Riesenschnauzern i peppar och salt

Riesenschnauzern i peppar och salt är en av de populära arbetande hundarna som har utvecklats i Tyskland på 1700-talet. Hunden har många förmågor som är beundrad av många människor och är anledningen till att Riesenschnauzern i peppar och salt också är en fin mänsklig följeslagare.


Riesenschnauzern i peppar och salt

Riesenschnauzern är en hund som varit populär under mänsklighetens historia och detta av många anledningar. Hunden har många egenskaper och kunskaper som kommer älskas av många individer och familjer.

Några av riesenschnauzerns egenskaper

 • Schnauzern kommer i tre varianter: schnauzer, dvärgschnauzer och riesenschnauzer.
 • Hunden kommer i två färger: enfärgad svart och peppar och salt.
 • Det är en mycket aktiv ras som kräver minst två långa promenader dagligen för att stimuleras både fysiskt och mentalt.
 • Riesenschnauzer rekommenderas inte för förstagångsägare då de kräver en stark ledare som kan ge dem klara och konsekventa regler.
 • De är utmärkta vakthundar.
 • Hunden rekommenderas inte till familjer med barn på grund av hundens storlek och kraftfulla beteende.
 • Riesenschnauzern kräver mycket plats för sina dagliga aktiviteter.
 • De utvecklades för att vara sällskapshundar så de trivs inomhus med sin familj.
 • Skötsel av hunden kan vara något krävande då hundens päls kräver borstning minst tre gånger i veckan och även behöver klippas för att bibehålla det vårdade utseendet.
 • Riesenschnauzer är en intelligent hund och kan lära sig snabbt och tycker om att bli tilldelad uppgifter.

Riesenschnauzerns historia

Det var på 1930-talet som riesenschnauzern importerades till USA och förblev ovanlig till 1960-talet. År 1962 registrerades 23 riesenschnauzers hos amerikanska kennelklubben.

Idag används riesenschnauzern som polishund och den tränas för agility, lydnad, sök och räddning och vallning. I flera europeiska länder anses riesenschnauzern ännu vara en brukshund snarare än en hund för hundutställning. Hunden behöver vara en Schutzhund Champion innan den kan kvalificeras som Conformation Champion.

Riesenschnauzerns utseende

På engelska kallas riesenschnauzer ”giant schnauzer” men ”giant” (jätte på engelska) är inte en korrekt beskrivning då hunden inte är lika stor som en grand danois eller en rottweiler. Namnet gavs hunden då man jämförde dess storlek med de två mindre varianterna, den vanliga schnauzern och dvärgschnauzern. Den genomsnittliga höjden av riesenschnauzern är 60-70 cm. Riesenschnauzern är fyrkantig till formen och liknar den normalstora schnauzern. Öron och svans kan vara kuperade. Pälsen är tät, strävhårig och vädertålig och ansiktets päls liknar hundens skägg. De kommer i två färger: enfärgad svart och peppar och salt där hunden har band av svarta och vita hår som täcker kroppen.

Riesenschnauzerns personlighet

I regel är riesenschnauzern en tystlåten ras, men på grund av hur de utvecklats är de vanligtvis misstänkta mot främlingar och har tendenser att vara territoriella. De är vanligtvis reserverade men kan bli aggressiva om de är uppjagade.

De är kända för att vara pålitliga med barn. De är mycket aktiva och livliga så tristess är inte ett alternativ för hunden, har de långtråkigt kan de bli destruktiva och visa oönskade beteenden.

När den inte har i uppgift att vakta kan riesenschnauzern vara en tillgiven och lekfull sällskapshund.

Som alltid kräver rasen träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Riesenschnauzerns hälsa och hälsorelaterade frågor

Riesenschnauzern är i regel frisk, men precis som andra hundraser kan de drabbas av hälsoåkommor, som de följande:

 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit hos hunden.
 • Osteokondrit – smärtsam förstelning av armbågar samt axlar. Detta orsakas av felaktig tillväxt av lederna, skador eller undernäring.
 • Autoimmun tyreodit – den vanligaste orsaken till primär hypotyreos. Hypotyreos har symtom som övervikt, hängande ögonlock, slöhet, mental slöhet.
 • Epitelcell carcinom – en sorts cancer som uppstår på en tå eller flera tår på hundar med mörk päls.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar