Paso fino är en känd hästras

Paso fino är känd för sin unika fyrtaktsgång och är ett resultat av korsningar mellan spansk jennethäst, berberhäst och andalusiska hästar. Läs vidare för att lära dig mer om paso finon.


Paso fino känd för sitt fina steg

Paso fino är en häst med extra gångarter vars ursprung spårats tillbaka till hästarna som importerades till Karibien från Spanien. Hästen är känd för sin mjuka, naturliga, laterala fyrtaktsgång. Rasen används vid många olika aktiviteter och är även populära vid turridning. Man kan säga att det finns två olika sorters paso fino i USA, den colombianska paso finon (som även kallas colombian criollo häst) och den puertoricanska paso finon. 

Några av paso finons egenskaper

Dessa är några av paso finons särdrag som kommer intressera dig:

1. Paso fino anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

2. Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning och flera olika arbeten.

Ursprung och utveckling av rasen

Paso fino betyder bokstavligen ”fint steg” och är en kombination av berberhäst, spansk jennethäst och andalusiska hästar. Rasen utvecklades av spanska markägare i Puerto Rico och Colombia. Hästen användes ursprungligen vid plantagen tack vare sin uthållighet och att de var bekväma att rida. Rasens förfäder var den peruanska pasohästen, amerikansk mustang, och andra koloniala spanska, puertoricanska och colombianska hästar som korsats i USA för att producera den moderna paso finon som vi känner den idag.

Vid Christopher Columbus andra resa från Spanien till Amerika år 1493 tog han med sig soldater, 20 hästar och 5 ston till ön Borinquen i Aguada-bukten. Regionen döptes sedan till San Juan Bautista, och så småningom San Juan av Puerto Rico. I maj år 1509 tog Juan Ponce de Leon, öns guvernör, hästar från sina ägor till Puerto Rico.

Den puertoricanska paso finon utvecklades i Puerto Rico och älskades av många tack vare sin uthållighet, sin säkerhet på foten och hur bekväm den var att rida. När USA ockuperade Puerto Rico fick hästen en viktig roll vid transporter och arbete inom jordbruket.

De första paso fino-hästarna i USA importerades av män inom militären som köpt hästarna medan de varit stationerade i Puerto Rico. Dessa hästar blev de första paso finos i USA. Den colombianska paso finon kom till USA med en gårdsägare som köpt hästarna från Colombia för att använda vid vallning av boskap.

Trots att de två olika sorternas paso fino avlades separat för att behålla sin renhet, finns det exempel på när de korsats för att åstadkomma en häst med egenskaper av båda sorters paso fino.

Paso finons karaktärsdrag

Paso finon är mellan 132 och 154 cm hög. Hästen anses vara elegant och kraftfull för sin storlek. Huvudet är konvext, benen raka och ryggen relativt kort och med tydlig manke. Skenbenen är korta och hovarna hårda. Hästen har även en tjock man och svans. Det finns även skillnader i rörelsemönstret mellan de två sorternas paso fino. Den puertoricanska typen har ett finare och mer delikat steg medan den colombianska är snabbare i sina rörelser.

Paso finon är livlig och villig. De kommer i olika färger, storlekar, och kroppsbyggnader.

Rasen har även sin naturliga laterala fyrtaktsgång, vilken liknar gången hos andra hästar med extra gångarter. Gångarten utförs på flera nivåer. De fyra hovarna är nära marken när hästen är i rörelse. De lyfts sedan lika högt när hästen rör sig framåt. Ryttare beskriver upplevelsen av att rida hästen som bekväm då de inte upplever mycket rörelse vertikalt tack vare gångartens mjukhet.

Idag används paso fino vid flera ridsportevent såsom olika rodeoevent, vid turridning samt vid tävlingar i distansritt och körning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar