Rackhästen

Rackhästen även kallad single-foot horse, är en mångsidig ras som används vid flera aktiviteter och event. Läs vidare för att lära sig mer om rackhästen.


Rackhästen känd för sin extra gångart

Med ursprung i tennessee walking horse, är rackhästen känd för sin extra gångart som kallas för ”single-foot” eller ”rack”. Racking Horse Breeders’ Association of America etablerades i Alabama år 1971. Föreningens mål var att bevara rasen i dess naturliga skick med lite eller ingen konstgjord utrustning för att förbättra gångarten. Rackhästen används och visas upp vid enkelsk- och westernridning, uppvisningar och nöjesridning, samt vid tävlingar i turridning. Hästen kan ses i flera färger som palomino, bork, konstantskimmel, och fläckad. Rasen är känd för att vara intelligent, avslappnad, med en ädel disposition, samt för att vara social och familjeorienterad.

Några av rackhästens egenskaper

Dessa är några av rackhästens egenskaper som du kommer älska:

1. Rackhästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

2. Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr och distansritt.

Rackhästens ursprung och utveckling

Rackhästen fick sitt namn från dess extra gångart som kallas för rack. Hästen har en gångart där den springer med endast en fot i marken vid ett tillfälle, därför kallas gångarten även single-foot. Rackhästens förfäder avlades innan det amerikanska inbördeskriget, och kunde ses på plantagen i södra USA. Under årens gång har rackhästen utvecklats på liknande sätt som tennessee walking horse. Dess förfäder var kända för att vara mångsidiga, intelligenta och godhjärtade.

Under 1800-talet sågs rackhästen ofta delta i olika hästshower förutom att den användes som en bekväm ridhäst. Vid tiden kändes hästen endast till som en annan sorts tennessee walking horse snarare än egen ras. Under 1960-talet etablerade Joe D. Bright från Alabama en förening tillsammans med en grupp affärsmän. De grundade Racking Horse Breeder’s Association vilket gjorde hästen till en egen ras.

Uppskattningsvis har 80 000 rackhästar registrerats med högst antal i Alabama och Tennessee. År 1975 blev rackhästen Alabamas officiella delstatshäst.

Rasens karaktärsdrag

Många hästentusiaster älskar rackhästen tack vare dess vänliga sinnelag. Hästen älskar att vara kring människor och är mjuka och lugna. Hästens personlighet är perfekt för oerfarna ryttare. Rackhästen är även intelligent, avslappnad, social och familjeorienterad. De är villiga djur och kan tränas i många discipliner.

Rackhästen har ett graciöst och tilltalande utseende. Kroppen är muskulös och nacken är lång och sluttande precis som bogarna och korset. Benen är kraftiga och flanken ordentlig. Hästens hår är tunt och fint och svansen bärs naturligt högt.

Rackhästens päls kan komma i flera olika färger så som brun, fux, skimmel, svart, fläckig, gul och konstantskimmel. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar