Så blir du av med silverfiskar

Silverfiskar är otäcka men helt ofarliga. Så här blir du av med dem!


Så blir du av med silverfiskar

Silverfisken trivs i badrummet

De kommer krypande på natten, små silvriga insekter på jakt efter mat på ditt badrumsgolv.
– Silverfisken är troligen den vanligaste insekten som finns i våra badrum. Oftast bor de där det är lite fuktigt, mörkt och på utrymmen där det är svårt att städa, säger Johan Mattsson, grundare av laboratoriet Mycoteam.
– Folk tycker inte att det är särskilt trevligt att se silverfiskar och många tycker att det är ohygieniskt.

Silverfiskar kan leva länge utan mat

Insekten är inte farlig, de varken sticker eller biter människor, de har inte vingar och de kan inte klättra upp på släta, vertikala ytor. Däremot sägs det att silverfisken kan gå en hel vecka utan både vatten och mat, och en månad utan mat om de har tillgång till vatten.
– Problemet med silverfisken är att de kan leva länge utan mat. Det är därför det inte är så lätt att bli av med dem, och det kan ta tid att ta bort dem helt, säger Mattsson.

Läs även: Läskiga djur som kan bo i ditt hus

Silverfisken lägger ägg i sprickor och bakom lister

Silverfisk

Enligt norska institutet för folkhälsa lägger silverfisken ägg i sprickor, bakom lister, under golvbeläggningar, eller direkt på näringsämnen. Genom att försegla sådana platser med silikonfogar och rengöra utrymmet regelbundet gör du det svårare för silverfisken att trivas hemma hos dig.

Skador på huset?

Det finns ingen anledning att frukta att taket kommer att falla över huvudet på dig om du upptäcker silverfiskar i huset.
– De äter lite, men inte så att det påverkar byggmaterial eller konstruktion.
Men om silverfisken inte orsakar skador på byggnadsmaterial, kan insekten fortfarande vara ett tecken på konstruktionsproblem? Ja, till viss grad.
– Insekten är beroende av hög luftfuktighet och kan därför vara en indikation på fuktskador, skriver Institutet för folkhälsa på sin informationssida om silverfiskar.

Problem med silverfiskar – kan indikera fuktskador

Och enligt Aad de Voogd, teknisk chef för Rentokil skadedjurskontroll, kan problem med silverfiskar uppstå på grund av konstruktionsfel som leder till att fuktigt material exponeras.
– Djuren är inte skadliga i sig, men indikerar att det finns fukt/näring för dem någonstans, och sådana platser har ofta en orsak i en defekt konstruktion, skriver han i ett svar till en läsare som plågas av insekter i badrummet.

Läs även: Därför trivs spindlarna i ditt hus

Se upp om du har silverfiskar i köket

Men enligt Mattsson är silverfiskar främst ett tecken på skador när du hittar dem utanför badrummet.
– I dagens moderna badrum, där det ofta är hårda, täta ytor som består av kakel, är silverfiskar sällan ett tecken på ett konstruktionsproblem. Om du har ett äldre badrum kan det vara ett tecken på fukt i konstruktionen, säger han.
Men se upp om du hittar dem någon annanstans i huset. Om du hittar många silverfiskar i till exempel köket eller i vardagsrummet kan det vara ett tecken på att det finns en läcka runt diskbänken eller att fukt har trängt igenom konstruktionen från ett närliggande badrum.

Så gör du för att bli av med silverfiskar

Skurmopp badrum

Om du upptäcker stora mängder silverfiskar någon annanstans än i badrummet, bör du kontrollera om det finns fuktskador i byggnaden som måste repareras. Men du behöver inte få panik vid det första tecknet på att du har silverfiskar i huset. Det kan också vara så att de bor i ett naturligt fuktigt klimat, som till exempel under mattorna på källargolvet eller i små sprickor nära diskbänken.

  • Rengör ofta och noggrant.
  • Öka rengöringsintervallet och intensiteten.
  • Använd silikonfogar och stäng de utrymmen där de kan lägga ägg.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar