Om loppor på hundar

Om du är en hundvän känner du onekligen även till loppor. Du vet exakt varför du inte vill ha loppor i ditt hem, uppleva bett av loppor, eller låta din hund bära på loppor. Dessa parasiter är dock mer än bara en olägenhet. Loppor innebär en allvarlig hälsorisk för hundar och andra djur, inklusive människor. Dessa små parasiter lever på däggdjurs blod, och deras bett kan leda till allvarliga hälsoproblem. Ingen av oss vill hitta loppor på vår hund, vårt husdjur, eller på oss själva. Som hundägare finns det några grundläggande saker du bör känna till angående risker, förebyggande och behandling av loppor. Med rätt kunskap kan du skydda din hund från farorna med loppor.

Om loppan

Loppan är en mycket liten insekt utan vingar med en hård och lateralt platt kropp som är byggd för att kunna ta sig fram genom ett djurs päls. Loppan har ben byggda för att kunna hoppa långt och munnen är perfekt för att suga blod. Denna hudparasit lever på sin värds blod, vilket vanligtvis är ett däggdjur. Det finns många sorters loppor men de som vanligtvis drabbar hundar, katter och andra husdjur är kattloppan (ctenocephalides felis) eller hundloppan (ctenocephalides canis). Dessa sorters loppor kan bita människor men vi har ingen risk för att bli drabbade av angrepp då människor inte är det loppan är ute efter. Dessa loppor föredrar katter, hundar, kaniner och andra små däggdjur.

Loppans livscykel

Loppans livscykel har fyra stadier:

Ägg: En vuxen hona kan lägga upp mot 40 ägg om dagen. Äggen läggs på värden men torkar och faller av värden och sprids i miljön. De landar på husdjurets sovplats, mattor, trägolv, möbler och så vidare. Ägg kläcks vanligtvis inom två dagar.

Larver: Ur de kläckta äggen kommer larver. Dessa små ormliknande varelser lever av loppornas avföring (det vill säga torkat djurblod) i omgivningen. Larven ömsar skinn tre gånger innan den kan spinna en kokong och bli en puppa. Larvcykeln varar vanligtvis från fem till 15 dagar.

Puppa: När larven väl är i kokongen börjar den sin omvandling till en vuxen loppa. Kokongerna är näst intill omöjliga att förstöra och de drar till sig smuts som kamouflerar dem. Puppan kan förbli i ett sovande stadie i miljön under många månader. Loppor i detta stadie kommer inte kläckas förrän de känner närvaron av en värd. De kan känna detta genom sina sinnen som söker efter värme, vibration och koldioxid (från en värds utandning).

Den vuxna loppan: En fullt utvecklad loppa lämnar först sin kokong när en värd finns i närheten. Den nykläckta loppan hoppar på värden omedelbart och börjar suga blod. En hona börjar lägga ägg inom 24-48 timmar efter sin första måltid. Hon lämnar avföring på sin värd som kommer ramla av värden tillsammans med äggen hon lagt, och så påbörjas en ny livscykel. Vuxna loppor kan leva mellan fyra och sex veckor beroende på miljön.

Nu när du känner till loppans livscykel kan du förstå varför många hundar drabbas av loppor efter att de flyttat till ett nytt hem eller till och med efter de besökt en ny plats där inga djur funnits på flera månader.

Puppan kläcks så snart den känner närvaron av en värd. En hund kan plötsligt gå från att inte ha en enda loppa till att ha hundratals! Inom ett par dagar fortplantar lopporna sig med otrolig fart och angreppet kan verka helt utom kontroll.

Faran med loppor på hundar

Förutom det uppenbara problemet med att loppor är äckliga, kan loppor även innebära ett flertal hälsorisker för både dig och dina husdjur.

Allergisk dermatit av loppor: Kliande på grund av loppor är ett resultat av en lokal allergisk reaktion. Vissa djur är mer känsliga än andra, och loppornas bett kan leda till allvarlig klåda, irritation och allvarliga hudinfektioner hos vissa djur.

Bandmask (dipylidium caninum): Denna sorts bandmask som även kallas binnikemask kan drabba djur eller människor efter att en infekterad loppa av misstag har svalts. Loppornas larver sväljer ofta de mikroskopiska äggen av bandmask, vilket innebär att de vuxna lopporna blir bärare.

Anemi: Om tillräckligt många loppor angriper värden är det möjligt att värddjuret tappar tillräckligt med blod för att drabbas av anemi. Små hundvalpar och svaga eller sjuka hundar är särskilt utsatta. Om lopporna inte upptäcks och behandlas snabbt nog kan en hund dö eller drabbas av andra hälsoproblem som ett resultat av anemin.

Alla hundar är inte allergiska mot loppor. Vissa hundar kommer ignorera lopporna de bär på och du kanske inte märker att ditt hem har ett problem med loppor. Men hundar kan ändå drabbas av bandmask och anemi. Det är viktigt att du kontrollerar om din hund har loppor och behandlar hunden med förebyggande medel mot loppor regelbundet.

Vad kan du göra för att bli av med lopporna på din hund

Det bästa sättet att hålla din hund bortom farorna för loppor är förstås att förebygga ett angrepp. Lär dig om hur du förebygger loppor på din hund och i ditt hem. Håll lopporna borta från att störa friden i hemmet och din familjs och dina husdjurs liv.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar