Percheronhäst en jättehäst

Percheron är ännu en av de milda jättehästarna som använts i krig, i jordbruk och till ridning. Läs vidare för att lära dig mer om percheronhästen.

Några av percheronhästens egenskaper

Dessa är några av percherons särdrag som du kommer älska:

1. Percheron anses vara en kallblodig häst. De har ett milt humör och är lättsamma djur. De är utmärkta för barn och oerfarna ägare och ryttare.

2. Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

3. Percheron är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning, kapplöpning och flera arbeten.

Ursprung och utveckling av rasen

The breed was known to be developed in the Perche province of France where it got its name. It is believed that the Percheron was the result of the breeding of the Barbs, which were brought by the Moors, and the large Flemish draft horses. It is also believed that Arabian horses were introduced to the bloodline to add hardiness and refinement to the Percheron. The French Government further improved the breed in the 1800s so that the Percheron may be suitable in the cavalry. During the early 20th century, the Percheron was the most popular draft horse breed in America and known for having the largest breed registry.

Tyvärr minskade rasens antal drastiskt av mekaniseringen av jordbruket då bönder föredrog användningen av traktorer och bilar. Därför behövdes inte hästen längre för att utföra de viktigaste uppgifterna på gården.

Idag avlas percheron och andra hästraser av franskt ursprung ännu av Le Pin National Stud, ett nationellt stuteri.

Percheronhästens karaktärsdrag

Percheron är mellan 164 och 175 cm hög och väger mellan 800 och 1200 kg. Rasen har mycket muskulösa bogar, framben och höfter. Rasens utseende är kraftfullt och robust. Nacken är kraftig och elegant välvd. Huvudet visar tydligt på rasens förfäder då det liknar ett arabiskt fullblods huvud. Öronen är små och stående och pannan är platt.

Rasens päls kommer vanligtvis i svart eller skimmel, fux, brun, eller konstantskimmel. Percherons ben är rena utan det långa håret. De har även tjock och vågig man och svans. Rasen korsas ofta med engelskt fullblod, andalusier, lusitano, eller andra varmblodiga hästar för att ytterligare förbättra deras utseende samt för att göra dem lämpliga för olika hästevent. Rasen gör väl ifrån sig vid dressyr, eventing, jakt, och fritidsridning.

Idag ser man ofta percheron köras i sele. Deras kroppsbyggnad gör dem utmärkta för användning vid skogsavverkning. Många hästentusiaster föredrar att rida en percheron på grund av rasens villighet och mångsidighet. Percheronhästen är även utmärkt för försiktiga ryttare då de tenderar att ge ryttaren mer självförtroende.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar