Saluki är en av de snabbaste hundarna i världen

Salukin anses vara en majestätisk ras och en av de mest eleganta hundarna man känner till. Här har vi samlat det du behöver veta om salukin.  


Saluki älskar att springa

Salukin är en populär vinthund som ursprungligen användes till jakt av de nomadiska stammarna. Idag finns många anledningar till att salukin kan anses vara en fin familjehund.

Salukins egenskaper

 • Som en ras inom vinthundsgruppen älskar Salukin att springa och är inte att lita på utan koppel, om de inte är på ett inhägnat område.
 • De är tillgivna sin familj samtidigt som de är reserverade.
 • De kräver ett stort inhägnat område där de kan springa utan risk för att rymma. De rekommenderas inte för boende i lägenhet.
 • De behöver en bekväm och mjuk säng då rasen har mycket låg andel kroppsfett.
 • Hunden älskar att vara med sin familj och bör aldrig lämnas ensam utomhus under en längre period.
 • De rekommenderas inte till familjer med små barn trots att de kan vara milda och lugna kring barn.
 • Salukin är en tystlåten hund.
 • De svarar väl på positiv träning och belöningar tack vare deras känsliga natur.

Salukins historia

Salukin anses vara en forntida hundras. Hunden bar förr namnet persisk greyhound eller gasellhund på grund av hur den användes. I Egypten har hundar som liknar salukin, med en kropp som en greyhound och hår i öronen, på svansen och benen hittats i gravar från tiden kring år 2100 f.v.t. eller ännu äldre så som från sumernas tid kring 7000-6000 år f.v.t.

I forntida Egypten jagade faraoer efter gasell och harar med salukins hjälp och använde sig även av falkar som samarbetade vid jakten. Arkeologiska fynd har även visat att hundarna mumifierades, vilket var en ära när någon dog. I den muslimska traditionen ansågs hundarna vara orena djur, men de ansåg att salukin var en gåva från Allah och ansåg att rasen var ädel.

Hunden var vanlig i flera länder i Mellanöstern som Persien, Syrien, Egypten, Palestina, Mesopotamien, Arabien och Anatolien. De första uppgifterna om salukis ankomst till Storbritannien är från år 1840. Men det var först efter andra världskriget slut då ett antal brittiska soldater återvände hem och tog hunden med sig, som salukins popularitet i Storbritannien ökade.

In 1927, the American Kennel Club recognized the breed and today it ranked 116thamong the 155 breed of dogs recognized by the American Kennel Club.

Salukins temperament

Salukin är i regel tillgiven med sin familj men är en reserverad hund. Hunden älskar sina ägares sällskap men föredrar ett tystlåtet och stillsamt umgänge. Detta är varför hunden inte rekommenderas till familjer med mycket små barn. Hunden älskar att ha det bekvämt omkring sig och bli bortskämd av sina ägare, bland annat genom mjuka liggplatser då de inte har en hög andel kroppsfett som vaddering och skydd. De är mycket noggranna med sin renhet, precis som katter.

Precis som andra hundraser behöver salukin träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Salukins hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra raser av vinthund kan salukin drabbas av vissa åkommor, som de följande:

 • Överkänslighet mot anestesi – salukin är känslig mot anestesi och vissa andra mediciner. Detta på grund av deras låga andel kroppsfett.
 • Hemangiosarkom – en elakartad cancerform som återfinns i blodet och mjälten.
 • Kardiomyopati – en sjukdom i hjärtmuskeln som ofta kommer i två varianter: dilaterad och hypertrofisk. Dilaterad kardiomyopati är den progressiva förstoringen av ventriklarna, medan hypertrofisk kardiomyopati orsakar en drastisk förstoring av hjärtats muskelmassa.

Hypotyreos – orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till infertilitet, övervikt, metal dimma, hängande ögonlock, slöhet, och oregelbunden hjärtrytm.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar