Riesenschnauzern i peppar och salt

Riesenschnauzern i peppar och salt är en av de populära arbetande hundarna som har utvecklats i Tyskland på 1700-talet. Hunden har många förmågor som är beundrad av många människor och är anledningen till att Riesenschnauzern i peppar och salt också är en fin mänsklig följeslagare.

Riesenschnauzern i peppar och salt

Riesenschnauzern är en hund som varit populär under mänsklighetens historia och detta av många anledningar. Hunden har många egenskaper och kunskaper som kommer älskas av många individer och familjer.

Några av riesenschnauzerns egenskaper

 • Schnauzern kommer i tre varianter: schnauzer, dvärgschnauzer och riesenschnauzer.
 • Hunden kommer i två färger: enfärgad svart och peppar och salt.
 • Det är en mycket aktiv ras som kräver minst två långa promenader dagligen för att stimuleras både fysiskt och mentalt.
 • Riesenschnauzer rekommenderas inte för förstagångsägare då de kräver en stark ledare som kan ge dem klara och konsekventa regler.
 • De är utmärkta vakthundar.
 • Hunden rekommenderas inte till familjer med barn på grund av hundens storlek och kraftfulla beteende.
 • Riesenschnauzern kräver mycket plats för sina dagliga aktiviteter.
 • De utvecklades för att vara sällskapshundar så de trivs inomhus med sin familj.
 • Skötsel av hunden kan vara något krävande då hundens päls kräver borstning minst tre gånger i veckan och även behöver klippas för att bibehålla det vårdade utseendet.
 • Riesenschnauzer är en intelligent hund och kan lära sig snabbt och tycker om att bli tilldelad uppgifter.

Riesenschnauzerns historia

Det var på 1930-talet som riesenschnauzern importerades till USA och förblev ovanlig till 1960-talet. År 1962 registrerades 23 riesenschnauzers hos amerikanska kennelklubben.

Idag används riesenschnauzern som polishund och den tränas för agility, lydnad, sök och räddning och vallning. I flera europeiska länder anses riesenschnauzern ännu vara en brukshund snarare än en hund för hundutställning. Hunden behöver vara en Schutzhund Champion innan den kan kvalificeras som Conformation Champion.

Riesenschnauzerns utseende

På engelska kallas riesenschnauzer ”giant schnauzer” men ”giant” (jätte på engelska) är inte en korrekt beskrivning då hunden inte är lika stor som en grand danois eller en rottweiler. Namnet gavs hunden då man jämförde dess storlek med de två mindre varianterna, den vanliga schnauzern och dvärgschnauzern. Den genomsnittliga höjden av riesenschnauzern är 60-70 cm. Riesenschnauzern är fyrkantig till formen och liknar den normalstora schnauzern. Öron och svans kan vara kuperade. Pälsen är tät, strävhårig och vädertålig och ansiktets päls liknar hundens skägg. De kommer i två färger: enfärgad svart och peppar och salt där hunden har band av svarta och vita hår som täcker kroppen.

Riesenschnauzerns personlighet

I regel är riesenschnauzern en tystlåten ras, men på grund av hur de utvecklats är de vanligtvis misstänkta mot främlingar och har tendenser att vara territoriella. De är vanligtvis reserverade men kan bli aggressiva om de är uppjagade.

De är kända för att vara pålitliga med barn. De är mycket aktiva och livliga så tristess är inte ett alternativ för hunden, har de långtråkigt kan de bli destruktiva och visa oönskade beteenden.

När den inte har i uppgift att vakta kan riesenschnauzern vara en tillgiven och lekfull sällskapshund.

Som alltid kräver rasen träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Riesenschnauzerns hälsa och hälsorelaterade frågor

Riesenschnauzern är i regel frisk, men precis som andra hundraser kan de drabbas av hälsoåkommor, som de följande:

 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit hos hunden.
 • Osteokondrit – smärtsam förstelning av armbågar samt axlar. Detta orsakas av felaktig tillväxt av lederna, skador eller undernäring.
 • Autoimmun tyreodit – den vanligaste orsaken till primär hypotyreos. Hypotyreos har symtom som övervikt, hängande ögonlock, slöhet, mental slöhet.
 • Epitelcell carcinom – en sorts cancer som uppstår på en tå eller flera tår på hundar med mörk päls.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar