förvänta dig inte att se dem särskilt aktiva under dagen. De är sociala djur som trivs bäst i grupp. Ett par honor är enklast, men även större grupper går bra om du ger dem tillräckligt stort utrymme i buren. Par av hanar bör undvikas, om de inte kommer från samma kull och aldrig separerats och ges tillräckligt stor bur så de kan ha utrymme för sig själva (hanar som inte känner varandra kommer nästan helt säkert att slåss).

Att ha hanar och honor tillsammans bör undvikas om du inte vill ha en massa möss på väldigt kort tid.

Att välja friska möss

När du väljer din mus bör du leta efter en aktiv och alert mus, med len och ren päls och rosa hud på öron och svans. Ögon och nos bör inte vätska och mun och anal bör vara rena och torra.

Deras andning kommer vara relativt snabb men bör inte vara ansträngd eller ljudlig. Titta även i buren – den bör vara ren (möss som tagits väl omhand) och bajset bör vara välformat.

Leta efter en försäljare som separerar hanar och honor vid ung ålder (något som respektabla uppfödare gör). Möss kan para sig vid sex till åtta veckors ålder trots att detta är mycket stressande för honan och bör undvikas. Om försäljaren inte separerar mössen vid ung ålder kan det hända att du tar hem en hona som är gravid. För att se skillnaden mellan unga hanar och honor, titta under svansen för att se avståndet mellan analöppningen och könsöppningen – avståndet är kortare hos honor. En uppfödare eller försäljare bör kunna göra detta åt dig, men det kan vara svårt att avgöra hos unga möss om du inte har hanar och honor att jämföra med varandra. Hos äldre möss mellan sex och åtta veckor kan testiklar vanligtvis ses.

Storlek

Storleken på buren kommer bero på hur många möss du vill ha i buren. För ett par eller liten grupp honor kan bur på 60 cm räcka. Möss uppskattar en bur med många nivåer då de tycker om att klättra, och buren ska därför vara relativt hög.

Sorts bur

Glassakvarium eller burar av tråd är de bäst för möss.

Akvarium kommer kräva ett lock av tätt slutande nät och rikligt med inredning att klättra på och leka i. Det är även viktigt att komma ihåg att ångor av ammoniak och annat kommer skapas snabbare i ett akvarium eller plastbur än i en nätbur/trådbur. Fördelen är att så länge nätlocket sitter tätt är akvarium säkra burar som håller rymlingar inne, och gör det även möjligt att ha ett djupt lager strö som mössen inte kommer kunna kasta ut och sprida över hela ditt golv.

Trådburar eller nätburar med horisontella stänger är trevligt då de erbjuder en hel del klättring längst burens sidor, och det är enklare att fästa inredning och plattformar och andra leksaker längst burens sidor. Det viktigaste är att kontrollera att stängerna inte sitter för långt isär så att mössen kan rymma eller fastna när de försöker rymma och att dörrarna är placerade så att tillgång enkelt ges till hela buren när du behöver fånga en mus.

Nätburar som utvecklas för möss är vanligtvis ganska små varför större hamsterburar eller till och med fågelburar föredras, men bäst är burar där stängerna sitter 60 mm isär. Underskatta inte hur små utrymmen en mus kan klämma sig igenom (en av mina honor, Phoebe, kunde med enkelhet klämma sig ut genom en bur där stängerna satt lite över en centimeter brett). Undvik burar med mjukt golv, fast golv är bättre för mössens fötter.

Plastburar som kommer i moduler och utvecklas för hamster passar oftast bra för mössens storlek och aktivitetsnivå men kan vara svåra att rengöra, är inte särskilt väl ventilerade, och en envis mus kan tugga sig rakt igenom plasten.

Hur buren bör placeras

Buren bör placeras där musen kan ha en hel del mänsklig kontakt för att enklare göra den tam. Buren bör inte stå i vinddrag, bortom direkt solljus, och bortom andra husdjurs räckhåll.

Strö

Ett djupt lager av aspspån eller andra passande substrat bör finnas i buren. Undvik cederträ och tall på grund av de starka oljorna som frigörs från dessa träslag (i synnerhet cederträ). Asp eller andra flis av hårda träslag är bättre alternativ. Papper kan även användas eller träbaserat kattströ som är bra för att suga upp fukt och kontrollera lukt. Det är dyrare men du kommer sannolikt använda mindre. Se artikeln som listar de topp tio alternativen till flis av cederträ och tall för mer information.

Material för boet bör även erbjudas. Remsor av näsduk eller mjuka pappershanddukar kommer med glädje att rivas sönder av möss och bilda passande material för boet. Jag rekommenderar vanligtvis inte de material av bomull som kan köpas då dessa innehåller trådar som kan fästa i musens fötter. Hö kan även användas.

Tillbehör

Ett bo i form av låda bör erbjudas och kan köpas i affär eller göras själv. Små lådor av kartong går bra, men de kommer gnagas upp med tiden och behöver bytas ut ganska ofta. Blomkrukor av lera, antingen med hål i dem eller som placeras på sidan kan användas, samt PVC-rörledningar som kan hittas i hårdvaruaffären.

Boets material bör bytas ut varje eller varannan månad eller vid behov. Att byta för ofta kan göra musen orolig.

Möss behöver många möjligheter att leka och motionera. Möss älskar alla att springa i hjul så försök ge musen ett hjul. Ett hjul med fast yta är bättre för musens fötter än hjul av tråd. Ge musen tunnlar eller slangar (som delar av plaströr för avlopp eller toalettpappersrullar). Andra leksaker som träblock och hus, små kartonglådor, stegar, rep av bomull, äggkartonger (endast av papper) små pilbollar och vad som helst med hål i att klättra in och ut ur kommer med glädje användas att leka i och med. Använd din fantasi och ge din mus variation, se bara till att de inte får i sig bitar av plast eller andra farliga material.

Vad gäller vatten rekommenderas en vattenflaska med droppanordning som inte kan välta och håller vattnet fräscht. En låg matskål av keramik eller porslin är bäst då dessa är svåra att välta, inte kan ätas upp och är enkla att rengöra.

Rengöring

Beroende på burens storlek kan den behöva rengöras ganska ofta, särskilt glasburar eller de med sidor av plast som gör att ammoniak och andra odörer skapas snabbare. Det är bäst att föregå problem med lukt då dessa är överväldigande för mössen så snart vi känner av dem. Men möss behöver markera sina revir och om buren är totalt desinficerad för ofta kommer även detta göra dem oroliga. Det är därför en god idé att lämna lite gammalt strö kvar i buren vid varje rengöring så att mössens dofter finns kvar, och endast göra en djuprengöring med desinficering när det är absolut nödvändigt.

Möss kan matas med kommersiellt tillgängligt komplett foder för gnagare eller hamster. Pellets för möss finns och är helt balanserade, men detta är en ensidig diet. Korn och fröbaserade blandningar är mer intressant för möss och kommer antagligen ätas med större glädje. Men det kan hända att din mus endast väljer ut de frön som är favoriter och lämnar resten, vilket kan leda till en diet som inte är balanserad. Jag föredrar att ge mina möss en blandning av pellets och fröblandning, men jag ger endast lite av fröblandning åt gången och ser till att nästan allt är uppätet innan jag ger mer.

Basdieten kan kompletteras med små delar färsk frukt och grönsaker (bladgrönt, äpple, morot osv.). Se upp för diarré och om en särskild mat ger diarré bör detta inte ges mer. Solrosfrön är en favorit bland många möss (men är feta och bör därför ges i begränsad mängd) precis som andra frön som millet spray. Kokad pasta och fullkornsbröd eller fullkornskex kan även ges, kanske med en liten del jordnötssmör som extra godbit. Godbitar i pinnform från affären är en extra belöning som endast bör ges vid speciella tillfällen då dessa är ganska söta. Undvik att ge mat som är för söt eller fet som chips, och ge aldrig din mus choklad då detta är giftigt för möss och andra mindre husdjur.

De flesta möss kommer bli tama om de ges tid, tålamod och kanske lite mutor. Först bör du ge din mus tid att vänja sig vid sin omgivning. När musen väl känner sig hemma kan du börja spendera mer tid kring buren och prata med mjuk och låg röst till musen för att den ska vänja sig vid din röst. När musen blir trygg och nyfiken kring dig kan du börja ge den godbitar (som hirs eller solrosfrön) i handen och när musen tar dessa godbitar från din hand kan de börja gå på din hand, eller så kanske du kan börja plocka upp dem.

När du tar upp en mus är det bäst att försöka ta upp den genom att kupa din hand under musen utan att klämma eller hålla hårt i musens kropp. Om du håller i en nervös mus kan du försöka försiktigt hålla i svansroten med en hand medan du kupar din hand under musen för att förhindra att den hoppar från din handflata och skadar sig. På samma sätt kan du hålla musen vid svansroten och försiktigt lyfta den lite för att få in din hand under dess kropp när du behöver lyfta den. Det är extremt viktigt att endast svansroten, precis i början av svansen så nära kroppen som möjligt vidrörs. Om du håller svansen längre ner eller mot svanstippen kan du bryta av svansen eller så kan huden lossna från svansen.

Var försiktig när du håller i en mus då endast ett litet fall kan orsaka skador hos musen. Det är bäst att alltid hålla musen ovanför ditt knä eller annan mjuk yta ifall den hoppar eller faller.

Om du behöver ta upp en mus som inte är tam, placera en kopp eller pappersrör vars ände stängts på sidan framför musen och locka försiktigt in musen  i koppen, som sedan kan användas för att lyfta upp musen. Det går även att lyfta musen i svansroten om du inte har något annat val. Detta skadar inte direkt musen, men det stressar den och är antagligen obekvämt.

Om du tänker tillåta din mus tid utanför buren kommer du behöva ett rum säkrat för möss. Bättre är att hålla dem i en stor och grund plastlåda för förvaring, en liten plaskpool eller annat begränsat utrymme som håller musen säker och trygg. Du bör ändå alltid se till att det inte finns något ställe din mus kan ta sig in i och gömma sig i (som under soffan eller i små utrymmen mellan möbler) eller sätt som musen kan rymma. Se till att alla elektriska sladdar är utom räckhåll och att det inte finns något annat som kan skada musen, som giftiga plantor. Kom ihåg att möss kan vara ganska svåra att fånga så se till att de inte kommer undan!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar