När katten själv får välja

Störs du av att andras katter använder din tomt som toalett eller klösbräda? Det mesta är faktiskt tillåtet för utekatten!

Efter en dom i miljödomstolen i Stockholm är det fastslaget att kattägare inte kan ställas till svars om deras katt uträttar sina behov i grannarnas trädgårdar och rabatter. 

Ett prejudikat uppstod 2002 då en man i Stockholm vänt sig till länsstyrelsen och senare miljödomstolen eftersom grannens katter använt hans tomt som toalett. Hans fru var dessutom allergisk men han förlorade trots denna extra olägenhet i båda instanserna. Miljööverdomstolen tog inte upp fallet till prövning. Aftonbladet skrev om fallet.

Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter (2007:1150) ska de hållas under tillsyn så att de inte orsakar skada eller avservärd olägenhet. Men vad som menas med avsevärd olägenhet är inte helt klart utan måste prövas från fall till fall. Kattoalett i barnens sandlåda eller katter som hoppar upp i barnvagnar är ett par exempel på vad som inte är tillåtet för kissen.

Det är upp till var och en att skydda sig mot ovälkomna fyrbenta gäster genom att till exempel skrämma dem med vattenslangen eller lägga ut avskräckande preparat. Men det är inte tillåtet att lägga ut gift, eller på annat sätt skada katten, det kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Artikeln är uppdaterad juni 2013

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar