Musfällor – här är allt du behöver veta!

Problem med möss? Här är musfällorna du ska satsa på och här är smartaste platsen att placera fällan på!

Det är när det blir kyligare utomhus som möss söker sig in i våra hus, på jakt efter föda och värme. Och nu kanske du tänker att en liten mus inte kan göra så mycket skada, men faktum är att möss gnager på det mesta de kommer åt, som väggarnas isolering och elledningar, vilket kan orsaka allvarliga skador på huset.

Så här blir du av med möss i huset – förebyggande åtgärder

Visste du att en mus kan ta sig igenom ett 6 mm litet hål? Det är lika stort som diametern på en penna!

För att slippa möss är A och O att satsa på förebyggande åtgärder så att de inte lyckas komma in från början. Inomhus gäller det att hålla rent i källare och på vinden, se till att mat inte ligger framme och se till att alla genomföringar, som till exempel i diskbänken, är täta.

Utomhus gäller det att inte stapla bråte intill fasaden (som mössen kan klättra på). Du bör inte heller mata fåglar, mössen lockas då dit och vill äta resterna. Och så är det viktigt att täta synliga hål i husgrunden!

Det finns många fler tips på vad du kan göra som förebyggande åtgärder – läs alla tipsen för hur du håller mössen ute här!

Har du väl fått in möss i huset gäller det att använda dig av musfällor eller så kan du till exempel kontakta Anticimex för hjälp.

Olika musfällor – här är den bästa musfällan

Om du märker att du har problem med möss i huset kan det krävas att du sätter ut godkända musfällor. Anticimex rekommenderar en klassisk slagfälla, men det finns alla möjliga sorters musfällor på marknaden. Elektriska fällor och levandefångstfällor till exempel.

Elektriska musfällor

Många föredrar elektriska musfällor då det dels är ett humanare sätt att avliva musen på. En slagfälla kan träffa fel och skada musen, men inte avliva den. Dels är det också en musfälla att satsa på om man inte tycker om att tvätta bort kladd och stänk, som det kan bli från slagfällan.

Nackdelarna med elektriska musfällor är bland annat att de bara kan användas i rumstemperatur och i torra utrymmen (kondens kan göra att den kortsluts).

Levandefångstfällor

En levandefångstfälla är precis som det låter, en fälla som fångar in bytet levande, och som du kan använda såväl ute som inne. Det här är fällan för dig som vill släppa ut mössen i naturen igen.



Nackdelen med denna fälla är att den orsakar en del jobb – Naturvårdsverket kräver att en sådan här fälla kontrolleras och töms var femte timme, för att minska stress och lidande för djuret.

Slagfälla

Om du använder dig av en slagfälla är ett tips att locka med något gott i fällan, men helst inte ost! Osten torkar ut snabbt och inte är lika effektiv. Satsa istället på något kladdigt som nougat.

Tänk på att det sedan 2019 är beslutat av kemikalieinspektionen att bekämpningsmedel mot råttor och möss inte får användas av dig som privatperson!

Vart ska man placera musfällan?

Möss är skygga djur, som gärna rör sig längs med väggar och skyddade platser. Därför kan det vara bra att placera musfällan mot en vägg som du vet att mössen rör sig vid. Ett tips är att försöka hitta spår av var mössen rör sig. Leta efter spillning och lyssna efter skrapande ljud på natten.

Tänk på att inte placera fällan på en plats där barn och husdjur kan nå fällan!

Går det att återanvända en musfälla?

Ja, du kan återanvända en slagfälla. Töm fällan på fångsten (du behöver inte göra rent fällan). Musen kan slängas i de vanliga hushållsoporna. Glöm inte att tvätta händerna noggrant efteråt!

Läs också: Så förhindrar du att möss och råttor kommer in i ditt hus

Källor: Anticimex, Stick.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar