Paint eller painthäst är en populär hästras

Paint eller painthäst är en populär hästras vars utmärkande drag är dess karaktäristiska mönster. Läs vidare för att lära dig mer om denna fantastiska ras.

Om painthästen

Painthästen är en populär hästras som älskas av många entusiaster tack vare sin karaktäristiska mönstrade päls. Pälsens mönster kan ses i en kombination av vit och brun, svart, palomino, fux eller vilken annan färg som helst. Förutom den utmärkande pälsen är rasens fysiska egenskaper typiska för boskapshästar. Painthästen har ofta använts vid olika ridsportsevent som till exempel westernevent. Rasen används även vid tävlingar i engelsk hunt seat och tävlingar i hoppning.

Några av painthästens egenskaper

Dessa är några av painthästens särdrag som du kommer älska:

1. Hästen anses vara av en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar, men ägare bör vara medvetna om syndromet lethal white syndrome. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

2. Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, fritidsridning, kapplöpning, rodeo, hoppning och olika arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Painthästen har samma ursprung som den amerikanska quarterhästen och det engelska fullblodet. Rasen har en kroppsbyggnad som påminner om en western stock horse, men med pinto-mönster i vitt och mörka färger. Tidig dokumentation av rasen kan spåras tillbaka till expeditionen av den nya världen av Hernando Cortes, en spansk upptäcksresande. Tillsammans med honom på resan var även historikern Diaz del Castillo som beskrev hästarna som följde med dem. En häst beskrevs som pinto-mönstrad och den andra som mörkt konstantskimmel med vita partier. Dessa hästar var förfäderna till den moderna painthästen.

Hästarnas popularitet spreds över de västerländska markerna i USA och blev kända och associerade med de amerikanska urinvånarna och cowboys. Trots att hästens fysiska egenskaper förbättrats genom åren har hästens mönster förblivit detsamma.

Painthästens karaktärsdrag

Painthästen har en bred bringa och en muskulös bakdel. Hästens mönster har förblivit anmärkningsvärt i sin förfining och skönhet. Pälsen kommer i flera mönster och alltid i en kombination av vitt och olika basfärger vanliga hos hästar. Namnet painthäst kommer från pälsens utseende som liknar färg (på engelska: paint) utspillt eller utskvätt över hästens kropp. Mönstret delas in i tre olika färgklasser: tobiano, overo och tovero.

1. Tobiano – det vanligaste mönstret av pälsen som karaktäriseras av runda markeringar med vitt på benen och över ryggen mellan manken och svansroten. Markeringarna är arrangerade i ett vertikalt mönster och huvudet är vanligtvis mörkt och med vanliga tecken för häst.

2. Overo – fläckarna kännetecknas av skarpa och ojämna markeringar horisontellt. Mörkare färger är dominerande över det vita, men ansiktet är vanligtvis vitt.

3. Tovero – ett fläckat mönster som är en kombination av tobiano och overo.

Painthästen är en mångsidig hästras som används vid flera aktiviteter till häst som till exempel fritidsridning och hoppning.

Rasen är vanligtvis frisk förutom en medicinsk åkomma som ägare och entusiaster bör vara medvetna om. Den genetiska åkomman lethal white syndrome eller overo lethal white syndrome (LWS eller OLWS). Syndromet är länkat till en recessiv gen associerad till overo-mönstret. När ett föl föds som visar på att bära på sjukdomen, avlivas det omedelbart eller dör annars inom några dagar på grund av komplikationer så som outvecklad tarmkanal.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar