Perser är en av de mest populära kattraserna

Perserkatten är en av kattvärldens mest glamourösa katter. Katten har en vacker, svallande päls som du kommer älska, samt ett sött och harmoniskt ansikte. Men här kommer en varning till ägare och blivande ägare av persern. Den anses vara en krävande katt vad gäller skötsel då pälsen behöver regelbunden omvårdnad. Persern är av godhjärtad natur vilket många älskar hos katten. Här har vi samlat det du behöver veta om persern och det som kommer intressera dig.

 

Persern är en av de mest populära kattraserna

Bland raskatterna är persern den mest populära i Nordamerika och kanske över hela världen. Katten kan anses vara en krävande ras på grund av den skötsel den kräver och den rengöring som den är i behov av. Katten har ett sött och milt och tillgivet temperament som älskas av många.

De finns två typer av perserkatt: en för utställningssyfte och den andra som anses vara den traditionella typen. Persern för utställning har ett runt huvud, platt nos, kort kropp, och små öron. Den traditionella persern å andra sidan är mindre överdriven i sitt utseende jämfört med utställningstypen.

Några av perserns egenskaper

 • Kattens päls kommer i flera färger och mönster.
 • De är ofta tillgivna sina människor och föredrar att sitta i sina ägares knä, det är mer troligt att du finner katten i ditt knä snarare än vilandes på hyllor eller i lådor.
 • Persern är vanligtvis en lugn och bekväm katt som är tillfredsställd med en harmonisk omgivning som inte bjuder på överraskningar.
 • Persern är vanligtvis tystlåten varför ägare inte behöver oroa sig för överdrivet jamande om natten.
 • Perserna är modiga katter. Men man känner inte till mycket om dess hela historia.
 • Katten är vanligtvis fin med alla och kan vara tillgiven mot de flesta.

Perserkattens historia

Persern är en av e äldsta kattraserna i värden. Man tror att katten uppstod i Mesopotamiens civilisationer (området som senare kallades Persien och som vi idag känner som Iran). Perserns långa päls är troligtvis orsakat av en naturlig mutation som ofta händer i djurriket.

Kattentusiaster och uppfödare utvecklade rasen vidare genom selektiv avel. Uppfödare utvecklade medvetet katten för att ha en robust kropp, ett runt huvud, platt ansikte, platt nos, tjocka kinder, små och rundade öron, och stora ögon. Med dessa fysiska egenskaper samt med kattens fina temperament, har persern blivit en av världens mest populära katter, och har gått om till och med populära raser som main coon och angorakatten.

Perserns temperament

Persern är känd för att vara fin i temperamentet och tystlåten, och föredrar en lugn miljö. Du kommer ofta se dem mysa på sina favoritställen vilket kan vara i soffan eller på högre punkter i huset så som i bokhyllor eller på skåp. Perser kan även gå väl ihop med barn som behandlar dem fint, vilket gör katten till en utmärkt familjekatt.

Den kommunicerar med sin ägare genom försiktiga jamningar, men ofta talar ögonen för sig själva. Katten kan vara självständig ibland genom att leka eller vila för sig själv, men ägarens uppmärksamhet är det bästa sättet för att hålla katten glad och nöjd. Den är även nöjd med sina vanliga och bekanta omgivningar, och föredrar hemmet över okända platser.

Perserns hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan persern drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en perser, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Dessa är några av de åkommor som kan drabba perserkatten:

 • Svårighet att andas på grund av trånga näsborrar
 • Överdriven tårvätska
 • Cherry eye och entropion
 • Underbett eller felaktigt bett
 • Värmekänslighet
 • Polycystisk njursjukdom
 • Svampinfektioner
 • Sebboré
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar