Portugisisk vattenhund, en fantastisk sällskapshund

Den portugisiska vattenhunden är en populär sällskapshund av flera goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om den portugisiska vattenhunden.

Portugisisk vattenhund, en rolig och tillgiven hund

Den portugisiska vattenhunden är en arbetande hund som härstammar från regionen Algarve i Portugal. De utvecklades för att fungera som fiskares kompanjoner och lärdes stöta in fisk i näten, att hämta saker från båten, att leverera saker från båt till båt, eller från båt till torra land. Det är en rolig och tillgiven sällskapshund som i USA ägs av före detta president Barack Obama, som döpt sin hund till Bo Obama.

Några av den portugisiska vattenhundens egenskaper

  • Den portugisiska vattenhunden är en mycket aktiv ras som kräver minst 30 minuters motion varje dag. De älskar att simma vilket är när de får användning av sin simhud mellan tårna och kan vara ett gott sällskap vid joggingturer.
  • Hunden är mycket intelligent och älskar att lära sig nya saker. De kan även bli uttråkade snabbt vilket gör att de kräver utmanande och rolig träning.
  • De kan anpassa sig till alla levnadsmiljöer så länge de får tillräcklig och regelbunden motion för att hålla dem mentalt och fysiskt stimulerade.
  • De anses vara mindre allergiframkallande hundar vilket var varför de valdes som husdjur av familjen Obama.

 

Den portugisiska vattenhundens historia

Den portugisiska vattenhunden är ättling till de hundar som ursprungligen användes under århundraden av fiskare för att stöta fisk in i näten. Dessa hundar användes även för att hämta utrustning och andra saker från vattnet, och som kurir.

I Portugal kallar man hunden för Cao de Agua (hund av vattnet) och hunden var en del av besättningen vid flera fisketurer från Portugals kust och till Newfoundland.

I och med att fisket moderniserades minskade behovet av hunden vilket nästan orsakade rasens utrotning. Men en rik portugis vid namn Vasco Bensuade, räddade rasen. De visades senare vid hundutställningar och tog sig till USA och England.

År 1972 grundades Portuguese Water Dog Club med endast 12 hundar totalt i USA. Under de följande tio åren ökade rasens antal i USA till 650 och år 1983 erkände den amerikanska kennelklubben rasen.

Den portugisiska vattenhundens temperament

Den portugisiska vattenhunden är en aktiv hund som älskar lek och bus. De har även setts vara listigare än sina ägare om inte ägarna alltid ser till att vara ett steg före hunden. Hunden har ett brett spektrum vad gäller sitt temperament och kan vara allt från envis till bekväm. Tursamt nog är de flesta hundar av rasen någonstans i mitten.

Hunden har observerats vara enkel att träna i lydnad och agility. I regel är de vänliga mot främlingar och tycker om att klappas. De tycker om att vara vid sin ägares sida då de utvecklats som brukshund. De väntar vanligtvis på order och följer kommandon. De lär sig snabbt och har förmåga att komma ihåg namn på objekt under lång tid.

De är även utmärkta familjehundar och kan komma väl överens med barn. Dock har de en tendens att leka vilt vilket många barn kan bli skrämda, eller irriterade av.

Rasens hälsa och hälsorelaterade frågor

Den portugisiska vattenhunden är benägen att drabbas av vissa genetiska åkommor, precis som andra renrasiga hundar. Därför är det rekommenderat att känna till hundens bakgrund innan de införskaffas. De följande är vanliga genetiska defekter rasen kan drabbas av:

  • Höftledsdysplasi
  • Grå starr
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Distichiasis
  • Hjärtproblem
  • Storage disease (GM1)

Den genomsnittliga livslängden hos en portugisisk vattenhund är 12-15 år. De väger vanligtvis kring 16-23 kg och är 43-57 cm höga.

De kräver daglig motion så som långa promenader, joggingturer, simning eller apportlekar. Dessa aktiviteter kommer stimulera hunden både fysiskt och mentalt.

De fäller inte särskilt mycket då de endast har ett lager av päls, vilket gör att de anses vara mindre allergiframkallande hundar (dock existerar inte en hund som inte framkallar någon som helst reaktion hos allergiker). 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar