Norrbottenspets är en hundras av spetstyp

Norrbottenspets är en uråldrig hundras som ursprungligen användes vid jakt, men som idag är en populär sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om norrbottenspetsen.


Norrbottenspets är en positiv hundras

Norrbottenspetsen är en älskvärd sällskapshund med positiv attityd vilket gör dem enkla att träna. Rasen har flera goda egenskaper vilket gör hunden till ett utmärkt husdjur för familjen.

Norrbottenspetsen

Norrbottenspetsen har ursprung i Sverige men är även populär i Finland. Hunden utvecklades främst för att hjälpa till vid arbeten på gården. Så småningom blev hunden en jakthund tack vare sin intelligens, alerta natur och smidighet, och användes vid jakt av vildgäss och mårddjur. Hunden är modig och kan även ta sig an jakt på större djur såsom björn och älg.

Hunden ser ut som en liten spetshund med god kroppsbyggnad och starka muskler. Den har en kort och grov päls som främst är vit med markeringar i rödbrunt och gult. Den ser alltid alert ut. Hunden är av medelstorlek och ganska lätt jämfört med andra hundraser.

Norrbottenspetsen har en kort och kompakt kroppstyp med ett kraftfullt huvud som liknar en rävs. Hunden har även en symmetrisk kropp vilket gör rasens gång fin.

Norrbottenspetsens historia

Norrbottenspetsen härstammar från Norrbotten, Sverige och likaså i Lappland, Finland. Hundens närvaro i båda länderna har dokumenterats så tidigt som 1700-talet. Norrbottenspetsen har praktiskt taget använts som jakthund i alla tider. Efter första världskriget slutade var rasen utrotningshotad men man kunde födda upp nya kullar. Sverige erkände rasen år 1967 och Finland 1973.

Norrbottenspetsens temperament

Norrbottenspets är en vänlig och tillgiven hund. De är milda till naturen och är inte aggressiva. De är även fina med barn och därför en utmärkt familjehund även till familjer med små barn.

Norrbottenspetsens temperament påverkas av många faktorer såsom miljö och arv. Träning och socialisation av hunden tidigt i livet gör att norrbottenspetsen växer upp till en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Norrbottenspetsar är intelligenta hundar som är extremt lojala mot sin familj. Dessa egenskaper kommer av hundens talang vid jakt och arbete på gården. Tack vare detta bör träning av hunden inte bli några problem.

De kräver daglig motion för att hållas i form samt för att hunden ska få fysisk och mental stimulans.

Hälsa och hälsofrågor att vara medveten om

Norrbottenspetsen är i regel frisk och hundens immunsystem är välutvecklat då de var gårdshundar och jakthundar. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar