Nebelung är en ovanlig familjekatt

Nebelung betyder "varelse av dimma" på tyska. Rasen har en glänsande silverblå päls som ser ut att flyta över kattens kropp. Katten har ett lugnt temperament och kan hantera sin tid mellan uppmärksamheten den får av sina ägare med sin egen tid för lek och aktiviteter. Den är tillgiven med sin familj och kan komma överens med nästan vem som helst. Här har vi samlat det du behöver veta om nebelung.

 

Nebelung som familjekatt

Nebelung är en ovanlig sällskapskatt som har lång kropp, gröna ögon som sitter brett isär, en lång och tät päls och ett milt sinnelag. Namnet betyder bokstavligen ”varelse av dimma” på tyska och namnet kommer sig antagligen från kattens utseende, med dess glansiga blågrå päls. Det finns andra unika egenskaper hos katten som älskas av många.

Några av nebelungs egenskaper

  • Nebelung behöver regelbunden skötsel av pälsen för att hålla pälsen i fint skick.
  • Katten fäller måttligt.
  • Nebelung är i regel frisk då det inte finns många för rasen specifika kända sjukdomar.
  • Nebelung är känd för att vara tystlåten och reserverad.
  • Katten behöver endast måttligt med uppmärksamhet från sina ägare. Den blir inte uppmärksamhetskrävande när du måste arbeta för att tjäna pengar för att köpa den kattgodis, så länge som den får din uppmärksamhet när du inte är upptagen.
  • Regelbunden motion krävs för att förhindra övervikt och för att hålla katten frisk.
  • De är vanligtvis fina med besökare och äldre barn.

Nebelungs historia

Nebelung är en långhårig variant av russian blue. Katten utvecklades av Cora Cobb från Nebelheim Cattery. Cora fick sin inspiration från en kattunge vid namn Siegried, som var den enda långhåriga blå katten i en kull. Kullen tillhörde en långhårig svart hankatt och en korthårig honkatt vid namn Elsa. Den andra kullen gav en blå långhårig honkattunge som användes för att korsa med hanen. Dagens nebelungs är rakt nedstigande ättlingar till dessa katter.

Den första kullen producerades år 1986. International Cat Association gav rasen ett fullt erkännande år 1997.

Nebelungs temperament

Nebelung är precis som russian blue både tillgiven och reserverad. Den har en lättsam natur och förstår att deras människor behöver arbeta ibland. Den tycker inte om att ändra på saker den vant sig vid såsom tidpunkt för middag eller för lek. Om ändringar sker kommer katten med säkerhet att klaga.

Nebelung är känd för att vara mild och tystlåten, men älskar att leka och hoppa och klättra till de högsta punkterna i huset. Detta tillåter dem att se hus och människor från ovan. Besökare kommer inte tas emot med omedelbar värme av nebelung. Om nebelung tycker att besökarna är dugliga så kommer den att välkomna dem under sina egna förutsättningar. Katten är lojal mot sina ägare men om den inte får tillräckligt med uppmärksamhet kan det leda till att katten blir orolig eller rädd.

Nebelungs hälsa och hälsorelaterade frågor

Nebelung är i regel frisk men är benägen att bli överviktig om den inte får regelbunden motion eller om dess måltider inte kontrolleras korrekt.

För att hålla katten hälsosam bör skötsel av päls ske regelbundet. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar