Quarterhästen är en populär häst inom kapplöpning

Quarterhästen är en av de äldsta erkända hästraserna i USA och även en av de mest populära. Namnet kommer från dess förmåga att löpa snabbare än andra hästraser på en engelsk kvartsmil. Här har vi samlat det du behöver veta om quarterhästen. 

 

Den amerikanska quarterhästen

Quarterhästen är satt, snabb, och kompakt. Hästen tillhör en populär ras i USA och har uppnått hastigheter på 88 km i timmen. Rasen har använts i flera ridsportssammanhang men är främst känd för att användas vid westernridning, rodeo. Quarterhästen kan vara en väl fungerande häst kring boskap och denna förmåga gav den smeknamnet ”America’s Horse” och ”World’s Fastest Athlete”.

Quarterhästens egenskaper

Här är några av quarterhästens egenskaper som kommer intressera dig:

 • Som varmblodig häst har den kombinationen av snabbhet och smidighet som förväntas av varmblodiga hästar men med temperamentet av ett kallblod. Hästar med dessa attribut sägs vara överlägsna i ridsporter så som dressyr vid olympiska evenemang.
 • Tyvärr är rasen benägen att drabbas av fler hälsoproblem än andra raser.
 • Quarterhästen är känd för sina flera talanger och för att kunna utföra en mängd uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, jakt, hoppning, vanlig ridning, kapplöpning, rodeo och även arbete.

Ursprung och utveckling av quarterhästen

Rasen uppskattas för sin snabbhet på den engelska kvartsmilen. Quarterhästen anses vara ett mångsidigt djur då den kan utföra flera andra aktiviteter förutom kapplöpning.

The American Quarter Horse Registry (AQHA) grundades 1940 av en grupp boskapsägare och ryttare i de sydvästra staterna i USA. Deras mål var att dokumentera rasens utveckling.

Quarterhästens egenskaper

I hästen historia syns att olika blodslinjer har blandats under dess utveckling. Dessa är de olika sorternas quarterhäst, resultat av de olika blandningar som skett under hästens historia:

 • Boskapstypen – nättare byggd men med kraftfull bakdel som gör hästen snabb och smidig. Denna typ utvecklades för att arbeta med boskap och för att kunna reagera snabbt i alla situationer.
 • Haltertyp – större än boskapstypen och mycket muskulös. Hästen har ett litet huvud, elegant nos och stora käkben.
 • Kapplöpningstypen – utvecklad för att ha större och smalare ben, medan kraften i bakdelen förvarats. Hästen är utvecklad för snabbhet.
 • Jakttypen – har mycket påverkan av det engelska fullblodet, men är smalare i jämförelse med kapplöpningstypen.

Quarterhästens hälsa och hälsorelaterade frågor

Quarterhästen är känd för att ha ett flertal hälsoproblem som kan vara genetiska eller ej till naturen. Dessa är några av sjukdomarna som observerats hos quarterhästen:

 • Hyperkalemic periodic paralysis (HYPP)
 • Malign hypertermikänslighet
 • Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA)
 • Glycogen Branching Enzyme Deficiency (GBED)
 • Equine polysaccharide storage myopathy
 • Lethal White Syndrome
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar