Råttan kom upp ur toalettstolen!

Det låter som en skräckfilm men hände en av våra läsare. En kloakråtta sprang i avloppsröret och letade sig upp genom toalettstolen, ut genom badrummet och in i vardagsrummet hemma hos Caroline.


Det var en helt vanlig torsdagskväll i en förort till Stockholm och Caroline satt och tittade på en tv-deckare på datorn i vardagsrummet på övervåningen.

– När programmet var slut stängde jag av och slog ihop datorn. Precis då såg jag en skugga som jag tyckte rörde sig i högra hörnet av rummet, men eftersom det ibland blir skuggor på väggen när bilar kör förbi utanför tänkte jag inte så mycket på det men jag tittade upp och fäster då blicken rätt på en mellanstor, brun råtta med lång, tjock, grå svans som går i lugn takt längs golvlisten, berättar hon.

– Jag blev så chockad och i efterhand kan jag bli lite imponerad över hur snabbt jag agerade. Jag fick av någon anledning för mig att den var på väg till toaletten, som ligger precis utanför vardagsrummet så jag flög upp och sprang efter den för att kunna stänga in den. På det sättet kom jag nära och hann verkligen se hur den såg ut. Jag minns att jag noterade att den hade mycket finare päls än vad jag föreställt mig att en råtta skulle ha. De man brukar se vid återvinningsstationer brukar ju se mer slitna ut. Precis när den dragit med sig den långa svansen över tröskeln till badrummet stängde jag dörren, hårt, berättar Caroline. Sedan sprang jag och stängde balkongdörren eftersom jag var övertygad om att det var därifrån den kom därifrån. Jag pustade ut lite grann och tänkte; ”jaha, vad gör jag nu då?”.

Eftersom Caroline visste att råttor är snabba, kan hoppa och klättra och dessutom kan bära på sjukdomar kände hon inte att det var ett alternativ att själv försöka fånga in den. Eftersom radhuset hon bor i är ett Bostadsrättsföreningshus ringde hon istället fastighetsförvaltarens journummer men fick bara till svar att de inte har hand om skadedjursfrågor utan att hon skulle kontakta ett företag specialiserat på det. Hon googlade och ringde runt till några olika företag men ingen av dem hon hittade hade varken journummer eller jourtid och eftersom klockan började närma sig tolv på natten konstaterade hon efter ett tag att hon inte skulle kunna få hjälp förrän kommande dag.

– Så jag fick sova över hos några grannar, eftersom jag absolut inte ville vistas där med råttan. Det kanske låter töntigt men jag hade inte kunnat sova en blund i sängen på andra sidan väggen från toaletten, berättar Caroline.

Nästa morgon vid åtta när skadedjursföretagets telefontid började ringde Caroline och berättade sin historia. De blev minst sagt förvånade i andra änden av luren och hade aldrig hört talas om en råtta som tagit sig in i en bostad via en balkong. De menade istället att den måste ha kommit ur toalettstolen, som är det vanligare av de två ovanliga alternativen.

– Jag skämdes lite över att jag inte kunde ta hand om problemet själv och ursäktade mig lite och sa att jag skulle vara mycket tacksam för hjälp. Då fick jag till svar att om jag kände mig osäker så rekommenderade de inte att försöka fånga in en råtta i ett badrum eftersom den om den blir inträngd i ett hörn kan ”gå upp på bakbenen, fräsa och bli aggressiv”. Då kände jag mig väldigt säker på att jag inte ville försöka, berättar Caroline.

– Jag fick veta att en tekniker skulle höra av sig till mig senare under dagen om de kunde komma ut och hjälpa mig. Jag bokade av de möten jag hade under dagen och började känna mig lite stressad; vad skulle jag göra om ingen kunde komma innan helgen?, berättar Caroline.

På eftermiddagen ringde den efterlängtade teknikern och någon timme senare var han och en kollega på plats. De tittade på balkongen, på vardagsrummet och gången utanför toaletten och konstaterade att råttan inte hade kommit den vägen utan genom toalettstolen. Genom att det blivit något baksug eller annat fel i avloppet har ett rör blivit tömt på vatten och då har råttan kunnat springa upp från kloaken och när locket varit uppfällt och dörren öppen har den sedan kunnat traska rakt ut i lägenheten och se sig omkring. Ett plastlock på toaletten kan den ta sig förbi även om det är stängt eftersom den är stark nog att peta upp det. Skadedjursteknikerna menade att de få gånger de hört talas om att detta hänt var det när någon varit bortrest och vattnet stått och sjunkit undan.

– Men jag hade inte varit bortrest, tvärtom hade jag använt toaletten högst två timmar innan råttan måste ha kommit upp och jag hade inte hört eller märkt något speciellt alls, ryser Caroline.

Lösningen för att bli av med råttan skulle vara att få ut den på balkongen och skadedjursteknikerna hade med sig en håv och idén att bygga en ”gång” från badrummet till balkongen så att när dörren öppnades skulle råttan bara ha en väg att välja på – ut på balkongen, därifrån skulle den kunna ta sig vidare genom att exempelvis klättra ner på uteplatsen.

– Vi tog matsalsbordet, soffbordet, tavlor och kartonger och skapade en liten labyrint av dessa. Men bara stora tavlor eftersom jag fick veta att en råtta kan hoppa över en meter rakt upp, berättar Caroline.

Skadedjursteknikerna öppnade dörren med håven i handen och gången mot balkongen färdig och konstaterade att brunnslocket i duschen var på men att toalettstolslocket var öppet. Ingen råtta syntes vid första anblicken. De gick in och började lyfta på flaskor, tvättkorg, papperskorg och titta i öppna hyllor. Ingen råtta. På flera platser låg det dock råttspillning; på fönsterbrädan, på golvet, på handfatet. Och det såg konstigt ut i toalettstolen.

– Jag valde att stanna utanför men de beskrev det ungefär som att saker man spolat ner kommit upp igen och att när de spolade så luktade det väldigt mycket avlopp. De ansåg att det var ett tydligt tecken på att något blivit fel i avloppet nyligen och de konstaterade att råttan hade gett sig av samma väg som den kommit, genom toalettstolen, berättar Caroline.

Skadedjursteknikerna lämnade huset och rådde henne att fälla ner och ställa något tungt på toalettlocket de närmsta dagarna för att vara på den säkra sidan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar