Ryska dvärghamstrar fakta och skötsel – Campbells dvärghamster

Samlingsnamnet rysk dvärghamster hänvisar till två olika sorters hamstrar. Den ryska vintervita dvärghamstern och Campbells dvärghamster. Dessa två är lika varandra och blandas ofta ihop. Uppfödare över världen har avlat fram många olika hamstrar i attraktiva färger och mönster. Dessa kallas för "fancy" hamstrar. De flesta ryska dvärghamstrarna som finns att köpa i djuraffärer är hybrider av dvärghamstrar.


Fakta om den ryska vintervita dvärghamstern

De ryska vintervita dvärghamstrarna kallas även för siberiska hamstrar eller djungarian hamster. De vintervita dvärghamstrarna kan hittas i Siberien och Centralasien. Deras genomsnittliga livslängd är mellan ett och tre år. I det vilda lever de vanligtvis mycket kortare än så. Dessa hamstrar har förmågan att ändra färg från mörkgrå till vit under vintern i det vilda, varför de fått sitt namn, vintervita. I en hemmiljö blir de inte vita på grund av de konstgjorda förhållandena med ljus och uppvärmning i hemmet.

En typis rysk vintervit dvärghamster är mörkgrå med en rand längst ryggraden, och de finns några andra varianter inkluderande:

Rysk vintervit dvärghamster

Marbled

Sapphire pearl

Sapphira

Pearl

Graviditet hos den ryska vintervita dvärghamstern

Den ryska vintervita dvärghamstern har en graviditet som varar mellan 18 och 25 dagar och kan bli könsmogna vid fyra till sex månaders ålder. De får vanligtvis fyra till åtta ungar per kull men rekordet är 14 individer i en och samma kull.

Campbells dvärghamster

Campbells dvärghamster är liknande i utseende till den ryska vintervita dvärghamstern, och är den vanligaste dvärghamstern att kunna köpas i djuraffär. De skiljer sig från de vintervita genom sina mindre öron och sin annorlunda färg – de har inga mörka områden på huvudets krona.

Campbells dvärghamster blir inte vita på vintern och är mindre tåliga vad gäller kalla temperaturer. Campbells dvärghamster reagerar genom att motionera och söka skydd i kallare temperaturer, till skillnad från den vintervita dvärghamstern som kurar ihop sig. I det vilda finns de i Kina, Ryssland och Centralasien. De lever vanligtvis mellan två och två och ett halvt år i fångenskap. I det vilda lever de inte lika länge.

Campbells dvärghamsters fortplantning

Campbells dvärghamster är gravid i mellan 18 och 20 dagar och kan bli könsmogna vid tre till fyra månaders ålder. De får vanligtvis fyra till åtta ungar i varje kull men rekordet är 14 individer i en och samma kull.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar