Ocicat är en ras av tamkatt som passar familjer

Ocicat är en ras av tamkatt som passar familjer och alla hemförhållanden. Katten har en kort och fläckad päls och ägare roas alltid av kattens lekfulla personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om ocicaten, i synnerhet om du funderar på vilket husdjur som passar dig och din familj.  


Ocicat som familjekatt

Många kattentusiaster fascineras av ocicatens utseende. De är stora katter med fläckad päls vilket får dem att likna vildkatter, men de är en ras av tamkatt så det finns ingen anledning att oroa sig vad gäller att tämja rasen. Ocicaten utvecklades så att kattägare skulle kunna ha en katt i sitt hem som ser ut som en vildkatt men som har en vänlig och mild natur. Rasen har flera andra fina egenskaper som älskas av många.

Några av ocicatens egenskaper

Dessa är några av ocicatens särdrag som kan intressera dig, i synnerhet om du letar efter ett husdjur som passar din familj:

  • Rasens päls är fläckad vilket får katten att likna en vildkatt. I verkligheten har inte katten något vilt blod. Katten är ett resultat av korsningar mellan abessinier, siameser och amerikanskt korthår.
  • Oocicat är mycket social, självsäker och sällskaplig. Den är tillgiven med sin familj och vanligtvis även med besökare. Katten älskar att socialisera med människor och vänjer sig snabbt med besökare genom lek och gos. Barn, hundar eller andra katter är inte heller några problem för ocicaten.
  • Det är en mycket aktiv katt som älskar lekar, särskilt med sina människor.
  • Du kan även notera att katten tycker om att klättra till höga punkter i hemmet för att få got uppsikt över allt som pågår.
  • Ocicat är mycket intelligent och njuter av aktiviteter som lekar och kluriga leksaker.

Ocicats historia

Ocicaten utvecklades av en slump vilket är vanligt när man avlar husdjur. Virginia Day korsade en seal-pointed siames och en röd abessinier. Hon korsade sedan en av kattungarna med en siames, vilket gav kattungar som liknade en abessinier-pointed siames och en annan kattunge med elfenbensvit päls med guldiga fläckar. Den fläckade kattungen döptes till Tonga och såldes som husdjur. När aveln upprepades producerades fler fläckade kattungar. Dessa blev så småningom förfäder till den moderna ocicaten. För att vidare utveckla rasen lades amerikanskt korthår till genpoolen så att katten blev större och även för att lägga till den silverfärgade pälsen-

Ocicat erkändes fullständigt av Cat Fancier Association och International Cat Assoziation år 1987.

Ocicats temperament

Ocicaten är en lekfull ras som är tillgiven med sin familj. Katten älskar att följa sina människor runt i huset och det kan hända att katten kommer vilja sitta på dina axlar. Det är en mycket social katt som välkomnar besökare så länge de får tid att vänja sig vid dem.

Katten tycker om att leka lekar så som apport av leksaker och kan lära sig att gå i koppel. Det är en mycket intelligent kattras som kan lära sig tricks för att imponera på sin familj. Ge katten interaktiva leksaker såsom kluriga leksaker för att stimulera katten både fysiskt och mentalt.

Ocicat är inte lika pratsam som siamesen. Den anses vara känslig och har en tendens att svara på verbala order.

Den är inte krävande men tycker inte heller om att lämnas ensam, särskilt inte under en längre period. Den kräver sällskap när den lämnas ensam på morgonen om du har ett arbete att gå till. En annan katt räcker för att hålla ocicaten sällskap och upptagen.

Ocicats hälsa och hälsorelaterade frågor

Ocicaten är i regel en hälsosam kattras. Men precis som andra kattraser kan den drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Det rekommenderas att ägare känner till dessa kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Ocicat kan drabbas av progressiv retinal atrofi, vilket kan leda till blindhet. Vissa katter kan även ha hypertrofisk kardiomyopati, vilket är en vanlig sorts hjärtsjukdom.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar