Så blir du av med flugor – flugfällor och husmorsknep!

Har du problem med flugor inomhus eller funderar på hur du ska bli av med alla bananflugor som tagit över i köket? Här är artikeln för dig!

Fluga i fönster

Små flugor, gräsflugor, vindsflugor och puckelflugor – det här är de vanligaste flugorna i vårt land, och som vi kan stöta på även inomhus. Turligt nog är ingen av dessa flugor smittbärande eller farliga (åtminstone inte i Sverige) men klart är att det är störande när de gör hembesök … Här är tipsen för hur du blir av med flugor! 

Flugor inomhus – hjälp vad gör man? 

Har du problem med flugor inomhus? Satsa på en flugfälla!

Speciellt på sommaren är det lätt att få ett besök av en eller flera surrande flugor som retar gallfeber på en. Att ställa upp fönstret eller altandörren och hoppas att de flyger ut är ett sätt att försöka bli av med insekten, ett annat sätt är att du köper eller gör en egen flugfälla! 

Klisterfällor fungerar utmärkt om du har många flugor inomhus. Klisterremsorna sätter du upp i ditt fönster och de innehåller ett ämne som lockar till sig flugorna. Klistret gör att flugorna fastnar – och efter användning kan du kasta remsan i hushållsopporna. 

Dessa går att köpa på bland annat Biltema, Clas Ohlson och Bauhaus. Tänk på att hänga remsorna högt upp, så att inte barn eller husdjur når dem! 

Vill du testa att göra en egen flugfälla kan du testa knepet med en blandning av diskmedel och ättika. Läs mer om hur flugfällor fungerar här! 

Flugor i blomjorden 

De små flugor som påträffas runt och i våra blomkrukor brukar kallas för blomflugor, men är egentligen olika arter av sorgmyggor vars larver utvecklas i krukväxtjord, enligt Anticimex. 

Det finns sätt att bli av med sorgmyggor! Har du en vuxen planta kan du låta jorden torka ut och sedan vattna försiktigt, det här gör att ägg och larver oftast dör. Men har du en ny planta kan du inte torka ut jorden – läs mer ingående hur du gör för nya plantor här. 

Läs mer: Läsarfråga: Hur slipper jag älgflugor?

Problem med störiga bananflugor?

Finns det något mer irriterande än när bananflugor tagit sig in i köket? Att ha bananflugor inomhus är ofarligt, men det är inte speciellt fräscht eftersom de gärna sätter sig på vår mat. Men det finns ett enkelt knep för att bli av med dem! Häll lite ättika och några droppar diskmedel i en skål – det här lockar till sig flugorna. Diskmedlet orsakar en ytspänning som gör att flugorna drunknar. 

Tips! Ett annat enkelt knep för att bli av med bananflugor är att dammsuga upp dem. 

Läs också: Här är andra husmorstips för att bli av med bananflugor!

Källa: Stick.se, Anticimex


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar