Ryska dvärghamstrar fakta och skötsel – Campbells dvärghamster

Samlingsnamnet rysk dvärghamster hänvisar till två olika sorters hamstrar. Den ryska vintervita dvärghamstern och Campbells dvärghamster. Dessa två är lika varandra och blandas ofta ihop. Uppfödare över världen har avlat fram många olika hamstrar i attraktiva färger och mönster. Dessa kallas för "fancy" hamstrar. De flesta ryska dvärghamstrarna som finns att köpa i djuraffärer är hybrider av dvärghamstrar.

Fakta om den ryska vintervita dvärghamstern

De ryska vintervita dvärghamstrarna kallas även för siberiska hamstrar eller djungarian hamster. De vintervita dvärghamstrarna kan hittas i Siberien och Centralasien. Deras genomsnittliga livslängd är mellan ett och tre år. I det vilda lever de vanligtvis mycket kortare än så. Dessa hamstrar har förmågan att ändra färg från mörkgrå till vit under vintern i det vilda, varför de fått sitt namn, vintervita. I en hemmiljö blir de inte vita på grund av de konstgjorda förhållandena med ljus och uppvärmning i hemmet.

En typis rysk vintervit dvärghamster är mörkgrå med en rand längst ryggraden, och de finns några andra varianter inkluderande:

Rysk vintervit dvärghamster

Marbled

Sapphire pearl

Sapphira

Pearl

Graviditet hos den ryska vintervita dvärghamstern

Den ryska vintervita dvärghamstern har en graviditet som varar mellan 18 och 25 dagar och kan bli könsmogna vid fyra till sex månaders ålder. De får vanligtvis fyra till åtta ungar per kull men rekordet är 14 individer i en och samma kull.

Campbells dvärghamster

Campbells dvärghamster är liknande i utseende till den ryska vintervita dvärghamstern, och är den vanligaste dvärghamstern att kunna köpas i djuraffär. De skiljer sig från de vintervita genom sina mindre öron och sin annorlunda färg – de har inga mörka områden på huvudets krona.

Campbells dvärghamster blir inte vita på vintern och är mindre tåliga vad gäller kalla temperaturer. Campbells dvärghamster reagerar genom att motionera och söka skydd i kallare temperaturer, till skillnad från den vintervita dvärghamstern som kurar ihop sig. I det vilda finns de i Kina, Ryssland och Centralasien. De lever vanligtvis mellan två och två och ett halvt år i fångenskap. I det vilda lever de inte lika länge.

Campbells dvärghamsters fortplantning

Campbells dvärghamster är gravid i mellan 18 och 20 dagar och kan bli könsmogna vid tre till fyra månaders ålder. De får vanligtvis fyra till åtta ungar i varje kull men rekordet är 14 individer i en och samma kull.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar