Petit brabancon, en glad familjehund

Petit brabancon är en älskad dvärghund med ursprung i Belgien. Hundens intressanta egenskaper gör den till en god sällskapshund till familjen. Här har vi samlat det du behöver veta om petit brabancon.  


Petit brabancon, populär bland familjer

Petit brabancon är en glad och trivsam hund som kan vara en fin sällskapshund för familjer. Det finns flera goda anledningar till att hunden älskas av många och att den blivit ett populärt husdjur.

Petit brabancon, en översikt

Petit brabancon har fyrkantiga proportioner och är kompakt. Du kan få intrycket av att hunden är bräcklig på grund av dess storlek men faktum är att rasen är tålig och robust. Kroppsbyggnaden är utmärkt för dess storlek. Vad gäller hundens temperament kan nämnas att den är är glad, vänlig och orädd. Man kan säga mycket gott om petit brabancon. Deras beteende och storlek är antagligen det som människor älskar mest hos rasen.

Rasens historia

Petit brabancon är en av de tre belgiska hundraserna som har ursprung i provinsen Brabant. De två andra hundraserna är griffon bruxellois och griffon belge. Man tror att hunden är ett resultat av en korsning mellan affenpinschern och en belgisk gatuhund. Rasen hade en anspråkslös tillkomst, till skillnad från andra hundraser som avlats för att vara del av kungliga familjer. Petit brabancon avlades för att jaga och driva bort skadedjur från hemmet eller gården. Hunden användes även för att vakta taxibilar i Belgien, men på grund av sitt roliga och kaxiga beteende kan hunden ha lockat kunder snarare än att skrämma iväg dem.

Med tiden korsades rasen med mops vilket förklarar huvudets brakycefala form och den släta pälsen de har nu. Man har även föreslagit att rasen kan ha korsats med yokshireterrier och king charles spaniel för att åstadkomma den önskade formen på huvudet. Sen dess har hunden blivit populär, i synnerhet med adeln.

Denna hundras är ovanlig utanför Belgien och Frankrike vilket betyder att det kommer bli svårt att hitta en hundvalp om du befinner dig utanför dessa länder.

Petit brabancons temperament

I regel är petit brabancon en godhjärtad hund med fin karaktär. Hunden är orädd, glad och vänlig. Den visar inga aggressiva tendenser.

Hunden trivs i sin familjs sällskap och avskyr att lämnas ensam under en längre period. Jämfört med de andra griffonhundarna har petit brabancon inte något barnsligt beteende eller irriterande gläfsande.

Trots sin lilla storlek behöver den ändå daglig motion för att undvika övervikt. Träning och socialisation tidigt i livet rekommenderas för att försäkra att petit brabancon växer upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

I regel är petit brabancon en hälsosam hundras. Men precis som med andra hundraser bör ägare vara medvetna om de sjukdomar som kan drabba hunden, som till exempel grå starr och progressiv retinal atrofi.

Rasens genomsnittliga livslängd är 12 år, vilket är det normala för andra hundraser av samma storlek.

Då petit brabancon är en aktiv hund kräver de daglig motion och aktiviteter som stimulerar dem fysiskt och mentalt. Aktiviteter kan ske utomhus och även inomhus. De njuter av dagliga promenader men glöm inte att sätta på dem koppel.

Hunden, barn och andra husdjur

Petit brabancon kommer väl överens med barn och de kan bli utmärkta sällskapshundar och vänner. Dock kan små barn ha svårt att hantera hunden korrekt på grund av hundens storlek, varför en vuxen bör vara närvarande när barn under fem års ålder hanterar hunden. Petit brabancon kommer även väl överens med andra hundar. Hunden har en tendens att jaga mindre djur såsom råttor, fåglar och katter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar