Så hjälper du hemlösa katter på vintern

Vad ska man göra om stöter på en hemlös katt utanför sitt hus? Här är tips från Djurskyddet Sverige.

Idag har vi ingen lag som kräver ID-märkning av katter, vilket gör att det kan vara svårt att veta om en katt är hemlös eller inte. Men det finns några saker att hålla utkik efter, enligt Djurskyddet Sverige.

– Om en katt verkar väldigt hungrig och mager, tovig i pälsen och i allmänt dåligt skick är det viktigt att agera. Särskilt under vinterhalvåret är det svårt för katter att klara sig utomhus, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige. 

Det här ska du göra om du har en hemlös katt på tomten 

Det första du kan göra är att skriva i lokala facebook-grupper och kolla om någon saknar en katt. Du kan också gå in på vilse.nu och eftersöka kattens ägare. Försök att fota av katten om möjligt, så underlättar det för att hitta kattens eventuella ägare. 

– Om ingen kan identifiera katten eller om katten verkar behöva hjälp rätt akut kan man försöka fånga in katten och ta den till en veterinär eller ett djurhem för att kolla om katten är ID-märkt och därmed kunna hitta en ägare som troligen saknar sin katt mycket, säger Åsa Hagelstedt. 

Anmäl till länsstyrelsens djurskyddsavdelning

Hittar du ingen ägare till katten? Då ska du anmäla katten till länsstyrelsens djurskyddsavdelning. 

– Enligt lag är dessa skyldiga att ta emot en anmälan, och ett djur som är övergivet eller herrelöst är utsatt för lidande enligt lagstiftningen. Länsstyrelsen brukar efterlysa en ägare innan de omhändertar en hemlös katt, om inte katten är skadad eller sjuk, för då ska de omhänderta den omedelbart. Polisen tar inte emot anmälningar om upphittade katter, men man ska ringa dem för att kontrollera om någon har efterlyst sin katt, alltså om det finns ett ärende om en bortsprungen katt.

Anses man som ägare om man matar en hemlös katt? 

Om du börjar mata en katt eller tar hand om den på andra sätt, som att bygga en koja eller ta in den i huset, blir du ansvarig för katten. Men så länge som du efterlyser en ägare och tar kontakt med Länsstyrelsen är du inte kattens ägare. 

– Om man samtidigt som man ger en hungrig katt mat, ringer till Länsstyrelsen och efterlyser en ägare på andra sätt så har man inte uppsåt att ta sig an katten, och kan då inte heller anses vara ägare till den.

Fixa ett värmande hus – efter att du anmält 

Nu under vintern är det viktigt att katten har en skyddande plats, där den kan värma sig. 

– Om inte länsstyrelsen har möjlighet att komma och omhänderta katten på en gång kan man försöka erbjuda katten mat och vatten – särskilt om det är minusgrader ute – samt skydd från vind och den värsta kylan. 

Du kan till exempel bygga ett uthus med en kartong och en filt till katten, så den kan värma sig, om du inte vill ta in katten. Men kom ihåg att inte göra detta om du inte anmält och/eller eftersökt kattens ägare. 

Det här kan du som kattägare göra 

Som kattägare är det allra viktigaste att kastrera och ID-märka din katt innan den får gå ute fritt. 

– ID-märker du din katt har den både mycket större chans att hitta hem om den skulle gå vilse samt att du bidrar till att det inte föds oönskade kattungar. Det senare är det faktiskt krav på nu och snart hoppas vi att vi även har en lag om ID-märkningen, säger Åsa Hagelstedt. 

Adoptera en hemlös katt  

Planerar ni att köpa en katt? Varför inte adoptera en hemlös katt istället – alla katter förtjänar en ny chans! Leta upp närmaste katthem där du bor, och ta kontakt med dem för mer information. 

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen älskar dig!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar