Savannah är en fantastisk katt med fint temperament

Önskar du en katt som ser vild ut men som har en tamkatts temperament? Då kan savannah vara rätt katt för dig. Savannah är en medelstor katt som är en hybrid av en tamkatt och en medelstor afrikansk vildkatt. Katten kan vara ett utmanande husdjur och rekommenderas därför inte för oerfarna ägare. Här har vi samlat det du behöver veta om savannah och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du funderar på att göra katten till en del av din familj.

savannah


Savannah som familjekatt

Det kan vara krävande att ha savannah som familjekatt, men detta är inte en vildkatt. Det är en ras av tamkatt med vilt blod i sina ådror. Katten är aktiv, äventyrlig, och älskar att alltid vara på språng. Det är en nyfiken ras som vill utforska sina omgivningar, vilket inkluderar områden med vatten där den kan leka. Därför är savannah antagligen inte rätt ras för dig som söker en tystlåten och stillsam knäkatt.

En kattras med orientalisk bakgrund

Om du önskar ha ett djur som ser vilt ut i ditt hem, skaffa dig då en savannah. Trots att katten ser vild ut är det faktiskt en ras av tamkatt. Katten utvecklades genom korsningar med afrikansk serval, en afrikansk vildkatt, och tamkatter, samt sedan med egyptisk mau, orientaliskt korthår, ocicat, och andra raser för att uppnå de önskade egenskaperna hos savannah. Rasen hade de utmärkande dragen av stora och spetsiga öron och den fläckiga pälsen som kan komma i silver eller black smoke. Denna katt är av en ny ras som ännu växer i popularitet bland kattentusiaster.

Några av savannahs egenskaper

Dessa är några av savannahs särdrag som kan intressera dig, särskilt om du letar efter rätt katt för din familj:

  • Savannah har en lång kropp och långa ben vilka kommer till användning vid dess dagliga aktiviteter. Rasens storlek är dock inte större än andra tamkatter.
  • Katten har fläckar över hela pälsen som kommer i bold, mörbrun eller svart.
  • Savannah är en aktiv kattras som älskar att spendera tid med sina människor, och ibland kan deras intelligens göra att de överträffar sina ägare.
  • Den älskar att leka och hoppa överallt, så det rekommenderas att du placerar alla känsliga föremål som kan gå sönder i förvar innan katten av misstag har ner dem.

Savannahs historia

Savannah utvecklades genom en korsning mellan det vilda kattdjuret serval och en tamkatt. När kattungarna så småningom föddes, den sjunde april år 1986, döptes en kattunge till Savannah. Patrick Kelly och Joyce Sroufe påbörjade ett avelsprogram efter att de hörde talas om kattungen och vidareutvecklade rasen.

Man känner till att flera huskatter lades till i avelsprogrammet för att åstadkomma de önskade dragen hos katten. Bland dessa katter fans bengaler, ehyptiska maus, orientaliska korthår och andra raser av tamkatt.

International Cat Association påbörjade registreringen av rasen år 2001 och gav rasen fullt erkännande år 2012.

Savannahs temperament

Kattentusiaster anser att katten har mycket personlighet. Förstagångsägare kan finna katten krävande på grund av dess ovanliga personlighet. Savannah är en tamkatt och har en tamkatts personlighet och temperament. Men denna katt är ändå inte för alla. Katten är mycket intelligent och har ett sätt att lyckas få dig att göra det den önskar. Den är busig och klurig och kan bland annat lära sig att öppna dörrar, sätta igång väckarklockan för att väcka dig, eller putta ner saker från hyllor.

Förvänta dig att din savannah har humor och att katten njuter av när du har roligt med den. Den tycker om att klättra till höga höjder för att ha god utsikt samt för att leka. Du kan komma att förvånas när katten busar och puttar ner saker från hyllorna på dig eller i din kaffekopp.

Katten kommer även att dela säng med dig och kommer vilja sova nära om den känner sig kall. Den är mycket atletisk och intelligent och tycker om interaktiva leksaker och lekar med sina människor. Genom att ge katten kluriga leksaker och annat att leka med kommer den hållas fysiskt och mentalt stimulerad, vilket är nödvändigt för savannahs utveckling och mognad.

Läs också: Tokig i katter? Här är våra mest populära kattartiklar

Hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan savannah drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

I regel är rasen frisk och inga kända sjukdomar som är vanliga hos andra kattraser brukar ses hos savannah. Detta betyder dock inte att katten inte kan bli sjuk. Sjukdomar varierar med etiologi, varför korrekt skötsel av katten rekommenderas.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar