Norsk buhund som familjehund

Den norska buhunden är en älskad hundras tack vare sina många och fina egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om den norska buhunden.  


Norsk buhund som familjehund

Den norska buhunden är en hund av spetstyp med mångsidiga egenskaper. De används som gårdshund och vallhund och idag även som vakthund och barnvaktshund.

Den norska buhundens utseende

Den norska buhunden är en medelstor hund med fyrkantig kroppsbyggnad. Hunden har en svans med tydlig knorr och huvudet är kilformat med stående öron och svart nos. De har även en jämn rygg med djupt bröst.

Hunden har en genomsnittlig höjd på 43-45 cm och en genomsnittlig vikt mellan 14 och 18 kg.

Den norska buhunden har en mjuk och tät underpäls med en ytterpäls som är tjock och sträv. De vanliga färgerna på pälsen är gul och svart. Den gula färgen kommer i alla toner från ljus créme till starkt orange. Svart ska ha så lite vitt som möjligt. Det är även ett måste att pälsen på huvudet och på frambenen är kortare jämfört med pälsen på resten av kroppen. Pälsen är enkel att sköta då den endast behöver borstning flera gånger i veckan, förutom när hunden fäller då den behöver borstning dagligen.

Den norska buhundens historia

Den norska buhunden är en hund av spetstyp. Under utgrävningarna i den gamla staden Gokstad i Norge fann man skelett av hundar som begravts tillsammans med sina vikingaägare. Skeletten av hundarna som upptäcktes tros vara förfäderna till den moderna norska buhunden. Man tror även att när en vikingamästare dog så begravdes dess mest värdefulla ägodel tillsammans med dem för att göra dem sällskap i livet efter detta. Som herdar och beskyddare av gården skulle hunden fortsätta sitt arbete i Valhalla.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den norska buhunden är en ovanlig ras och det finns inte mycket information om dess hälsoproblem. Trots att rasen i regel är hälsosam kan den drabbas av vissa åkommor.

  • Grå starr – ett tillstånd där ogenomskinlighet av ögats lins leder till delvis eller total synförlust.
  • Allergier – kan orsakas av flera saker så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.

Hunden behöver en korrekt diet, skötsel, vaccination och regelbundna kontroller av veterinär. Om hunden sköts korrekt kan den norska buhunden leva ett långt och hälsosamt liv.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar