Myrorna anfaller! Så blir du kvitt dem

Har du fått in myror i huset? Då är det bra att få koll på vilken sorts myra det är. En del kan nämligen göra riktigt stor skada!

myror

Brun trämyra och hästmyra – orsakar stor skada

Foto: Anticimex

De gnager på trä eller annat material för att sedan skapa sig ett bo. De angriper gärna fuktskadat trä och har du riktig otur kan de bygga bo inuti väggarna, eller på vinden, och eventuellt gnaga ur en bärande balk. De kan ha haft bo i flera år utan att man märker något.

Varningstecken: Det knaprar lite i väggarna. Och om du ett par tre gånger om året hittar små skräphögar på trätiljorna så kan det vara den bruna trämyran som städar ur sitt bo från döda myror och sågspån. Myrorna tar sig ut för att hämta mat, och ser du många är risken stor för att de byggt bon. (Ser du bara enstaka myror inomhus är det oftast ingen fara.)

Göra: Misstänker du myrbo inne i väggen så borra ett litet hål och titta in med en ficklampa. Ser du då en massa myror, ring ditt skadedjursbolag så gör de en sanering.

Blanksvart trämyra – orsakar stor skada

Foto: Anticimex

De bor inte i själva träet, utan bygger egna bon av ett papier-maché-liknande material ihop med jord (kallas kartongbo) inne i väggar, eller under golv. Risken är att isoleringen förstörs. Myrorna bygger gärna bon i anslutning till fuktskador.

Göra: Ring ditt skadedjursbolag. Vanliga bekämpningsmedel räcker inte här.

Så skyddar du dig: Se till att inte ha gamla brädhögar liggande nära huset. Det är lätt att de murknar och blir bo för myror (och även andra skadedjur som möss). Gå över husets fasad ett par gånger om året och byt det som är murket.

Faraomyra – orsakar inte skada

Foto: Anticimex

En mycket liten myra (2–3 mm) som vi kan få med oss hem efter utlandsresor (exempelvis via livsmedel).

Göra: De kan vara lite knepiga att få bort. Men ser du bara några enstaka så prova att städa ordentligt och döda dem du ser (lägg dem i frysen innan du slänger dem, faraomyror klarar inte kyla). Använd inte Myrr, för lyckas du spreja på några skapar det oro bland de andra, och faraomyrorna – som har många drottningar – kan då avknoppa sig och bilda ännu fler samhällen.

Svartmyra – orsakar inte skada

Foto: Anticimex

Sveriges vanligaste myra. Lever utomhus. Har du stenaltan med sand under får du lära dig att leva med myrorna (de älskar fin sand). De gör ingen skada, men under tidig vår, när de vaknar upp, saknas ofta mat (de äter vad bladlössen lämnar efter sig) och myrorna tar sig gärna in i kök och äter rester.  

Göra: Se till att hålla rent. Ser du att myror går som på en liten väg in till köket så torka där med fuktig trasa och rengöringsmedel (myrorna har gjort ett doftspår för att locka dit andra myrkompisar). Använd tättslutande lock på livsmedel. Täta springor, sätt en list längst ner på dörren. Myrr (sprej eller dosa) kan användas, men det är bra att vara restriktiv med bekämpningsmedel. Oftast räcker det att städa.

Stackmyror – orsakar inte skada

Foto: Anticimex

De kallas också röd skogsmyra och finns oftast i naturen eller på naturtomt. De skadar inte huset men är det riktigt stora stackar kan det bli många myror på tomten, och det kan vara störande eftersom de bits om man råkar gå där de går!

Så tar du bort: En myrstack är ofta lika stor under jord som den är hög över marken. Ska du få bort den behöver du gräva upp allt under jord. Ett sätt att göra det enklare för sig är att på vintern, när myrorna är slöa och ligger i ide, plocka bort den synliga stacken, lägga den i en skottkärra och lämpa av den i en skog. Och sedan hoppas att myrorna tröttnar på att bygga nytt och söker sig dit där de inte stör. 

Pssst! Flygmyror – nej, det är ingen egen art!

De fertila myrorna kallas flygmyror. Under sommaren, då myror parar sig, får de fertila myrorna vingar och flyger, och kallas då flygmyror. Det är också då de avknoppar sig och bildar nya myrkolonier. Drottningen biter av sina vingar och lägger sedan ägg.

Källa: Thomas Persson Vinnersten på Anticimex


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar