Så undviker du objudna gäster

Myggnät för fönstren och galler i ventilationsöppningarna är bara ett par av de åtgärder du kan vidta när ditt hem blir lite för “levande”.

Gäster tycker de flesta av oss om. Men det ska helst vara sådana som vi själva bjudit in. Det är dock inte alltid fallet med insekter och andra djur som hittar in i våra hus. De objudna gästerna trivs för att våra bostäder ger dem skydd, värme och mat. En del är tämligen oskyldiga, men andra kan vara obehagliga bekantskaper. Råttor och getingar till exempel är vi inte många som vill dela bostad med, medan vi däremot kan leva med silverfiskar och spindlar. Här får du en översikt över vad de vanligaste objudna gästerna gör med dig och ditt hem och vad du kan göra för att slippa dem.

Huskvalster

Tecken på besök: Du har dem i sängen men de små kvalstren med sina åtta ben kan inte ses med blotta ögat, för de är bara 0,1–0,6 mm. Problemet är den allergi kvalstren kan framkalla.

Vad gör djuren: Huskvalstren lever av hår och hudflagor. En människa levererar 0,5–1 gram per dag som räcker till mat åt tusentals kvalster.

Detta kan du göra: Kvalstren avskyr torka och grundlig rengöring. God ventilation i husets alla rum med utsugning i köket och badrummet är nyckeln. Kvalstren dör vid 55 grader, så tvätt av sänglinnet i 60 grader kan hålla antalet nere. Det räcker inte att lägga madrassen i solskenet.

Vägglöss

Tecken på besök: Sveda och klåda på huden. Var särskilt uppmärksam under resor, för allt fler har vägglöss med sig hem i resväskan.

Vad gör djuren: Vägglusen är en mycket platt skinnbagge, som normalt bara syns och är aktiv på natten. Den lever av blod, men kan klara sig en hel vinter på mycket lite näring eller ingen alls. Om den hittar ett offer kan den sjudubbla sin vikt på bara 10 minuter.

Detta kan du göra: Vägglusen är en seglivad plågoande som kräver professionella insatser. Tyg ska tvättas i 60 grader för att vägglössen ska dö.

Klädesmalar

Tecken på besök: Små (5–8 mm) flygande malar. Trivs i textilier, mattor och pälsar.

Vad gör djuren: Malarna lever av textilier, framför allt ull och pälsverk.  De tycker inte om vårt torra inomhusklimat och blir därför allt mer sällsynta gäster.

Detta kan du göra: Töm angripna skåp och lådor och dammsug dem grundligt. Tvätta textilierna eller lägg dem 2–3 dagar i frysen. Sörj för god ventilation och torr luft inomhus.

Trägnagare

Tecken på besök: Trägnagarna uppträder ibland i stora flockar. Men de vanligaste tecknen är de 1–2 mm cirkelrunda hålen i trä.

Vad gör djuren: Trägnagarna äter sig så att säga igenom trävirket. Ibland är skadorna enbart kosmetiska, men omfattande skador försvagar och förstör till sist träet. Fuktiga rum som källare, uthus och vindar är särskilt utsatta. Skalbaggen visar sig bara på sommaren och den lever bara några få veckor.

Detta kan du göra: Med pensel eller spruta kan du påföra trävirket ett speciellt skyddsmedel mot trägnagare. Behandlingen upprepas två till tre gånger.

Silverfiskar

Tecken på besök: Den lilla silverglänsande och fjälliga insekten pilar iväg över golvet, vanligen i köket eller i badrummet. Silverfisken bor i små springor och är nästan bara framme nattetid.

Vad gör djuren: Silverfisken är anspråkslös och lever av våra smulor och gör faktiskt ingen större skada. Om fuktig heten är hög i till exempel en källare, kan den dock ge sig på böcker och liknande.

Detta kan du göra: Undvik att förvara saker där det är fuktigt. Silverfisken är närmast omöjlig att utrota, och den kan bli upp till fyra år gammal. Den är en primitiv insekt som fanns långt före oss – och den kommer att överleva oss!

Möss

Tecken på besök: Exkrementer och lukt, gnag och prassel. En del arter söker sig bara in i hus på hösten och vintern.

Vad gör djuren: Möss är i stort sett allätare och gnager också på sådant som inte går att äta. Möss kan få 5–6 kullar om året och kan klara sig utan vatten under långa perioder. Det räcker med en springa på 7–8 mm för att en ung, lätt husmus ska kunna ta sig in. Den är dessutom en god klättrare.

Detta kan du göra: Du kan lägga ut gift eller sätta ut fällor. Förebygg genom att täppa igen även mycket små hål. Du kan eventuellt också skaffa katt…

Mössen kan ta sig in genom mycket små springor i grunden.
Mura därför igen dem. Om du fångar en mus levande ska den fraktas bort minst 1 kilometer för att du ska vara säker på att den inte hittar hem igen.

Duvor

Tecken på besök: Nedsmutsade lister, altaner, fönsterbleck. Enkla, bökiga reden. Monotont kurrande dagen lång.

Vad gör djuren: Duvor smutsar ner och sprider sjukdomar. Deras bon kanproppa igen takrännor och ventilation.

Detta kan du göra: För en duva fungerar ditt hus som en klippa med avsatser där den kan bygga bo. Man får inte använda gifter mot duvor, men du kan hindra dem att bygga bo med t.ex. trådnät framför ventilationskanalerna och genom att spänna fiskelinor till ställen som lockar duvor.

Getingar

Tecken på besök: Surrande, närgångna getingar, som gärna vill smaka på både mat och dryck, särskilt i augusti och september.   

Vad gör djuren: Getingar är sociala insekter som bygger bon av avgnagt trä. Boet börjar byggas som en liten stjälk, men kan i slutet av sommaren rymma 5 000 djur. Getingar kan sticka flera gånger, och sticken kan framkalla allergiska reaktioner.

Detta kan du göra: Riv om det är möjligt ner getingboet medan det fortfarande är litet. Gör det på kvällen, när getingarna har kommit hem och är mindre aggressiva. Ta död på dem med spray. Getingsamhället går under i boet när det blir kallt. Boet används sedan aldrig mer.

Tvestjärtar

Tecken på besök: Tvestjärtar är lätta att känna igen. De myllrar ofta samman på fuktiga ställen. Nattaktiva.

Vad gör djuren: Tvestjärtar är allätare, men lever framför allt av växtdelar, kadaver och smådjur. Det är en skröna att tvestjärtarna kryper in i öronen. Insekten är inte omtyckt, men den gör ingen större skada.

Detta kan du göra: Sätt fällor utanför huset, till exempel uppochnervända blomkrukor med träull eller en bit våt papp. Det kan förhindra en invasion av tvestjärtar i huset.

Myror

Tecken på besök: Krypande kolonner av myror, ofta längs golvlisterna. Invasionen kan vara massiv, för myror lägger ut doftspår om de hittar mat och spåret lockar fler myror.

Vad gör djuren: Myror gör ingen större skada, men de flesta vill slippa dem inomhus.

Detta kan du göra: En myrfälla kan stoppa en tillfällig invasion. Om myrorna byggt bo under ditt hus är det värre. Då ska du strö myrpulver över boet. Att täta springor, ta bort brödsmulor och annat spill och ofta bära ut soporna kan förebygga myrbesök.

Råttor

Tecken på besök: Gnager och prasslar, du hittar hål och exkrementer och känner lukt.

Vad gör djuren: Råttor är nyfikna av naturen och tänderna är deras verktyg. De kan gnaga sig igenom trånga öppningar och kan gnaga i stort sett i allt. Råttorna bildar kolonier och får riktigt många ungar. De är dock svåra att bekämpa, eftersom de är misstänksamma inför okända lukter och smaker.

Detta kan du göra: Fällor och gift kan stoppa ett angrepp, men för att djuren inte ska komma igen ska du ta reda på var de tar sig in. Kolla avloppsledningarna särskilt noga. Alla de ställen där råttorna kan ta sig in ska spärras. Golvavloppet ska vara av metall och skruvas fast i golvet. Undersök också om det finns brott på avloppsledningarna eller förskjutna skarvar. Se också till att ventilationsöppningarna får ogenomträngliga nät. En vuxen råtta kan ta sig igenom ett hål på bara 2 cm. Det är ett hål stort som en enkrona. För dina ventilationskanaler –  välj en modell med finmaskigt nät.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar