Peppar och salt dvärgschnauzer

Dvärgschnauzern är en liten hundras som härstammar från Tyskland. Du kommer aldrig känna dig ensam med denna hund i ditt hem.

Dvärgschnauzer är en livlig hund att leva med

Dvärgschnauzern är en liten hundras som har ursprung i Tyskland under mitten av 1900-talet. Den utvecklades genom en korsning av schnauzern med mindre raser såsom pudeln och affenpinschern. Jordbrukare föredrog små hundraser för att fånga råttor som förstörde deras grödor. Hunden kommer i tre färger, helsvart, svart och silver, och peppar och salt.

Dvärgschnauzern i peppar och salt är den vanligaste färgen hos rasen. I USA var det den första färgen hos rasen som registrerades. Denna färg på dvärgschnauzern är ett exempel på en genetiskt bandad färg.

Dvärgschnauzern är den minsta schnauzern och har ett stiligt utseende. De beskrivs även som bestämda men reserverade och tenderar att vara goda vakthundar.

Dvärgschnauzerns historia

Dvärgschnauzern är en korstning mellan schnauzern och en mindre hund, antingen pudeln eller affenpinschern. Den första dvärgschnauzern utvecklades i Tyskland år 1888. Den amerikanska kennelklubben accepterade registreringen av hunden år 1926. United Kennel Club å andra sidan registrerade rasen först år 1948.

Dvärgschnauzerns temperament

Dvärgschnauzerns temperament beskrivs som ”alert och livlig, men även lydig när den blir beordrad, vänlig, intelligent och villig att vara till lags, aldrig överdrivet aggressiv eller blyg”. Detta enligt den amerikanska kennelklubben. Hunden kan tränas med enkelhet vilket gör dem till goda vakthundar med en tendens att skälla snarare än att attackera främlingar.

Dvärgschnauzern är en aktiv och lekfull hund. De kan delta i flera aktiviteter och tävlingar så som agility, lydnad, showmanship, flyball och spårning.

Med dessa egenskaper går de väl ihop med människor som är lika aktiva och som älskar att vara utomhus lika mycket som hunden.

Dvärgschnauzerns hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en dvärgschnauzer är 12-15 år. De har en genomsnittlig höjd på 30-36 cm och en genomsnittlig vikt av 5,4-9,1 kg.  Precis som andra raser kan dvärgschnauzern drabbas av ärftliga hälsoproblem så som diabetes, urinsten, von Willebrands sjukdom, tumörer och adenom.

Dvärgschnauzern behöver konstant skötsel av pälsen för att garantera att deras päls är i fint skick. Daglig motion är ett måste för att hålla hunden frisk och i form. Precis som vilken annan hund som helst behöver dvärgschnauzern en diet som passar hundens näringsbehov.

Dvärgschnauzern och människan

Dvärgschnauzern kan komma väl överens med barn så länge de vuxit upp tillsammans med dem. En vuxens övervakning krävs när barn är med hunden för att undvika skador från båda parter. De är även duktiga på att socialisera med andra djur så länge de tränats väl. I regel är dvärgschnauzer en fin sällskapshund eftersom du aldrig kommer vara uttråkad när hunden är nära. Deras livliga natur smittar av sig och du kommer älska deras mångsidiga egenskaper.

Du har en charmig kompanjon så fortsätt charmera.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar