Nova scotia duck tolling retriever är en mångsidig hundras

Nova scotia duck tolling retriever är en mångsidig hundras som kan vara en arbetande hund lika väl som en sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om hunden


Nova scotia duck tolling retriever är mångsidig och snäll

Det finns många anledningar till att denna hundras är en populär hund både på fältet och i hemmet, och detta beror på dess många fina och mångsidiga egenskaper.

Nova scotia duck tolling retrievers egenskaper

  • Nova scotia duck tolling retriever är i regel en hälsosam hundras. Dock har flera sjukdomar börjat drabba rasen på grund av rasens begränsade genpool.
  • Hundens päls kräver inte mycket skötsel.
  • Rasen är en måttligt aktiv sportande hund som kräver en timmes motion varje dag för att inte börja uppvisa destruktiva beteenden.
  • Då hunden har starka jaktinstinkter tenderar de att jaga mindre djur. Håll därför hunden kopplad eller på en inhägnad gård.
  • Nova scotia duck tolling retriever är en högljudd ras som tenderar att skälla på misstänkta ljud och människor.
  • Nova scotia duck tolling retriever är en ovanlig ras och det kan ta tid att finna en pålitlig uppfödare av rasen.

Nova scotia duck tolling retrievers historia

Nova scotia duck tolling retriever är i stort sett en räv. Urinvånarna vid kanadensiska Micmac observerade rävar som lockade byten vid sjöarnas och flodernas stränder.

Under många år kallades hunden för little river duck dog. År 1945 erkände den kanadensiska kennelklubben rasen och bytte dess namn till nova scotia duck tolling retriever.

Hunden kom till USA under 1960-talet men vid tiden intresserade sig inte många för rasen. Det var först år 1984 som rasen fick viss popularitet och nova scotia duck tolling retriever-klubben i USA grundandes. År 2001 erkände den amerikanska kennelklubben rasen och placerade den i en diverseklass, och sedan inom sportgruppen år 2003.

Nova scotia duck tolling retrievers temperament

Hunden är självständig, smart och mycket nyfiken. Man anser att hundens personlighet är något mellan en golden retrievers och en terriers.

När hunden varken leker eller arbetar älskar de att ligga ner och bara vara tysta. De är kända för att ha ett fint temperament och vara särskilt fina med barn. Denna hundras kan anpassa sig efter olika miljöförhållanden. Så att flytta från ett hus till ett annat kanske inte är ett problem för hunden då den brukar anpassa sig med enkelhet.

Nova scotia duck tolling retriever är nyfiken och tenderar att observera allt som pågår och kommer varna dig om någon närmar sig. Vad gäller socialisation kan de komma väl överens med andra djur.

Precis som andra hundraser behöver nova scotia duck tolling retriever träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Nova scotia duck tolling retriever är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem.

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Progressiv retinal atrofi – en degenerativ ögonsjukdom som så småningom kan orsaka delvis eller total synförlust genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Collie eye anomaly – ett ärftligt tillstånd som kan leda till blindhet hos vissa hundar.
  • Dövhet

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar