Ragamuffin är en populär familjkatt

Ragamuffin är en stor kattras, som är känd för att vara tillgiven och lojal med sin familj. Det är en typisk knäkatt som älskar att bli klappad och mysa. Kattens päls kommer i flera färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om ragamuffin och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter det perfekta husdjuret för din familj.  


Ragamuffin en lojal katt

Ragamuffin jämförs ofta med ragdoll på grund av de två katternas likheter vad gäller temperament och fysiska attribut. Men ragamuffin är av en helt annan ras. Ragamuffins hela historia är ännu okänd, men katten kan ha utvecklats genom att korsa långhåriga katter så som den turkiska angoran, persern, birman, och andra långhåriga tamkatter.

Katten är känd för att följa sin människa var den än går. Ragamuffin välkomnar även gäster i huset med värme och glatt jamande. Den älskar att vara en del av familjens aktiviteter såsom att leka med barnen och delta i viss motion för att hålla katten frisk och i form.

Ragamuffins päls är enkel att sköta genom att borsta den två gånger i veckan för att undvika att tovor bildas.

Några av ragamuffins egenskaper

Dessa är några av ragamuffins särdrag:

  • Skötsel då och då krävs för att hålla kattens päls i gott skick. Genom att borsta kattens päls kan även kattens blodcirkulation stimuleras.
  • Förbered dig på att dammsuga ofta då denna katt är känd för att fälla konstant.
  • Ragamuffin är i regel en frisk kattras då den inte brukar drabbas av lika många kända sjukdomar och åkommor som vissa andra kattraser.
  • De är kända för att vara tystlåtna så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
  • De kan leka och arbeta självständigt, men att ge katten uppmärksamhet kommer göra den glad.
  • Ragamuffin anses vara en måttligt aktiv kattras. Ägare kommer ofta se katten slöa omkring, och därför är viss motion och vissa aktiviteter nödvändiga för att hålla katten frisk och i form samt för att förhindra övervikt.
  • De är av naturen fina med andra och kan vara tillgivna med de flesta.

Ragamuffins ursprung och utveckling

Man känner till att ragamuffin och ragdoll är besläktade. Vissa uppfödare föredrog ett annorlunda utseende på ragdollen samt önskade bredda genpoolen. Därför, försökte de utveckla en ny ras baserad på ragdollen. Då avel av ragdollen är kontrollerad av rasens grundare, Ann Baker, bildade en grupp uppfödare sin egen förening för att utveckla en ny ras. De använde perser, colourpoint perser, samt långhåriga tamkatter för att producera en större katt som har vissa extra egenskaper som är totalt åtskilda från ragdollen.

Ragamuffin är erkänd av United Feline Organization, American Cat Fanciers Association, American Association of Cat enthusiasts och Cat Fanciers Federation. År 2011 erkände Cat Fanciers Association rasen fullständigt.

Ragamuffins temperament

Ragamuffin älskar att bli myst med och klappad när den är i sina människors knä. Du kan bära katten som en bebis och den kan njuta av det helt avslappnat och nöjt. Katten älskar även att leka med leksaker och klösmöbler. De anses vara milda till temperamentet men behöver ändå sina människors uppmärksamhet. Att vara ensam länge är något som katten avskyr.

Involvera ragamuffin i olika lekar för att stimulera katten både fysiskt och mentalt.

Ragamuffins hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan ragamuffin drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Ragamuffin är i regel frisk men kan drabbas av polycystisk njursjukdom (PKD) och hypertrofisk kardiomyopati (HCM). PKD är en njursjukdom som kan leda till njursvikt och HCM är den vanligaste formen av hjärtsjukdom hos katter och leder till förtjockning av hjärtmuskeln.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar