Samojedhunden är en populär hund för sällskap

Samojedhunden är en populär hund för sällskap och familjer och detta av många anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om samojedhunden.


Samojedhund  är en vänlig familjehund

Samojedhunden avlades ursprungligen som arbetande hundar. De avlades för att jaga, valla och dra slädar. De har visat sitt värde som kompanjoner till samojedfolket i Sibirien. De utför sina arbeten väl och är vänliga och lojala mot sin familj.

Några av samojedhundens egenskaper

 • Samojedhunden har en fluffig vit päls som kräver regelbunden skötsel.
 • Hunden tycker om att hålla sig upptagen och därför kräver samojedhunden en aktiv livsstil.
 • Den är utmärkt för familjer med barn då hunden är förtjust i barn.
 • Samojedhundar är vänliga och godhjärtade.

Samojedhundens historia

Samojedhunden är en naturlig brukshund. Hunden är tålig men har ett fint temperament. De avlades av samojedfolket i Sibirien för jakt, för att valla renar och dra slädar. Undersökningar har visat att hunden behandlades väl av samojederna som till och med lät hunden delta i familjens aktiviteter efter att dagens arbete slutförts.

En samojedhund vid namn Antarctic Buck sägs vara den första samojedhunden som kom till England. Drottning Alexandria som blev förtjust i hunden skaffade en kennel för rasen och dagens samojedhundar är ättlingar från hundarna som avlades i hennes kennel.

Den första standardiseringen av rasen samojedhund antogs i England år 1909 och den första organisationen, vid namn Samoyed Club of United States, grundandes 1923.

Samojedhundens temperament

Samojedhunden är intelligent, har ett milt temperament och är en lojal hundras. Hunden är tillgiven och mycket vänlig med sin familj, barnen inkluderade, vilket gör dem till utmärkta familjehundar.

Hunden njuter av sällskapet av de omkring den. Samojedhund tycker aldrig om att lämnas ensam. Genom att de är lojala och alerta gör det dem till goda vakthundar.

Då samojedhunden avlades som jakthund kommer den uppfatta små djur som byten och tenderar att jaga efter dem. På grund av detta rekommenderas det att hunden alltid hålls i koppel för dess egen säkerhet.

Samojedhundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation. Precis som andra hundraser behöver samojedhunden träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Samojedhundens hälsa och hälsorelaterade frågor

Samojedhunden är i regel frisk. Men precis som andra hundraser kan hunden drabbas av vissa hälsoåkommor, så som följande:

 • Glaukom – en ögonstörning där trycket i ögat ökar, vilket kan vara ärftligt eller orsakas av underliggande sjukdom.
 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen.
 • Samoyed hereditary glomerulopathy – en genetisk njursjukdom vilken kan leda till njursvikt.
 • Knäledsurvridning – knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket orsakar smärta hos hunden.
 • Hypotyreos – orsakat av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till anfall, håravfall, övervikt och slöhet.
 • Diabetes – en sjukdom som innebär att kroppen inte kan reglera blodsockernivån.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en gradvis degeneration av näthinnan vilket kan orsaka blindhet.
 • Subaortastenos (SAS) – är en hjärtsjukdom som karakteriseras av en förträngning orsakad av en ring av onormal vävnadstillväxt som förhindrar blodflödet från hjärtat till aortan. Detta kan leda till svimningar eller död.
 • Cancer – karakteriseras av svullnad, sår som inte läker, blödning och svårigheter att andas.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar