New-forest ponnyn är en intelligent häst

New-forest ponnyn är en ponny som härstammar från de brittiska öarna. De är kända för att vara milda, intelligenta, starka och robusta.

New-forest ponny en mångsidig häst

New-forest ponny har ursprung i New Forest i Hampshire i södra England. Undersökningar har visat att området är födelseplats för många hästraser som uppstått sen förra istiden. Ponnyn är känd för sitt milda temperament, sin intelligens, mångsidighet, styrka och sin robusta kroppsbyggnad. Rasen används ofta vid aktiviteter som dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning och olika arbeten. New-forest ponnyns päls ses vanligtvis i brun, fux eller skimmel.

Några av new-forest ponnyns egenskaper

Dessa är några av new-forest ponnyns särdrag som kommer intressera dig:

  • New-forest ponnyn anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • New-forest ponnyn är en mångsidig ponny som kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning och olika arbeten.

Ursprung och utveckling av rasen

New-forest ponnyn uppstod ursprungligen i Hampshire i södra England. Olika undersökningar av ponnyn har visat att de betat och levt i området under tusentals år. Fossiler har upptäckts i området som styrker denna teori. Det finns till och med lämningar av en ponny som ännu har ett spjut i bogbenet. Detta visar på att tidiga människor jagade hästar i området under sin tid. Skogarna i området och ponnyn var beroende av varandra. Skogarna skulle se annorlunda ut om inte ponnyn betat i området.

Vilhelm Erövraren sände över två tusen hästar över Engelska kanalen när han invaderade England år 1066. Detta är även perioden när hästar som strövade i New Forest observerats. År 1998 visade en genetisk undersökning att new-forest ponnyn delade ursprung med två utrotningshotade raser: asturcon och pottok.

Under 1850- och 1860-talet försämrades rasens kvalitet på grund av val avel med hingstar som inte mötte standarden. Därför rekommenderades man förbättra rasen genom att introducera arabiskt fullblod till genpoolen. Tyvärr orsakade detta vidare försämring av rasen. Andra orsaker som skadat rasens antal och kvalitet var dess efterfrågan, världskrig, och uppkomsten av bilar och andra motordrivna fordon.

År 2014 placerade Rare Breeds Survival Trust new-forest ponnyn på dess lista för raser som måste övervakas på grund av dess begränsade antal.

New-forest ponnyns karaktärsdrag

För att klassificeras som ponny bör djuret ha en maxhöjd av 144 cm. Ponnyns kroppsbyggnad bör vara stark och utmärkt för ridning och arbete. De har sluttande bogar och stark bakdel. Benen bör vara raka med starka platta ben och hårda runda hovar. New-forest ponnyn har lätt och jämn gång och är aktiv, säker på foten, smidig och snabb.

Ponnyns päls kommer vanligtvis i brun, fux eller skimmel. Vita tecken kan även ses på huvudet eller underben.

New-forest ponnyn har ett milt temperament och anses även intelligenta, starka och mångsidiga. Rasen är känd för att vara stark och uthållig.

Trots att rasen i regel anses frisk är ponnyn benägen att drabbas av en genetisk åkomma, vilket är medfödd myotoni. Detta är ett muskulärt tillstånd som även kan drabba människor, hundar, katter och getter.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar