Pintohäst är en mångsidig häst

Pintohäst beskriver ett mönster hos en häst. Rasen är ett mångsidigt djur som ofta används vid olika hästevent. Pintohäst beskriver ett mönster hos en häst. Rasen är ett mångsidigt djur som ofta används vid olika hästevent.


Den attraktiva pintohästen

Pinto syftar på mönstret på hästens päls. Pintohästen har ett mönster som består i stora fläckar av vitt och vilken annan färg som helst. Man tror att många kulturer i världen använt selektiv avel för att lyckas åstadkomma en häst med pintomönster. Pintomönstret är visuellt och genetiskt annorlunda från leopardmönstret. Uppfödare är noga med att inte blanda de två mönstren då detta skapar ett felaktigt mönster. Pintohästen är intelligent, enkel att träna och lätt att hantera och används vid många olika aktiviteter tack vare sin mångsidighet.

Några av pintohästens egenskaper

Dessa är några av pintohästens särdrag som du kommer älska:

1. Hästen anses vara av en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

2. Hästen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, jakt, kapplöpning, mounted games, hoppning och olika arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Utvecklingen av pintohästen är ett resultat av korsningar mellan vilda hästar med hästar av europeiskt ursprung. Så småningom kom rasen till Amerika med nybyggare som introducerade hästen till urinvånarna. De amerikanska urinvånarna imponerades av hästens skönhet och talanger och tämjde hästen. Termen pinto syftar på hästar av mönstren tobiano, overo och tovero.

Rasen har förknippats med de amerikansa urinvånarna och man trodde att hästen utvecklats av dem. Men faktum är att man tror hästen anlände i Nordamerika med de tidiga upptäcksresanden som anlände i Amerika och hade spanska och arabiska hästar med sig. De västerländska nybyggarna korsade sedan sina hästar med indianernas ponnys för att ytterligare förbättra mönstret.

Pinto Horse Association of America grundandes för att standardisera pintohästens egenskaper. Föreningen accepterar alla hästar av mönstret förutom de med egenskaper av körhäst, åsna eller appaloosa.

Pintohästens karaktärsdrag

Pintohästen avlades främst på grund av sitt mönster. Därför finns det många raser som har pintomönstrad päls. Vad gäller hästens personlighet beror den på vilken ras som pintohästen tillhör. I regel är pintohästar intelligenta, enkla att träna, lätta att hantera, mångsidiga, atletiska och starka.

Eftersom alla raser kan vara en pintohäst beror deras kroppsbyggnad på rasen de tillhör. Alla raser kan vara en pintohäst så länge de har korrekt päls och pälsmönster. Trots att hästens kroppsbyggnad är beroende av ras, finns det i grunden fyra sorters byggnader som accepteras: boskapshästar (typ quarterhäst) jakthästar (typ engelskt fullblod, kapplöningsquarterhäst, eller varmblodig häst) fritidshästar (typ arabiskt fullblod eller morganhäst) och sadelhäst (typ saddlebred, hackney eller tennessee walking horse).

Den vanligaste pälsfärgen hos pintohästen är tobiano och overo. Tobiano är en häst med vit kropp och stora områden av färg över hela kroppen. Overo är en häst som har en grundfärg och visar på ojämna mönster i vitt på kroppens sidor. Tovero å andra sidan, är ett resultat av korsningar mellan overo och tobiano. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar