Nu blir det obligatoriskt att ID-märka katten!

Nu får katter samma status som hundar! Från och med 2023 blir det obligatoriskt för alla kattägare att id-märka sin katt. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

id-märkning katt

Riksdagen har beslutat om en lagändring som gör det obligatoriskt för kattägare att id-märka sina katter.

Enligt Djurens rätt har katter fortfarande en låg status och många tror att katter klarar sig själva utan tillsyn, vilket inte stämmer. I och med att denna nya lag träder i kraft hoppas nu djurrättsorganisationen att kattens status kommer öka. Sedan tidigare är det obligatoriskt för hundägare att registrera och id-märka sina hundar. 

Att registrera och id-märka katter kommer göra det lättare för kattägare att till exempel få tillbaka katten om den sprungit iväg, eller bli informerad om katten skadat sig. Syftet med lagändringen är att tydliggöra ansvar för katter, minska antalet djur som saknar ett hem och på sikt få ned antalet djur som lider.

Läs också: Så hjälper du hemlösa katter

När börjar kravet att gälla?

1 januari 2023 börjar kravet på obligatorisk märkning och registrering av katter att gälla. Kravet ska införas i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, och systemet kommer motsvara det system som idag finns för märkning och registrering av hundar. 

Kostnaden för detta kommer vara ungefär cirka 80 kronor för registrering och cirka 200–700 kronor för märkningen. 

Källa: Djurens rätt, Djurskyddet.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar