Norsk skogskatt som familjekatt

Den norska skogskatten är en vänlig och mild kattras. Den tillhör en av de kattraser som passar utmärkt för alla sorters familjer. De är mycket familjeorienterade katter men kräver inte konstant uppmärksamhet och kel. Här har vi samlat det du behöver veta om den norska skogskatten om du funderar på att skaffa dig en katt som husdjur.

 

Den norska skogskatten är en stor katt som älskar människor

Norsk skogskatt är en stor katt som ser ut att alltid vara redo att smyga på ett byte i alla miljöer. Katten har en lång päls, tofsar på öronen och en långhårig svans. De älskar att vara med sina människor, men utan att alltid kräva sina ägares uppmärksamhet. De kan hantera när ägaren är upptagen då katten kan jobba och leka på egen hand. Men så snart ägaren inte är upptagen längre kommer den norska skogskatten förvänta sig kel, mys och lek.

Några av den norska skogskattens egenskaper

Dessa är några av den norska skogskattens särdrag som kan intressera dig:

 • Katten kräver regelbunden skötsel för att hålla pälsen i fin form. Borstning kan även stimulera kattens blodcirkulation.
 • Den norska skogskatten fäller måttligt. Genom att ge katten en högkvalitativ diet och regelbunden borstning samt genom att borsta katten i ett och samma utrymme kan fällandet hanteras enklare.
 • Katten är känd att ha vissa hälsoproblem.
 • Den norska skogskatten är känd att vara tystlåten så det finns ingen anledning att oroa sig för överdrivet jamande nattetid.
 • Katten behöver endast en måttlig mängd uppmärksamhet då den är medveten om att ägarna kan behöva tid för sina egna uppgifter.
 • Regelbunden motion krävs för att hålla katten frisk och i form.
 • De är vanligtvis fina med barn samt med förstagångsägare av katt.

Den norska skogskattens historia

Den norska skogskatten har en äventyrlig bakgrund. Man tror att katten följde vikingarna på deras många resor. De fungerade som jägare av råttor, möss och andra skadedjur på vikingarnas skepp. På så sätt skyddade katterna matförråden.

Än idag är kattens ursprung okänt. Man har spekulerat i att katten kommer från de långhåriga turkiska katterna som kom från Byzantion med skandinaviska krigare som tjänade det bysantiska riket. Vissa tror att katten kan vara besläktad med de sibiriska katterna från Ryssland. Medan andra tror att katten är ett resultat av en naturlig genetisk mutation som skett för att anpassa sig efter det kalla och tuffa klimatet.

En sak är säker, den norska skogskatten lyckades överleva tack vare att den erbjöd sina jaktkunskaper i utbyte mot mat och husrum från bönder och familjer.

Den norska skogskatten visades på en kattutställning i Oslo år 1938, vilket gjorde katten populär. Dock orsakade andra världskriget näst intill kattens utrotning. Inte mycket gjordes vad gällde kattens utbredning efter kriget, inte förrän katten slutligen registrerades med den europeiska organisationen Federation Internationale Feline under 1970-talet. Två år senare exporterades ett kattpar till USA och sen dess har katten blivit populär bland kattentusiaster.

Den norska skogskattens temperament

Den norska skogskatten är en mycket vänlig och mild katt. De är tillgivna med sin familj men kan agera självständigt ibland vilket ger ägarna tid för sina sysslor. De är kända för att kunna underhålla sig själva, i synnerhet när de lämnas ensamma. Katten älskar att vara med sina människor men kan bli reserverad kring besökare. Men när den vant sig vid besökarna kan de socialisera med dessa utan reservationer.

Katten är vanligtvis tystlåten så överdriven ljudlighet bör inte bli ett problem med rasen. De kommunicerar endast med sina ägare när de är i behov av något.

Norska skogskatter är stora och atletiska katter som du ofta kommer se klättra till husets högsta punkter. Detta så de kan få en god överblick över vad som pågår i huset eller bara för att hålla koll på vad du sysslar med.

Den norska skogskattens milda temperament kan göra katten utmärkt som sällskapskatt hos familjer med barn och andra husdjur. De är även ett bra val för förstagångsägare av katt då de kan vara enkla att träna och är tåliga. De tycker även om att delta i interaktiva lekar som stimulerar dem fysiskt och mentalt.

Den norska skogskattens hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra katter kan den norska skogskatten drabbas av vissa åkommor som ägare bör vara medvetna om. Att känna till dessa sjukdomar kommer hjälpa ägarna att förebygga, behandla eller bota dessa skulle de uppstå. Dessa är några av åkommorna som kan drabba den norska skogskatten:

 • Glycogen storage disease IV
 • Hypertrofisk kardiomyopati
 • Polycystisk njursjukdom
 • Retinal dysplasi

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar