Portugisisk vattenhund, en fantastisk sällskapshund

Den portugisiska vattenhunden är en populär sällskapshund av flera goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om den portugisiska vattenhunden.


Portugisisk vattenhund, en rolig och tillgiven hund

Den portugisiska vattenhunden är en arbetande hund som härstammar från regionen Algarve i Portugal. De utvecklades för att fungera som fiskares kompanjoner och lärdes stöta in fisk i näten, att hämta saker från båten, att leverera saker från båt till båt, eller från båt till torra land. Det är en rolig och tillgiven sällskapshund som i USA ägs av före detta president Barack Obama, som döpt sin hund till Bo Obama.

Några av den portugisiska vattenhundens egenskaper

  • Den portugisiska vattenhunden är en mycket aktiv ras som kräver minst 30 minuters motion varje dag. De älskar att simma vilket är när de får användning av sin simhud mellan tårna och kan vara ett gott sällskap vid joggingturer.
  • Hunden är mycket intelligent och älskar att lära sig nya saker. De kan även bli uttråkade snabbt vilket gör att de kräver utmanande och rolig träning.
  • De kan anpassa sig till alla levnadsmiljöer så länge de får tillräcklig och regelbunden motion för att hålla dem mentalt och fysiskt stimulerade.
  • De anses vara mindre allergiframkallande hundar vilket var varför de valdes som husdjur av familjen Obama.

Den portugisiska vattenhundens historia

Den portugisiska vattenhunden är ättling till de hundar som ursprungligen användes under århundraden av fiskare för att stöta fisk in i näten. Dessa hundar användes även för att hämta utrustning och andra saker från vattnet, och som kurir.

I Portugal kallar man hunden för Cao de Agua (hund av vattnet) och hunden var en del av besättningen vid flera fisketurer från Portugals kust och till Newfoundland.

I och med att fisket moderniserades minskade behovet av hunden vilket nästan orsakade rasens utrotning. Men en rik portugis vid namn Vasco Bensuade, räddade rasen. De visades senare vid hundutställningar och tog sig till USA och England.

År 1972 grundades Portuguese Water Dog Club med endast 12 hundar totalt i USA. Under de följande tio åren ökade rasens antal i USA till 650 och år 1983 erkände den amerikanska kennelklubben rasen.

Den portugisiska vattenhundens temperament

Den portugisiska vattenhunden är en aktiv hund som älskar lek och bus. De har även setts vara listigare än sina ägare om inte ägarna alltid ser till att vara ett steg före hunden. Hunden har ett brett spektrum vad gäller sitt temperament och kan vara allt från envis till bekväm. Tursamt nog är de flesta hundar av rasen någonstans i mitten.

Hunden har observerats vara enkel att träna i lydnad och agility. I regel är de vänliga mot främlingar och tycker om att klappas. De tycker om att vara vid sin ägares sida då de utvecklats som brukshund. De väntar vanligtvis på order och följer kommandon. De lär sig snabbt och har förmåga att komma ihåg namn på objekt under lång tid.

De är även utmärkta familjehundar och kan komma väl överens med barn. Dock har de en tendens att leka vilt vilket många barn kan bli skrämda, eller irriterade av.

Rasens hälsa och hälsorelaterade frågor

Den portugisiska vattenhunden är benägen att drabbas av vissa genetiska åkommor, precis som andra renrasiga hundar. Därför är det rekommenderat att känna till hundens bakgrund innan de införskaffas. De följande är vanliga genetiska defekter rasen kan drabbas av:

  • Höftledsdysplasi
  • Grå starr
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Distichiasis
  • Hjärtproblem
  • Storage disease (GM1)

Den genomsnittliga livslängden hos en portugisisk vattenhund är 12-15 år. De väger vanligtvis kring 16-23 kg och är 43-57 cm höga.

De kräver daglig motion så som långa promenader, joggingturer, simning eller apportlekar. Dessa aktiviteter kommer stimulera hunden både fysiskt och mentalt.

De fäller inte särskilt mycket då de endast har ett lager av päls, vilket gör att de anses vara mindre allergiframkallande hundar (dock existerar inte en hund som inte framkallar någon som helst reaktion hos allergiker). 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar