Norsk buhund som familjehund

Den norska buhunden är en älskad hundras tack vare sina många och fina egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om den norska buhunden.

 

Norsk buhund som familjehund

Den norska buhunden är en hund av spetstyp med mångsidiga egenskaper. De används som gårdshund och vallhund och idag även som vakthund och barnvaktshund.

Den norska buhundens utseende

Den norska buhunden är en medelstor hund med fyrkantig kroppsbyggnad. Hunden har en svans med tydlig knorr och huvudet är kilformat med stående öron och svart nos. De har även en jämn rygg med djupt bröst.

Hunden har en genomsnittlig höjd på 43-45 cm och en genomsnittlig vikt mellan 14 och 18 kg.

Den norska buhunden har en mjuk och tät underpäls med en ytterpäls som är tjock och sträv. De vanliga färgerna på pälsen är gul och svart. Den gula färgen kommer i alla toner från ljus créme till starkt orange. Svart ska ha så lite vitt som möjligt. Det är även ett måste att pälsen på huvudet och på frambenen är kortare jämfört med pälsen på resten av kroppen. Pälsen är enkel att sköta då den endast behöver borstning flera gånger i veckan, förutom när hunden fäller då den behöver borstning dagligen.

Den norska buhundens historia

Den norska buhunden är en hund av spetstyp. Under utgrävningarna i den gamla staden Gokstad i Norge fann man skelett av hundar som begravts tillsammans med sina vikingaägare. Skeletten av hundarna som upptäcktes tros vara förfäderna till den moderna norska buhunden. Man tror även att när en vikingamästare dog så begravdes dess mest värdefulla ägodel tillsammans med dem för att göra dem sällskap i livet efter detta. Som herdar och beskyddare av gården skulle hunden fortsätta sitt arbete i Valhalla.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den norska buhunden är en ovanlig ras och det finns inte mycket information om dess hälsoproblem. Trots att rasen i regel är hälsosam kan den drabbas av vissa åkommor.

  • Grå starr – ett tillstånd där ogenomskinlighet av ögats lins leder till delvis eller total synförlust.
  • Allergier – kan orsakas av flera saker så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.

Hunden behöver en korrekt diet, skötsel, vaccination och regelbundna kontroller av veterinär. Om hunden sköts korrekt kan den norska buhunden leva ett långt och hälsosamt liv.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar