Myror i huset – så blir du av med dem!

Honung, kanel och såpa – här är smarta husmorstips för att bli av med myror i huset.  

Att få problem med svartmyror i trädgårdsrabatten eller i köket är ett vanligt problem för villaägare. Under vårkanten vaknar svartmyror till liv efter vintervilan – och är väldigt hungriga! Lämnar du kaksmulor, saftfläckar och annat smått och gott efter dig på altanen är det alltså lätt hänt att myrorna hittar in till dig.

 

Bygger bo under marken

Svartmyran, eller trädgårdsmyran som den också kallas för är en av våra vanligaste myror. Svartmyran bygger gärna sitt bo intill stenar och under grästuvor i marken.

 

Lämnar doftspår och lockar till sig andra myror

Lyckas en myra komma in i huset kan du snart ha en hord av myror inne i köket! En enda kaksmula kan locka till sig en myra, som sedan lägger ut ett doftspår som leder dit hundratals andra myror.

 

Så bekämpar du myrorna inomhus

Var väldigt noga med att torka upp allt spill och fläckar, både ute på altanen och inomhus. Du kan även se till att täta alla husets springor, så att myrorna inte kan komma in. Ett annat smart tips är att trimma dina växter nära huset och se till att de inte har bladlöss, myror äter nämligen gärna bladlöss*.

 

Läs även: ”Hur blir jag av med myror och löss i trädgården?”

 

Fem smarta husmorstips

Locka bort myrorna från ditt hus och trädgård genom att ställa ut mat som myrorna gärna äter eller är känsliga mot.

 

1. Strö ut kanel  

Strö ut kanel i blomrabatten och runt huset. Myror gillar inte doften av kanel! Ett tips är att blanda ut kanel i en sprayflaska fylld med vatten, sedan kan du spruta ut kryddblandningen på de ställen du ser myrorna.

 

2. Bikarbonat eller bakpulver skrämmer iväg myrorna

Bikarbonat sägs skrämma bort myror! Strö ut ett lager runt huset, i trädgården och vid alla ingångar.

 

3. Vattna rikligt

Myror gillar när det är torrt! Så att vattna rikligt i trädgården är en effektiv metod för att få myrorna att till slut flytta på sig. Men det gäller att ha tålamod, det här är ingen metod som trollar bort myrorna på studs.

 

4. Locka med honung

Myror älskar söta saker. Placera ett fat med honung eller sirap utanför din tomt för att locka iväg myrorna. 

 

5. Såpskura golvet

Har myrorna redan lyckats ta sig in i huset? Då ska du skura golvet med såpa! Försök att lokalisera vart myrorna tar sig in, och vart de går, och skura sedan bort doftspåret. Myror gillar överlag inte starka dofter, så att pensla lite extra såpa längs med ingångarna till ditt hem kan vara en god idé.

Missa inte vår steg för steg guide: Så såpskurar du golvet

 

*Källa Anticimex

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar