Myrorna anfaller! Så blir du kvitt dem

Har du fått in myror i huset? Då är det bra att få koll på vilken sorts myra det är. En del kan nämligen göra riktigt stor skada!
myror

Brun trämyra och hästmyra – orsakar stor skada

Foto: Anticimex

De gnager på trä eller annat material för att sedan skapa sig ett bo. De angriper gärna fuktskadat trä och har du riktig otur kan de bygga bo inuti väggarna, eller på vinden, och eventuellt gnaga ur en bärande balk. De kan ha haft bo i flera år utan att man märker något.

Varningstecken: Det knaprar lite i väggarna. Och om du ett par tre gånger om året hittar små skräphögar på trätiljorna så kan det vara den bruna trämyran som städar ur sitt bo från döda myror och sågspån. Myrorna tar sig ut för att hämta mat, och ser du många är risken stor för att de byggt bon. (Ser du bara enstaka myror inomhus är det oftast ingen fara.)

Göra: Misstänker du myrbo inne i väggen så borra ett litet hål och titta in med en ficklampa. Ser du då en massa myror, ring ditt skadedjursbolag så gör de en sanering.

Blanksvart trämyra – orsakar stor skada

Foto: Anticimex

De bor inte i själva träet, utan bygger egna bon av ett papier-maché-liknande material ihop med jord (kallas kartongbo) inne i väggar, eller under golv. Risken är att isoleringen förstörs. Myrorna bygger gärna bon i anslutning till fuktskador.

Göra: Ring ditt skadedjursbolag. Vanliga bekämpningsmedel räcker inte här.

Så skyddar du dig: Se till att inte ha gamla brädhögar liggande nära huset. Det är lätt att de murknar och blir bo för myror (och även andra skadedjur som möss). Gå över husets fasad ett par gånger om året och byt det som är murket.

Faraomyra – orsakar inte skada

Foto: Anticimex

En mycket liten myra (2–3 mm) som vi kan få med oss hem efter utlandsresor (exempelvis via livsmedel).

Göra: De kan vara lite knepiga att få bort. Men ser du bara några enstaka så prova att städa ordentligt och döda dem du ser (lägg dem i frysen innan du slänger dem, faraomyror klarar inte kyla). Använd inte Myrr, för lyckas du spreja på några skapar det oro bland de andra, och faraomyrorna – som har många drottningar – kan då avknoppa sig och bilda ännu fler samhällen.

Svartmyra – orsakar inte skada

Foto: Anticimex

Sveriges vanligaste myra. Lever utomhus. Har du stenaltan med sand under får du lära dig att leva med myrorna (de älskar fin sand). De gör ingen skada, men under tidig vår, när de vaknar upp, saknas ofta mat (de äter vad bladlössen lämnar efter sig) och myrorna tar sig gärna in i kök och äter rester.  

Göra: Se till att hålla rent. Ser du att myror går som på en liten väg in till köket så torka där med fuktig trasa och rengöringsmedel (myrorna har gjort ett doftspår för att locka dit andra myrkompisar). Använd tättslutande lock på livsmedel. Täta springor, sätt en list längst ner på dörren. Myrr (sprej eller dosa) kan användas, men det är bra att vara restriktiv med bekämpningsmedel. Oftast räcker det att städa.

Stackmyror – orsakar inte skada

Foto: Anticimex

De kallas också röd skogsmyra och finns oftast i naturen eller på naturtomt. De skadar inte huset men är det riktigt stora stackar kan det bli många myror på tomten, och det kan vara störande eftersom de bits om man råkar gå där de går!

Så tar du bort: En myrstack är ofta lika stor under jord som den är hög över marken. Ska du få bort den behöver du gräva upp allt under jord. Ett sätt att göra det enklare för sig är att på vintern, när myrorna är slöa och ligger i ide, plocka bort den synliga stacken, lägga den i en skottkärra och lämpa av den i en skog. Och sedan hoppas att myrorna tröttnar på att bygga nytt och söker sig dit där de inte stör. 

Pssst! Flygmyror – nej, det är ingen egen art!

De fertila myrorna kallas flygmyror. Under sommaren, då myror parar sig, får de fertila myrorna vingar och flyger, och kallas då flygmyror. Det är också då de avknoppar sig och bildar nya myrkolonier. Drottningen biter av sina vingar och lägger sedan ägg.

Källa: Thomas Persson Vinnersten på Anticimex

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar