Norsk skogskatt som familjekatt

Den norska skogskatten är en vänlig och mild kattras. Den tillhör en av de kattraser som passar utmärkt för alla sorters familjer. De är mycket familjeorienterade katter men kräver inte konstant uppmärksamhet och kel. Här har vi samlat det du behöver veta om den norska skogskatten om du funderar på att skaffa dig en katt som husdjur.  


Den norska skogskatten är en stor katt som älskar människor

Norsk skogskatt är en stor katt som ser ut att alltid vara redo att smyga på ett byte i alla miljöer. Katten har en lång päls, tofsar på öronen och en långhårig svans. De älskar att vara med sina människor, men utan att alltid kräva sina ägares uppmärksamhet. De kan hantera när ägaren är upptagen då katten kan jobba och leka på egen hand. Men så snart ägaren inte är upptagen längre kommer den norska skogskatten förvänta sig kel, mys och lek.

Några av den norska skogskattens egenskaper

Dessa är några av den norska skogskattens särdrag som kan intressera dig:

 • Katten kräver regelbunden skötsel för att hålla pälsen i fin form. Borstning kan även stimulera kattens blodcirkulation.
 • Den norska skogskatten fäller måttligt. Genom att ge katten en högkvalitativ diet och regelbunden borstning samt genom att borsta katten i ett och samma utrymme kan fällandet hanteras enklare.
 • Katten är känd att ha vissa hälsoproblem.
 • Den norska skogskatten är känd att vara tystlåten så det finns ingen anledning att oroa sig för överdrivet jamande nattetid.
 • Katten behöver endast en måttlig mängd uppmärksamhet då den är medveten om att ägarna kan behöva tid för sina egna uppgifter.
 • Regelbunden motion krävs för att hålla katten frisk och i form.
 • De är vanligtvis fina med barn samt med förstagångsägare av katt.

Den norska skogskattens historia

Den norska skogskatten har en äventyrlig bakgrund. Man tror att katten följde vikingarna på deras många resor. De fungerade som jägare av råttor, möss och andra skadedjur på vikingarnas skepp. På så sätt skyddade katterna matförråden.

Än idag är kattens ursprung okänt. Man har spekulerat i att katten kommer från de långhåriga turkiska katterna som kom från Byzantion med skandinaviska krigare som tjänade det bysantiska riket. Vissa tror att katten kan vara besläktad med de sibiriska katterna från Ryssland. Medan andra tror att katten är ett resultat av en naturlig genetisk mutation som skett för att anpassa sig efter det kalla och tuffa klimatet.

En sak är säker, den norska skogskatten lyckades överleva tack vare att den erbjöd sina jaktkunskaper i utbyte mot mat och husrum från bönder och familjer.

Den norska skogskatten visades på en kattutställning i Oslo år 1938, vilket gjorde katten populär. Dock orsakade andra världskriget näst intill kattens utrotning. Inte mycket gjordes vad gällde kattens utbredning efter kriget, inte förrän katten slutligen registrerades med den europeiska organisationen Federation Internationale Feline under 1970-talet. Två år senare exporterades ett kattpar till USA och sen dess har katten blivit populär bland kattentusiaster.

Den norska skogskattens temperament

Den norska skogskatten är en mycket vänlig och mild katt. De är tillgivna med sin familj men kan agera självständigt ibland vilket ger ägarna tid för sina sysslor. De är kända för att kunna underhålla sig själva, i synnerhet när de lämnas ensamma. Katten älskar att vara med sina människor men kan bli reserverad kring besökare. Men när den vant sig vid besökarna kan de socialisera med dessa utan reservationer.

Katten är vanligtvis tystlåten så överdriven ljudlighet bör inte bli ett problem med rasen. De kommunicerar endast med sina ägare när de är i behov av något.

Norska skogskatter är stora och atletiska katter som du ofta kommer se klättra till husets högsta punkter. Detta så de kan få en god överblick över vad som pågår i huset eller bara för att hålla koll på vad du sysslar med.

Den norska skogskattens milda temperament kan göra katten utmärkt som sällskapskatt hos familjer med barn och andra husdjur. De är även ett bra val för förstagångsägare av katt då de kan vara enkla att träna och är tåliga. De tycker även om att delta i interaktiva lekar som stimulerar dem fysiskt och mentalt.

Den norska skogskattens hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra katter kan den norska skogskatten drabbas av vissa åkommor som ägare bör vara medvetna om. Att känna till dessa sjukdomar kommer hjälpa ägarna att förebygga, behandla eller bota dessa skulle de uppstå. Dessa är några av åkommorna som kan drabba den norska skogskatten:

 • Glycogen storage disease IV
 • Hypertrofisk kardiomyopati
 • Polycystisk njursjukdom
 • Retinal dysplasi

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar