Rackhästen

Rackhästen även kallad single-foot horse, är en mångsidig ras som används vid flera aktiviteter och event. Läs vidare för att lära sig mer om rackhästen.

Rackhästen känd för sin extra gångart

Med ursprung i tennessee walking horse, är rackhästen känd för sin extra gångart som kallas för ”single-foot” eller ”rack”. Racking Horse Breeders’ Association of America etablerades i Alabama år 1971. Föreningens mål var att bevara rasen i dess naturliga skick med lite eller ingen konstgjord utrustning för att förbättra gångarten. Rackhästen används och visas upp vid enkelsk- och westernridning, uppvisningar och nöjesridning, samt vid tävlingar i turridning. Hästen kan ses i flera färger som palomino, bork, konstantskimmel, och fläckad. Rasen är känd för att vara intelligent, avslappnad, med en ädel disposition, samt för att vara social och familjeorienterad.

Några av rackhästens egenskaper

Dessa är några av rackhästens egenskaper som du kommer älska:

1. Rackhästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

2. Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr och distansritt.

Rackhästens ursprung och utveckling

Rackhästen fick sitt namn från dess extra gångart som kallas för rack. Hästen har en gångart där den springer med endast en fot i marken vid ett tillfälle, därför kallas gångarten även single-foot. Rackhästens förfäder avlades innan det amerikanska inbördeskriget, och kunde ses på plantagen i södra USA. Under årens gång har rackhästen utvecklats på liknande sätt som tennessee walking horse. Dess förfäder var kända för att vara mångsidiga, intelligenta och godhjärtade.

Under 1800-talet sågs rackhästen ofta delta i olika hästshower förutom att den användes som en bekväm ridhäst. Vid tiden kändes hästen endast till som en annan sorts tennessee walking horse snarare än egen ras. Under 1960-talet etablerade Joe D. Bright från Alabama en förening tillsammans med en grupp affärsmän. De grundade Racking Horse Breeder’s Association vilket gjorde hästen till en egen ras.

Uppskattningsvis har 80 000 rackhästar registrerats med högst antal i Alabama och Tennessee. År 1975 blev rackhästen Alabamas officiella delstatshäst.

Rasens karaktärsdrag

Många hästentusiaster älskar rackhästen tack vare dess vänliga sinnelag. Hästen älskar att vara kring människor och är mjuka och lugna. Hästens personlighet är perfekt för oerfarna ryttare. Rackhästen är även intelligent, avslappnad, social och familjeorienterad. De är villiga djur och kan tränas i många discipliner.

Rackhästen har ett graciöst och tilltalande utseende. Kroppen är muskulös och nacken är lång och sluttande precis som bogarna och korset. Benen är kraftiga och flanken ordentlig. Hästens hår är tunt och fint och svansen bärs naturligt högt.

Rackhästens päls kan komma i flera olika färger så som brun, fux, skimmel, svart, fläckig, gul och konstantskimmel. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar