Newfoundlandponnyn är en ras som är känd för att vara lydig

Newfoundlandponnyn är en ras som är känd för att vara lydig. Den är duktig vid fritidsridning och ett flertal arbeten.


Newfoundlandponnyn en häst från Kanada

Newfoundlandponnyn har ursprung i Newfoundland i Kanada. De är kända för att vara robusta och muskulösa. De utvecklades genom att använda olika engelska, irländska och skotska ponnys, som kom till Newfoundland med nybyggare. Ponnyn användes ofta inom körning och allmänna arbeten. Vid mitten av 1900-talet hotades rasens antal på grund av maskiners utveckling och slakt. Idag används ponnyn vid ridning, körning och lättare arbeten. Newfoundlandponnyns temperament gör dem perfekta för barn.

Några av newfoundlandponnyns egenskaper

Dessa är några av newfoundlandponnyns särdrag som kommer intressera dig:

  • Newfoundlandponnyn anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Ponnyn är utmärkt vid, och används ofta inom fritidsridning och olika arbeten. Rasen kan även användas vid körning och lättare dragarbeten.

Newfoundlandponnyns ursprung och utveckling

Newfoundlandponnyn är känd för att kunna användas vid flera arbeten och aktiviteter tack vare sin styrka, sitt mod, sin intelligens och lydnad, samt sitt sunda förnuft. De är enkla att sköta och har god arbetsmoral.

Rasen härstammar från de ponnys som kom med öns tidiga nybyggare, som kom från de Brittiska öarna. Exmoor, dartmoor och new-forest ponny är alla förfäder till rasen. Newfoundlandponnyns uthållighet kommer sig tack vare den tuffa miljö den var tvungen att anpassa sig till i Nordatlanten. Då ön är isolerad avlades djuren med varandra under hundratals år. Detta resulterade i robusta och starka ponnys.

Under newfoundlandponnyns historia har de använts för att sköta trädgårdar, dra in fiskenät, trä och tång. De användes även för att samla in hö och som transportmedel för många familjer. Ponnyn användes till och med vid bröllopsceremonier för att bära bruden till kyrkan. Tyvärr finns även en mörkare sida till djurets bakgrund. Ponnyns antal minskade långsamt på grund av utvecklingen av maskiner och maskindriven utrustning. Ägare hade inte längre möjligheten att behålla djur som inte behövdes och sålde sina djur till slakt. Det finns siffror på att 700 ponnys sändes från Quebecområdet endast under år 1980. Newfoundlands regering blev tvungen att göra något för att rädda rasen. Regeringen erkände då rasen som nationaldjur för att skydda den.

Rasens karaktärsdrag

Newfoundlandponnyn är mellan 112 och 144 cm hög och väger mellan 180 och 360 kg. Pälsen kommer vanligtvis i svart och brun, men även konstantskimmel, fux, skimmel och black kan ses hos rasen. Ponnyns huvud är litet med små stående öron med tjock päls. Newfoundlandponnyns kropp är robust och muskulös, med djup och smal bringa, kort rygg, sluttande kors och lågt sittande svans. Ponnyn har en tjock päls och man som passar dess miljö. Newfoundlandponnyn har ett fint temperament, det är vänlig och intelligent. De används vanligtvis vid fritidsridning, körning och lättare arbeten. Dessa egenskaper gör newfoundlandponnyn utmärkt för barn som vill rida med sadel och sele.

Newfoundlandponnyn har anpassat sig väl till klimatet i Newfoundland och har blivit starka och robusta. De är friska djur då det inte finns några specifika kända sjukdomar associerade med rasen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar