Norrbottenspets är en hundras av spetstyp

Norrbottenspets är en uråldrig hundras som ursprungligen användes vid jakt, men som idag är en populär sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om norrbottenspetsen.

Norrbottenspets är en positiv hundras

Norrbottenspetsen är en älskvärd sällskapshund med positiv attityd vilket gör dem enkla att träna. Rasen har flera goda egenskaper vilket gör hunden till ett utmärkt husdjur för familjen.

Norrbottenspetsen

Norrbottenspetsen har ursprung i Sverige men är även populär i Finland. Hunden utvecklades främst för att hjälpa till vid arbeten på gården. Så småningom blev hunden en jakthund tack vare sin intelligens, alerta natur och smidighet, och användes vid jakt av vildgäss och mårddjur. Hunden är modig och kan även ta sig an jakt på större djur såsom björn och älg.

Hunden ser ut som en liten spetshund med god kroppsbyggnad och starka muskler. Den har en kort och grov päls som främst är vit med markeringar i rödbrunt och gult. Den ser alltid alert ut. Hunden är av medelstorlek och ganska lätt jämfört med andra hundraser.

 

Norrbottenspetsen har en kort och kompakt kroppstyp med ett kraftfullt huvud som liknar en rävs. Hunden har även en symmetrisk kropp vilket gör rasens gång fin.

Norrbottenspetsens historia

Norrbottenspetsen härstammar från Norrbotten, Sverige och likaså i Lappland, Finland. Hundens närvaro i båda länderna har dokumenterats så tidigt som 1700-talet. Norrbottenspetsen har praktiskt taget använts som jakthund i alla tider. Efter första världskriget slutade var rasen utrotningshotad men man kunde födda upp nya kullar. Sverige erkände rasen år 1967 och Finland 1973.

Norrbottenspetsens temperament

Norrbottenspets är en vänlig och tillgiven hund. De är milda till naturen och är inte aggressiva. De är även fina med barn och därför en utmärkt familjehund även till familjer med små barn.

Norrbottenspetsens temperament påverkas av många faktorer såsom miljö och arv. Träning och socialisation av hunden tidigt i livet gör att norrbottenspetsen växer upp till en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Norrbottenspetsar är intelligenta hundar som är extremt lojala mot sin familj. Dessa egenskaper kommer av hundens talang vid jakt och arbete på gården. Tack vare detta bör träning av hunden inte bli några problem.

De kräver daglig motion för att hållas i form samt för att hunden ska få fysisk och mental stimulans.

Hälsa och hälsofrågor att vara medveten om

Norrbottenspetsen är i regel frisk och hundens immunsystem är välutvecklat då de var gårdshundar och jakthundar. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar