Ormen låg på tomten – bettet nära att döda

Huggormsbettet i trädgården resulterade i blodtrycksfall, inre blödningar och sjukhusvistelse. Varje år vårdas omkring 200 personer för huggormsbett. För en del är det ungefär som ett getingstick men för Maria blev det mycket värre.

Maria hade bråttom hem från landstället i Stockholms skärgård. Sista semesterveckan var slut och hon och hennes familj skulle hem för att börja jobba. Huset var städat och trädgårdsmöblerna inplockade. Bara en sista sväng förbi soptunnan och sedan iväg. Maria kliver barfota ut på gräsmattan framför huset när hon känner två vassa stick i ankeln. Det går blixtsnabbt men hon hinner se huggormen ringla bort över gräset.

     – Jag sa till min man och bror att jag blivit ormbiten. Vi ringde sjukvårdsupplysningen och de sa att jag skulle åka till akuten direkt. Men jag mådde bra så jag övertalade min bror att köra mig till Karolinska istället för Norrtälje. När vi kom fram lite mer än en timme senare var det i sista sekunden. Jag började må jättedåligt och giftet hade börjat verka.

Kräkningar, yrsel, buksmärtor, andningssvårigheter och blodtrycksfall är några av de vanligaste symptomen som uppstår vid huggormsbett. Även inre blödningar kan förekomma. Hur man reagerar beror på kroppsstorlek, antal bett och hur mycket gift ormen injicerat samt om du är allergisk eller inte. Huggormar kan själva styra över giftinjektionen och styrkan i giftet varierar. För en del är inte bettet värre än ett getingstick men för Maria blev det mycket värre.

Maria är ganska liten, hon blev biten två gånger med giftinjektion och visade sig vara allergisk. Blodet blev så tjockt att läkarna fick sätta in fyra dropp samtidigt och trycka på påsarna för att vätskan skulle kunna tunna ut hennes blod snabbare. Blodtrycket var nere på 50 och hon kunde inte sluta kräkas. När en andra attack startade satte de även in motgift och hon blev långsamt bättre, men benet var svullet och svart från fot till lår.

     – Jag blev kvar på sjukhuset i tre dagar
för övervakning. Mitt blodtryck var fortfarande så instabilt, säger Maria. Efter ett par veckor när de trodde allt var bra så visade det sig att jag hade fått inre blödningar i benet. Det tog flera veckor innan jag blev helt frisk.

Varje år vårdas cirka 200 personer på sjukhus till följd av huggormsbett, 40-60 av dem för måttliga till allvarliga symptom. När man blir biten ska man försöka att röra sig så lite som möjligt. Ligg stilla och håll den bitna kroppsdelen i högläge. Ring alltid läkare eller giftinformationscentralen. Om ett barn eller gammal person blivit biten kan det bli akut – ring 112!                                  

Ungarna föds i augusti- september
Huggormarna är som mest aktiva från april till september. Det är lättast att se dem på våren när de kryper fram och solar sig på varma stenar. Under sommaren drar de sig till stränder och våtare marker. Huggormar förekommer i hela Sverige utom längst i norr, men trivs bäst skärgårdar. En anledning kan vara att det finns gott om åkersork där i kombination med den glesa vegetationen.

Ungarna – eller äspingar som de också kallas – föds i augusti-september. En del menar att ungarna är farligare än vuxna huggormar.

     – Ungarna har mindre giftblåsor än de vuxna, huruvida giftets styrka i sig varierar med ormens ålder har jag hört olika saker om, så det vet jag inte säkert, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.

Det är svårt att styra över huggormens beteende men det finns den del åtgärder som minskar risken för huggormar på tomten:

• Håll gräset kortklippt
• Ta bort rishögar och stenrös
• Se till att komposter och lövhögar inte ligger för nära huset
• Täta stenmurar och husgrunder
• Kontrollera näten för källarventiler

Alla svenska ormar är fridlysta. Du får flytta ormen från tomten, men det rekommenderas att någon som är van att hantera giftiga ormar gör det. Om det inte är möjligt att fånga huggormen, och någon annan lämplig lösning inte finns får huggormen dödas.

Så skiljer du på snok och huggorm
Huggormen är oftast grå (hannarna) eller bruna (honorna) med ett svart eller mörkt zigzag-band. Men de kan också vara helsvarta. Huggormen har ett trekantigt huvud. Pupillerna är vertikala som en katts och sitter på en mörkt rödbrun iris. Generellt blir huggormar kortare, tjockare och har kortare svans än snokar, men det kan vara lite svårt att avgöra för en ovan person.

Snokar är oftast grå till svarta med gula nackfläckar, men kan ibland vara helsvarta. Snoken har ett ovalt, skedformat huvud och pupillen är rund och irisen är ljus.

Källor: Naturhistoriska Riksmuseet och Giftinformationscentralen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar