Om loppan
Loppan är en mycket liten insekt utan vingar med en hård och lateralt platt kropp som är byggd för att kunna ta sig fram genom ett djurs päls. Loppan har ben byggda för att kunna hoppa långt och munnen är perfekt för att suga blod. Denna hudparasit lever på sin värds blod, vilket vanligtvis är ett däggdjur. Det finns många sorters loppor men de som vanligtvis drabbar hundar, katter och andra husdjur är kattloppan (ctenocephalides felis) eller hundloppan (ctenocephalides canis). Dessa sorters loppor kan bita människor men vi har ingen risk för att bli drabbade av angrepp då människor inte är det loppan är ute efter. Dessa loppor föredrar katter, hundar, kaniner och andra små däggdjur.
Loppans livscykel
Loppans livscykel har fyra stadier:
Ägg: En vuxen hona kan lägga upp mot 40 ägg om dagen. Äggen läggs på värden men torkar och faller av värden och sprids i miljön. De landar på husdjurets sovplats, mattor, trägolv, möbler och så vidare. Ägg kläcks vanligtvis inom två dagar.
Larver: Ur de kläckta äggen kommer larver. Dessa små ormliknande varelser lever av loppornas avföring (det vill säga torkat djurblod) i omgivningen. Larven ömsar skinn tre gånger innan den kan spinna en kokong och bli en puppa. Larvcykeln varar vanligtvis från fem till 15 dagar.
Puppa: När larven väl är i kokongen börjar den sin omvandling till en vuxen loppa. Kokongerna är näst intill omöjliga att förstöra och de drar till sig smuts som kamouflerar dem. Puppan kan förbli i ett sovande stadie i miljön under många månader. Loppor i detta stadie kommer inte kläckas förrän de känner närvaron av en värd. De kan känna detta genom sina sinnen som söker efter värme, vibration och koldioxid (från en värds utandning).
Den vuxna loppan: En fullt utvecklad loppa lämnar först sin kokong när en värd finns i närheten. Den nykläckta loppan hoppar på värden omedelbart och börjar suga blod. En hona börjar lägga ägg inom 24-48 timmar efter sin första måltid. Hon lämnar avföring på sin värd som kommer ramla av värden tillsammans med äggen hon lagt, och så påbörjas en ny livscykel. Vuxna loppor kan leva mellan fyra och sex veckor beroende på miljön.
Nu när du känner till loppans livscykel kan du förstå varför många hundar drabbas av loppor efter att de flyttat till ett nytt hem eller till och med efter de besökt en ny plats där inga djur funnits på flera månader.
Puppan kläcks så snart den känner närvaron av en värd. En hund kan plötsligt gå från att inte ha en enda loppa till att ha hundratals! Inom ett par dagar fortplantar lopporna sig med otrolig fart och angreppet kan verka helt utom kontroll.
Faran med loppor på hundar
Förutom det uppenbara problemet med att loppor är äckliga, kan loppor även innebära ett flertal hälsorisker för både dig och dina husdjur.
Allergisk dermatit av loppor: Kliande på grund av loppor är ett resultat av en lokal allergisk reaktion. Vissa djur är mer känsliga än andra, och loppornas bett kan leda till allvarlig klåda, irritation och allvarliga hudinfektioner hos vissa djur.
Bandmask (dipylidium caninum): Denna sorts bandmask som även kallas binnikemask kan drabba djur eller människor efter att en infekterad loppa av misstag har svalts. Loppornas larver sväljer ofta de mikroskopiska äggen av bandmask, vilket innebär att de vuxna lopporna blir bärare.
Anemi: Om tillräckligt många loppor angriper värden är det möjligt att värddjuret tappar tillräckligt med blod för att drabbas av anemi. Små hundvalpar och svaga eller sjuka hundar är särskilt utsatta. Om lopporna inte upptäcks och behandlas snabbt nog kan en hund dö eller drabbas av andra hälsoproblem som ett resultat av anemin.
Alla hundar är inte allergiska mot loppor. Vissa hundar kommer ignorera lopporna de bär på och du kanske inte märker att ditt hem har ett problem med loppor. Men hundar kan ändå drabbas av bandmask och anemi. Det är viktigt att du kontrollerar om din hund har loppor och behandlar hunden med förebyggande medel mot loppor regelbundet.
Vad kan du göra för att bli av med lopporna på din hund
Det bästa sättet att hålla din hund bortom farorna för loppor är förstås att förebygga ett angrepp. Lär dig om hur du förebygger loppor på din hund och i ditt hem. Håll lopporna borta från att störa friden i hemmet och din familjs och dina husdjurs liv.