Pintohäst är en mångsidig häst

Pintohäst beskriver ett mönster hos en häst. Rasen är ett mångsidigt djur som ofta används vid olika hästevent. Pintohäst beskriver ett mönster hos en häst. Rasen är ett mångsidigt djur som ofta används vid olika hästevent.

Den attraktiva pintohästen

Pinto syftar på mönstret på hästens päls. Pintohästen har ett mönster som består i stora fläckar av vitt och vilken annan färg som helst. Man tror att många kulturer i världen använt selektiv avel för att lyckas åstadkomma en häst med pintomönster. Pintomönstret är visuellt och genetiskt annorlunda från leopardmönstret. Uppfödare är noga med att inte blanda de två mönstren då detta skapar ett felaktigt mönster. Pintohästen är intelligent, enkel att träna och lätt att hantera och används vid många olika aktiviteter tack vare sin mångsidighet.

Några av pintohästens egenskaper

Dessa är några av pintohästens särdrag som du kommer älska:

1. Hästen anses vara av en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

2. Hästen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, jakt, kapplöpning, mounted games, hoppning och olika arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Utvecklingen av pintohästen är ett resultat av korsningar mellan vilda hästar med hästar av europeiskt ursprung. Så småningom kom rasen till Amerika med nybyggare som introducerade hästen till urinvånarna. De amerikanska urinvånarna imponerades av hästens skönhet och talanger och tämjde hästen. Termen pinto syftar på hästar av mönstren tobiano, overo och tovero.

Rasen har förknippats med de amerikansa urinvånarna och man trodde att hästen utvecklats av dem. Men faktum är att man tror hästen anlände i Nordamerika med de tidiga upptäcksresanden som anlände i Amerika och hade spanska och arabiska hästar med sig. De västerländska nybyggarna korsade sedan sina hästar med indianernas ponnys för att ytterligare förbättra mönstret.

Pinto Horse Association of America grundandes för att standardisera pintohästens egenskaper. Föreningen accepterar alla hästar av mönstret förutom de med egenskaper av körhäst, åsna eller appaloosa.

Pintohästens karaktärsdrag

Pintohästen avlades främst på grund av sitt mönster. Därför finns det många raser som har pintomönstrad päls. Vad gäller hästens personlighet beror den på vilken ras som pintohästen tillhör. I regel är pintohästar intelligenta, enkla att träna, lätta att hantera, mångsidiga, atletiska och starka.

Eftersom alla raser kan vara en pintohäst beror deras kroppsbyggnad på rasen de tillhör. Alla raser kan vara en pintohäst så länge de har korrekt päls och pälsmönster. Trots att hästens kroppsbyggnad är beroende av ras, finns det i grunden fyra sorters byggnader som accepteras: boskapshästar (typ quarterhäst) jakthästar (typ engelskt fullblod, kapplöningsquarterhäst, eller varmblodig häst) fritidshästar (typ arabiskt fullblod eller morganhäst) och sadelhäst (typ saddlebred, hackney eller tennessee walking horse).

Den vanligaste pälsfärgen hos pintohästen är tobiano och overo. Tobiano är en häst med vit kropp och stora områden av färg över hela kroppen. Overo är en häst som har en grundfärg och visar på ojämna mönster i vitt på kroppens sidor. Tovero å andra sidan, är ett resultat av korsningar mellan overo och tobiano. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar