Oriental är en populär familjekatt

Oriental är en fascinerade tamkatt som är extremt tillgiven med sina människor. Katten är av en ras som berättar precis allt den tycker och tänker med sin höga och raspiga röst. Dess päls kan vara antingen kort eller lång, men i vilket fall är de lika ljuvliga och roliga att vara med. Här har vi samlat det du behöver veta om oriental och det du kan finna intressant om du letar efter ett husdjur som passar dig och din familj.

 

Orientaliskt korthår är en av de finaste familjekatterna

Oriental är en naturlig atlet med ett långt, smidigt och elegant utseende. Katten är rolig att vara med och intresserad av allt. De ses ofta observera sina människor och allt de gör och tröttnar aldrig på att delta i olika aktiviteter med familjen. Katten kommunicerar ofta med sina människor och berättar vad den har på hjärtat. Om du är en person som letar efter en livlig och intressant katt så kan oriental vara rätt ras för dig.

Några av orientals egenskaper

Dessa är några av orientals särdrag som kommer intressera dig:

  • Oriental utvecklades från siamesen men pälsen har inte samma point-färg. Pälsen kan vara både kort och lång och katten kan ha över 300 färger och mönster.
  • Katten kan bli mycket tillgiven sina människor varför tidig socialisation rekommenderas för katten.
  • Oriental är aktiv och livlig. De tröttnar inte på att vara pratsamma och nyfikna.

Orientalkattens temperament

Vill du ha en katt som kommer älska dig och alla andra involverade i dess liv? Då kan oriental vara rätt för dig. Katten kan bli extremt tillgiven med sina människor och lojala mot dem för resten av livet. Katten kommer ha svårt att anpassa sig vid förlust av sin familj eller favoritperson.

De kan vara självständiga ibland och i synnerhet om deras familj är upptagen med något. Katten kan då leka för sig själv genom att klättra eller genom att göra nya upptäckter till exempel av nya gömställen. Ägare kan träna sin oriental att leka apport och att promenera i koppel. De är en kattras som kan bo med barn, hundar och andra katter i harmoni.

Engagera din oriental i olika stimulerande aktiviteter så som kluriga lekar eller agility. Dessa aktiviteter kan även hålla katten frisk och i form.

Orientals hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan oriental drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Därför är det en god idé att be om bevis på kattens hälsa innan adoption eller köp. Det rekommenderas även att ägare känner till de olika kattsjukdomar som kan drabba katten så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

De följande åkommor har observerats hos oriental:

  • Amyloidos
  • Astma / sjukdomar i luftvägarna
  • Medfödda hjärtfel
  • Lymfom
  • Nystagmus
  • Hyperestesi
  • Progressiv retinal atrofi

Skötsel av en oriental är inte särskilt ansträngande jämfört med skötsel av andra kattraser. Skötsel av pälsen då och då rekommenderas för att hålla pälsen ren och i fin form. Skötsel behövs för att kontrollera spridning av päls i huset då katten fäller en hel del. Att borsta katten kan även stimulera kattens blodcirkulation. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar