Newfoundlandponnyn är en ras som är känd för att vara lydig

Newfoundlandponnyn är en ras som är känd för att vara lydig. Den är duktig vid fritidsridning och ett flertal arbeten.

Newfoundlandponnyn en häst från Kanada

Newfoundlandponnyn har ursprung i Newfoundland i Kanada. De är kända för att vara robusta och muskulösa. De utvecklades genom att använda olika engelska, irländska och skotska ponnys, som kom till Newfoundland med nybyggare. Ponnyn användes ofta inom körning och allmänna arbeten. Vid mitten av 1900-talet hotades rasens antal på grund av maskiners utveckling och slakt. Idag används ponnyn vid ridning, körning och lättare arbeten. Newfoundlandponnyns temperament gör dem perfekta för barn.

Några av newfoundlandponnyns egenskaper

Dessa är några av newfoundlandponnyns särdrag som kommer intressera dig:

  • Newfoundlandponnyn anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Ponnyn är utmärkt vid, och används ofta inom fritidsridning och olika arbeten. Rasen kan även användas vid körning och lättare dragarbeten.

Newfoundlandponnyns ursprung och utveckling

Newfoundlandponnyn är känd för att kunna användas vid flera arbeten och aktiviteter tack vare sin styrka, sitt mod, sin intelligens och lydnad, samt sitt sunda förnuft. De är enkla att sköta och har god arbetsmoral.

Rasen härstammar från de ponnys som kom med öns tidiga nybyggare, som kom från de Brittiska öarna. Exmoor, dartmoor och new-forest ponny är alla förfäder till rasen. Newfoundlandponnyns uthållighet kommer sig tack vare den tuffa miljö den var tvungen att anpassa sig till i Nordatlanten. Då ön är isolerad avlades djuren med varandra under hundratals år. Detta resulterade i robusta och starka ponnys.

Under newfoundlandponnyns historia har de använts för att sköta trädgårdar, dra in fiskenät, trä och tång. De användes även för att samla in hö och som transportmedel för många familjer. Ponnyn användes till och med vid bröllopsceremonier för att bära bruden till kyrkan. Tyvärr finns även en mörkare sida till djurets bakgrund. Ponnyns antal minskade långsamt på grund av utvecklingen av maskiner och maskindriven utrustning. Ägare hade inte längre möjligheten att behålla djur som inte behövdes och sålde sina djur till slakt. Det finns siffror på att 700 ponnys sändes från Quebecområdet endast under år 1980. Newfoundlands regering blev tvungen att göra något för att rädda rasen. Regeringen erkände då rasen som nationaldjur för att skydda den.

Rasens karaktärsdrag

Newfoundlandponnyn är mellan 112 och 144 cm hög och väger mellan 180 och 360 kg. Pälsen kommer vanligtvis i svart och brun, men även konstantskimmel, fux, skimmel och black kan ses hos rasen. Ponnyns huvud är litet med små stående öron med tjock päls. Newfoundlandponnyns kropp är robust och muskulös, med djup och smal bringa, kort rygg, sluttande kors och lågt sittande svans. Ponnyn har en tjock päls och man som passar dess miljö. Newfoundlandponnyn har ett fint temperament, det är vänlig och intelligent. De används vanligtvis vid fritidsridning, körning och lättare arbeten. Dessa egenskaper gör newfoundlandponnyn utmärkt för barn som vill rida med sadel och sele.

Newfoundlandponnyn har anpassat sig väl till klimatet i Newfoundland och har blivit starka och robusta. De är friska djur då det inte finns några specifika kända sjukdomar associerade med rasen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar