Paint eller painthäst är en populär hästras

Paint eller painthäst är en populär hästras vars utmärkande drag är dess karaktäristiska mönster. Läs vidare för att lära dig mer om denna fantastiska ras.


Om painthästen

Painthästen är en populär hästras som älskas av många entusiaster tack vare sin karaktäristiska mönstrade päls. Pälsens mönster kan ses i en kombination av vit och brun, svart, palomino, fux eller vilken annan färg som helst. Förutom den utmärkande pälsen är rasens fysiska egenskaper typiska för boskapshästar. Painthästen har ofta använts vid olika ridsportsevent som till exempel westernevent. Rasen används även vid tävlingar i engelsk hunt seat och tävlingar i hoppning.

Några av painthästens egenskaper

Dessa är några av painthästens särdrag som du kommer älska:

1. Hästen anses vara av en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar, men ägare bör vara medvetna om syndromet lethal white syndrome. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

2. Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, fritidsridning, kapplöpning, rodeo, hoppning och olika arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Painthästen har samma ursprung som den amerikanska quarterhästen och det engelska fullblodet. Rasen har en kroppsbyggnad som påminner om en western stock horse, men med pinto-mönster i vitt och mörka färger. Tidig dokumentation av rasen kan spåras tillbaka till expeditionen av den nya världen av Hernando Cortes, en spansk upptäcksresande. Tillsammans med honom på resan var även historikern Diaz del Castillo som beskrev hästarna som följde med dem. En häst beskrevs som pinto-mönstrad och den andra som mörkt konstantskimmel med vita partier. Dessa hästar var förfäderna till den moderna painthästen.

Hästarnas popularitet spreds över de västerländska markerna i USA och blev kända och associerade med de amerikanska urinvånarna och cowboys. Trots att hästens fysiska egenskaper förbättrats genom åren har hästens mönster förblivit detsamma.

Painthästens karaktärsdrag

Painthästen har en bred bringa och en muskulös bakdel. Hästens mönster har förblivit anmärkningsvärt i sin förfining och skönhet. Pälsen kommer i flera mönster och alltid i en kombination av vitt och olika basfärger vanliga hos hästar. Namnet painthäst kommer från pälsens utseende som liknar färg (på engelska: paint) utspillt eller utskvätt över hästens kropp. Mönstret delas in i tre olika färgklasser: tobiano, overo och tovero.

1. Tobiano – det vanligaste mönstret av pälsen som karaktäriseras av runda markeringar med vitt på benen och över ryggen mellan manken och svansroten. Markeringarna är arrangerade i ett vertikalt mönster och huvudet är vanligtvis mörkt och med vanliga tecken för häst.

2. Overo – fläckarna kännetecknas av skarpa och ojämna markeringar horisontellt. Mörkare färger är dominerande över det vita, men ansiktet är vanligtvis vitt.

3. Tovero – ett fläckat mönster som är en kombination av tobiano och overo.

Painthästen är en mångsidig hästras som används vid flera aktiviteter till häst som till exempel fritidsridning och hoppning.

Rasen är vanligtvis frisk förutom en medicinsk åkomma som ägare och entusiaster bör vara medvetna om. Den genetiska åkomman lethal white syndrome eller overo lethal white syndrome (LWS eller OLWS). Syndromet är länkat till en recessiv gen associerad till overo-mönstret. När ett föl föds som visar på att bära på sjukdomen, avlivas det omedelbart eller dör annars inom några dagar på grund av komplikationer så som outvecklad tarmkanal.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar