Perser är en av de mest populära kattraserna

Perserkatten är en av kattvärldens mest glamourösa katter. Katten har en vacker, svallande päls som du kommer älska, samt ett sött och harmoniskt ansikte. Men här kommer en varning till ägare och blivande ägare av persern. Den anses vara en krävande katt vad gäller skötsel då pälsen behöver regelbunden omvårdnad. Persern är av godhjärtad natur vilket många älskar hos katten. Här har vi samlat det du behöver veta om persern och det som kommer intressera dig.  


Persern är en av de mest populära kattraserna

Bland raskatterna är persern den mest populära i Nordamerika och kanske över hela världen. Katten kan anses vara en krävande ras på grund av den skötsel den kräver och den rengöring som den är i behov av. Katten har ett sött och milt och tillgivet temperament som älskas av många.

De finns två typer av perserkatt: en för utställningssyfte och den andra som anses vara den traditionella typen. Persern för utställning har ett runt huvud, platt nos, kort kropp, och små öron. Den traditionella persern å andra sidan är mindre överdriven i sitt utseende jämfört med utställningstypen.

Några av perserns egenskaper

 • Kattens päls kommer i flera färger och mönster.
 • De är ofta tillgivna sina människor och föredrar att sitta i sina ägares knä, det är mer troligt att du finner katten i ditt knä snarare än vilandes på hyllor eller i lådor.
 • Persern är vanligtvis en lugn och bekväm katt som är tillfredsställd med en harmonisk omgivning som inte bjuder på överraskningar.
 • Persern är vanligtvis tystlåten varför ägare inte behöver oroa sig för överdrivet jamande om natten.
 • Perserna är modiga katter. Men man känner inte till mycket om dess hela historia.
 • Katten är vanligtvis fin med alla och kan vara tillgiven mot de flesta.

Perserkattens historia

Persern är en av e äldsta kattraserna i värden. Man tror att katten uppstod i Mesopotamiens civilisationer (området som senare kallades Persien och som vi idag känner som Iran). Perserns långa päls är troligtvis orsakat av en naturlig mutation som ofta händer i djurriket.

Kattentusiaster och uppfödare utvecklade rasen vidare genom selektiv avel. Uppfödare utvecklade medvetet katten för att ha en robust kropp, ett runt huvud, platt ansikte, platt nos, tjocka kinder, små och rundade öron, och stora ögon. Med dessa fysiska egenskaper samt med kattens fina temperament, har persern blivit en av världens mest populära katter, och har gått om till och med populära raser som main coon och angorakatten.

Perserns temperament

Persern är känd för att vara fin i temperamentet och tystlåten, och föredrar en lugn miljö. Du kommer ofta se dem mysa på sina favoritställen vilket kan vara i soffan eller på högre punkter i huset så som i bokhyllor eller på skåp. Perser kan även gå väl ihop med barn som behandlar dem fint, vilket gör katten till en utmärkt familjekatt.

Den kommunicerar med sin ägare genom försiktiga jamningar, men ofta talar ögonen för sig själva. Katten kan vara självständig ibland genom att leka eller vila för sig själv, men ägarens uppmärksamhet är det bästa sättet för att hålla katten glad och nöjd. Den är även nöjd med sina vanliga och bekanta omgivningar, och föredrar hemmet över okända platser.

Perserns hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan persern drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en perser, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Dessa är några av de åkommor som kan drabba perserkatten:

 • Svårighet att andas på grund av trånga näsborrar
 • Överdriven tårvätska
 • Cherry eye och entropion
 • Underbett eller felaktigt bett
 • Värmekänslighet
 • Polycystisk njursjukdom
 • Svampinfektioner
 • Sebboré

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar