Musfällor – här är allt du behöver veta!

Problem med möss? Här är musfällorna du ska satsa på och här är smartaste platsen att placera fällan på!

Det är när det blir kyligare utomhus som möss söker sig in i våra hus, på jakt efter föda och värme. Och nu kanske du tänker att en liten mus inte kan göra så mycket skada, men faktum är att möss gnager på det mesta de kommer åt, som väggarnas isolering och elledningar, vilket kan orsaka allvarliga skador på huset. 

Så här blir du av med möss i huset – förebyggande åtgärder

Visste du att en mus kan ta sig igenom ett 6 mm litet hål? Det är lika stort som diametern på en penna!

För att slippa möss är A och O att satsa på förebyggande åtgärder så att de inte lyckas komma in från början. Inomhus gäller det att hålla rent i källare och på vinden, se till att mat inte ligger framme och se till att alla genomföringar, som till exempel i diskbänken, är täta. 

Utomhus gäller det att inte stapla bråte intill fasaden (som mössen kan klättra på). Du bör inte heller mata fåglar, mössen lockas då dit och vill äta resterna. Och så är det viktigt att täta synliga hål i husgrunden! 

Det finns många fler tips på vad du kan göra som förebyggande åtgärder – läs alla tipsen för hur du håller mössen ute här! 

Har du väl fått in möss i huset gäller det att använda dig av musfällor eller så kan du till exempel kontakta Anticimex för hjälp. 

Olika musfällor – här är den bästa musfällan

Om du märker att du har problem med möss i huset kan det krävas att du sätter ut godkända musfällor. Anticimex rekommenderar en klassisk slagfälla, men det finns alla möjliga sorters musfällor på marknaden. Elektriska fällor och levandefångstfällor till exempel. 

Elektriska musfällor

Många föredrar elektriska musfällor då det dels är ett humanare sätt att avliva musen på. En slagfälla kan träffa fel och skada musen, men inte avliva den. Dels är det också en musfälla att satsa på om man inte tycker om att tvätta bort kladd och stänk, som det kan bli från slagfällan. 

Nackdelarna med elektriska musfällor är bland annat att de bara kan användas i rumstemperatur och i torra utrymmen (kondens kan göra att den kortsluts). 

Levandefångstfällor

En levandefångstfälla är precis som det låter, en fälla som fångar in bytet levande, och som du kan använda såväl ute som inne. Det här är fällan för dig som vill släppa ut mössen i naturen igen. 

Nackdelen med denna fälla är att den orsakar en del jobb – Naturvårdsverket kräver att en sådan här fälla kontrolleras och töms var femte timme, för att minska stress och lidande för djuret. 

Slagfälla

Om du använder dig av en slagfälla är ett tips att locka med något gott i fällan, men helst inte ost! Osten torkar ut snabbt och inte är lika effektiv. Satsa istället på något kladdigt som nougat. 

Tänk på att det sedan 2019 är beslutat av kemikalieinspektionen att bekämpningsmedel mot råttor och möss inte får användas av dig som privatperson! 

Vart ska man placera musfällan? 

Möss är skygga djur, som gärna rör sig längs med väggar och skyddade platser. Därför kan det vara bra att placera musfällan mot en vägg som du vet att mössen rör sig vid. Ett tips är att försöka hitta spår av var mössen rör sig. Leta efter spillning och lyssna efter skrapande ljud på natten. 

Tänk på att inte placera fällan på en plats där barn och husdjur kan nå fällan! 

Går det att återanvända en musfälla?

Ja, du kan återanvända en slagfälla. Töm fällan på fångsten (du behöver inte göra rent fällan). Musen kan slängas i de vanliga hushållsoporna. Glöm inte att tvätta händerna noggrant efteråt! 

Läs också: Så förhindrar du att möss och råttor kommer in i ditt hus

Källor: Anticimex, Stick.se 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar