Ragamuffin är en populär familjkatt

Ragamuffin är en stor kattras, som är känd för att vara tillgiven och lojal med sin familj. Det är en typisk knäkatt som älskar att bli klappad och mysa. Kattens päls kommer i flera färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om ragamuffin och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter det perfekta husdjuret för din familj.

 

Ragamuffin en lojal katt

Ragamuffin jämförs ofta med ragdoll på grund av de två katternas likheter vad gäller temperament och fysiska attribut. Men ragamuffin är av en helt annan ras. Ragamuffins hela historia är ännu okänd, men katten kan ha utvecklats genom att korsa långhåriga katter så som den turkiska angoran, persern, birman, och andra långhåriga tamkatter.

Katten är känd för att följa sin människa var den än går. Ragamuffin välkomnar även gäster i huset med värme och glatt jamande. Den älskar att vara en del av familjens aktiviteter såsom att leka med barnen och delta i viss motion för att hålla katten frisk och i form.

Ragamuffins päls är enkel att sköta genom att borsta den två gånger i veckan för att undvika att tovor bildas.

Några av ragamuffins egenskaper

Dessa är några av ragamuffins särdrag:

  • Skötsel då och då krävs för att hålla kattens päls i gott skick. Genom att borsta kattens päls kan även kattens blodcirkulation stimuleras.
  • Förbered dig på att dammsuga ofta då denna katt är känd för att fälla konstant.
  • Ragamuffin är i regel en frisk kattras då den inte brukar drabbas av lika många kända sjukdomar och åkommor som vissa andra kattraser.
  • De är kända för att vara tystlåtna så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
  • De kan leka och arbeta självständigt, men att ge katten uppmärksamhet kommer göra den glad.
  • Ragamuffin anses vara en måttligt aktiv kattras. Ägare kommer ofta se katten slöa omkring, och därför är viss motion och vissa aktiviteter nödvändiga för att hålla katten frisk och i form samt för att förhindra övervikt.
  • De är av naturen fina med andra och kan vara tillgivna med de flesta.

Ragamuffins ursprung och utveckling

Man känner till att ragamuffin och ragdoll är besläktade. Vissa uppfödare föredrog ett annorlunda utseende på ragdollen samt önskade bredda genpoolen. Därför, försökte de utveckla en ny ras baserad på ragdollen. Då avel av ragdollen är kontrollerad av rasens grundare, Ann Baker, bildade en grupp uppfödare sin egen förening för att utveckla en ny ras. De använde perser, colourpoint perser, samt långhåriga tamkatter för att producera en större katt som har vissa extra egenskaper som är totalt åtskilda från ragdollen.

Ragamuffin är erkänd av United Feline Organization, American Cat Fanciers Association, American Association of Cat enthusiasts och Cat Fanciers Federation. År 2011 erkände Cat Fanciers Association rasen fullständigt.

Ragamuffins temperament

Ragamuffin älskar att bli myst med och klappad när den är i sina människors knä. Du kan bära katten som en bebis och den kan njuta av det helt avslappnat och nöjt. Katten älskar även att leka med leksaker och klösmöbler. De anses vara milda till temperamentet men behöver ändå sina människors uppmärksamhet. Att vara ensam länge är något som katten avskyr.

Involvera ragamuffin i olika lekar för att stimulera katten både fysiskt och mentalt.

Ragamuffins hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan ragamuffin drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Ragamuffin är i regel frisk men kan drabbas av polycystisk njursjukdom (PKD) och hypertrofisk kardiomyopati (HCM). PKD är en njursjukdom som kan leda till njursvikt och HCM är den vanligaste formen av hjärtsjukdom hos katter och leder till förtjockning av hjärtmuskeln.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar