Nebelung är en ovanlig familjekatt

Nebelung betyder "varelse av dimma" på tyska. Rasen har en glänsande silverblå päls som ser ut att flyta över kattens kropp. Katten har ett lugnt temperament och kan hantera sin tid mellan uppmärksamheten den får av sina ägare med sin egen tid för lek och aktiviteter. Den är tillgiven med sin familj och kan komma överens med nästan vem som helst. Här har vi samlat det du behöver veta om nebelung.  


Nebelung som familjekatt

Nebelung är en ovanlig sällskapskatt som har lång kropp, gröna ögon som sitter brett isär, en lång och tät päls och ett milt sinnelag. Namnet betyder bokstavligen ”varelse av dimma” på tyska och namnet kommer sig antagligen från kattens utseende, med dess glansiga blågrå päls. Det finns andra unika egenskaper hos katten som älskas av många.

Några av nebelungs egenskaper

  • Nebelung behöver regelbunden skötsel av pälsen för att hålla pälsen i fint skick.
  • Katten fäller måttligt.
  • Nebelung är i regel frisk då det inte finns många för rasen specifika kända sjukdomar.
  • Nebelung är känd för att vara tystlåten och reserverad.
  • Katten behöver endast måttligt med uppmärksamhet från sina ägare. Den blir inte uppmärksamhetskrävande när du måste arbeta för att tjäna pengar för att köpa den kattgodis, så länge som den får din uppmärksamhet när du inte är upptagen.
  • Regelbunden motion krävs för att förhindra övervikt och för att hålla katten frisk.
  • De är vanligtvis fina med besökare och äldre barn.

Nebelungs historia

Nebelung är en långhårig variant av russian blue. Katten utvecklades av Cora Cobb från Nebelheim Cattery. Cora fick sin inspiration från en kattunge vid namn Siegried, som var den enda långhåriga blå katten i en kull. Kullen tillhörde en långhårig svart hankatt och en korthårig honkatt vid namn Elsa. Den andra kullen gav en blå långhårig honkattunge som användes för att korsa med hanen. Dagens nebelungs är rakt nedstigande ättlingar till dessa katter.

Den första kullen producerades år 1986. International Cat Association gav rasen ett fullt erkännande år 1997.

Nebelungs temperament

Nebelung är precis som russian blue både tillgiven och reserverad. Den har en lättsam natur och förstår att deras människor behöver arbeta ibland. Den tycker inte om att ändra på saker den vant sig vid såsom tidpunkt för middag eller för lek. Om ändringar sker kommer katten med säkerhet att klaga.

Nebelung är känd för att vara mild och tystlåten, men älskar att leka och hoppa och klättra till de högsta punkterna i huset. Detta tillåter dem att se hus och människor från ovan. Besökare kommer inte tas emot med omedelbar värme av nebelung. Om nebelung tycker att besökarna är dugliga så kommer den att välkomna dem under sina egna förutsättningar. Katten är lojal mot sina ägare men om den inte får tillräckligt med uppmärksamhet kan det leda till att katten blir orolig eller rädd.

Nebelungs hälsa och hälsorelaterade frågor

Nebelung är i regel frisk men är benägen att bli överviktig om den inte får regelbunden motion eller om dess måltider inte kontrolleras korrekt.

För att hålla katten hälsosam bör skötsel av päls ske regelbundet. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar