New-forest ponnyn är en intelligent häst

New-forest ponnyn är en ponny som härstammar från de brittiska öarna. De är kända för att vara milda, intelligenta, starka och robusta.


New-forest ponny en mångsidig häst

New-forest ponny har ursprung i New Forest i Hampshire i södra England. Undersökningar har visat att området är födelseplats för många hästraser som uppstått sen förra istiden. Ponnyn är känd för sitt milda temperament, sin intelligens, mångsidighet, styrka och sin robusta kroppsbyggnad. Rasen används ofta vid aktiviteter som dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning och olika arbeten. New-forest ponnyns päls ses vanligtvis i brun, fux eller skimmel.

Några av new-forest ponnyns egenskaper

Dessa är några av new-forest ponnyns särdrag som kommer intressera dig:

  • New-forest ponnyn anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • New-forest ponnyn är en mångsidig ponny som kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning och olika arbeten.

Ursprung och utveckling av rasen

New-forest ponnyn uppstod ursprungligen i Hampshire i södra England. Olika undersökningar av ponnyn har visat att de betat och levt i området under tusentals år. Fossiler har upptäckts i området som styrker denna teori. Det finns till och med lämningar av en ponny som ännu har ett spjut i bogbenet. Detta visar på att tidiga människor jagade hästar i området under sin tid. Skogarna i området och ponnyn var beroende av varandra. Skogarna skulle se annorlunda ut om inte ponnyn betat i området.

Vilhelm Erövraren sände över två tusen hästar över Engelska kanalen när han invaderade England år 1066. Detta är även perioden när hästar som strövade i New Forest observerats. År 1998 visade en genetisk undersökning att new-forest ponnyn delade ursprung med två utrotningshotade raser: asturcon och pottok.

Under 1850- och 1860-talet försämrades rasens kvalitet på grund av val avel med hingstar som inte mötte standarden. Därför rekommenderades man förbättra rasen genom att introducera arabiskt fullblod till genpoolen. Tyvärr orsakade detta vidare försämring av rasen. Andra orsaker som skadat rasens antal och kvalitet var dess efterfrågan, världskrig, och uppkomsten av bilar och andra motordrivna fordon.

År 2014 placerade Rare Breeds Survival Trust new-forest ponnyn på dess lista för raser som måste övervakas på grund av dess begränsade antal.

New-forest ponnyns karaktärsdrag

För att klassificeras som ponny bör djuret ha en maxhöjd av 144 cm. Ponnyns kroppsbyggnad bör vara stark och utmärkt för ridning och arbete. De har sluttande bogar och stark bakdel. Benen bör vara raka med starka platta ben och hårda runda hovar. New-forest ponnyn har lätt och jämn gång och är aktiv, säker på foten, smidig och snabb.

Ponnyns päls kommer vanligtvis i brun, fux eller skimmel. Vita tecken kan även ses på huvudet eller underben.

New-forest ponnyn har ett milt temperament och anses även intelligenta, starka och mångsidiga. Rasen är känd för att vara stark och uthållig.

Trots att rasen i regel anses frisk är ponnyn benägen att drabbas av en genetisk åkomma, vilket är medfödd myotoni. Detta är ett muskulärt tillstånd som även kan drabba människor, hundar, katter och getter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar