Nova scotia duck tolling retriever är en mångsidig hundras

Nova scotia duck tolling retriever är en mångsidig hundras som kan vara en arbetande hund lika väl som en sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om hunden

Nova scotia duck tolling retriever är mångsidig och snäll

Det finns många anledningar till att denna hundras är en populär hund både på fältet och i hemmet, och detta beror på dess många fina och mångsidiga egenskaper.

Nova scotia duck tolling retrievers egenskaper

  • Nova scotia duck tolling retriever är i regel en hälsosam hundras. Dock har flera sjukdomar börjat drabba rasen på grund av rasens begränsade genpool.
  • Hundens päls kräver inte mycket skötsel.
  • Rasen är en måttligt aktiv sportande hund som kräver en timmes motion varje dag för att inte börja uppvisa destruktiva beteenden.
  • Då hunden har starka jaktinstinkter tenderar de att jaga mindre djur. Håll därför hunden kopplad eller på en inhägnad gård.
  • Nova scotia duck tolling retriever är en högljudd ras som tenderar att skälla på misstänkta ljud och människor.
  • Nova scotia duck tolling retriever är en ovanlig ras och det kan ta tid att finna en pålitlig uppfödare av rasen.

Nova scotia duck tolling retrievers historia

Nova scotia duck tolling retriever är i stort sett en räv. Urinvånarna vid kanadensiska Micmac observerade rävar som lockade byten vid sjöarnas och flodernas stränder.

Under många år kallades hunden för little river duck dog. År 1945 erkände den kanadensiska kennelklubben rasen och bytte dess namn till nova scotia duck tolling retriever.

Hunden kom till USA under 1960-talet men vid tiden intresserade sig inte många för rasen. Det var först år 1984 som rasen fick viss popularitet och nova scotia duck tolling retriever-klubben i USA grundandes. År 2001 erkände den amerikanska kennelklubben rasen och placerade den i en diverseklass, och sedan inom sportgruppen år 2003.

Nova scotia duck tolling retrievers temperament

Hunden är självständig, smart och mycket nyfiken. Man anser att hundens personlighet är något mellan en golden retrievers och en terriers.

När hunden varken leker eller arbetar älskar de att ligga ner och bara vara tysta. De är kända för att ha ett fint temperament och vara särskilt fina med barn. Denna hundras kan anpassa sig efter olika miljöförhållanden. Så att flytta från ett hus till ett annat kanske inte är ett problem för hunden då den brukar anpassa sig med enkelhet.

Nova scotia duck tolling retriever är nyfiken och tenderar att observera allt som pågår och kommer varna dig om någon närmar sig. Vad gäller socialisation kan de komma väl överens med andra djur.

Precis som andra hundraser behöver nova scotia duck tolling retriever träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Nova scotia duck tolling retriever är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem.

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Progressiv retinal atrofi – en degenerativ ögonsjukdom som så småningom kan orsaka delvis eller total synförlust genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Collie eye anomaly – ett ärftligt tillstånd som kan leda till blindhet hos vissa hundar.
  • Dövhet

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar