Przewalskis häst

Przewalskis häst är den sista överlevande rasen av vildhäst. Läs vidare för att lära dig mer om przewalskis häst.


Przewalskis häst, en ovanlig ras

Przewalskis häst är en ovanlig och utrotningshotad underart av vildhäst som härstammar från stäpperna i Centralasien. Hästen är döpt efter den rysk-polska geografen och upptäcksresanden Nikolai Przewalski. till skillnad från andra hästraser tämjdes aldrig przewalskis häst och förblev den enda sanna vildhästen i värden idag. Trots att hästarna har levt i det vilda har man sett att hjorden tenderar att vara tillgiven. De lever i ett strukturerat samhälle där ston och föl lever i grupper som domineras av en hingst.

Några fakta om przewalskis häst

Här är några fakta om przewalskis häst som kommer intressera dig:

1. De tillhör de sista sanna vildhästarna och är de enda kvarvarande förfäderna av tamhästen.

2. Rasen döptes efter Nikolai Przewalski, en rysk upptäcktsresanden som upptäckte hästen på 1870-talet.

3. Den ansågs vid en tidpunkt utrotad i det vilda, varför man avlade przewalskis hästar som fötts upp i fångenskap och släppte ut i Mongoliet.

Przewalskis hästs historia

Tursamt nog grundades Foundation for the Preservation and Protection of Przewalski horse i Rotterdam i Nederländerna år 1977, av Jan och Inge Bouman. Föreningens syfte var att avla hästar i fångenskap över hela världen för att undvika inavel. Så småningom startade de sitt eget avelsprogram. År 1986 lyckades kinesiska forskare avla rasen i fångenskap.

År 1992 släpptes 16 hästar ut i det vilda i Mongoliet och dess nummer ökade så småningom. Platserna för utsläppen var Khustain Nuruu nationalpark och Great Gobi Strictly Protected Area i Gobiöknen.

Tack vare ansträngningarna av aveln och återinförandet av rasen i det vilda byttes rasens status från ”utrotad i det vilda” till ”utrotningshotad” år 2005. År 2008 klassificerades hästen som ”kritiskt utrotningshotad” vilket ändrades till ”utrotningshotad” år 2011.

Rasens karaktärsdrag

Hästen är kraftigt byggd med korta ben. Przewalskis häst är mellan 122 och 142 cm hög och väger kring 300 kg. Pälsen kommer ofta i black med inslag av pangaré. Hästens ben har ofta svaga ränder, vilket är vanligt hos primitiva raser. Svansen är runt 90 cm lång med en längre svansrot och kortare hår. Hovarna är längre i bak och har betydligt tjockare sulor jämfört med andra vilda hästar. Ett annat utmärkande drag hos przewalskis häst är dess 66 kromosomer medan andra hästraser bara har 64 kromosomer.

När man observerat przewalskis häst i de vilda har man sett hur de lever i små och beständiga familjegrupper med en dominant hane som agerar som gruppens alfa. Gruppen har mellan en och tre ston och deras avkomma. Avkomman stannar med gruppen tills de är gamla nog att överleva på egen hand. Detta beteende är mycket liknande det som observerats hos andra vildhästar. Hingstarna driver och vallar gruppen medan stot ofta fungerar som familjens ledare. De bibehåller visuell kontakt med varandra och kommunicerar med ljud, doftmarkeringar och andra taktila och visuella signaler. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar