Schapendoes är en rolig hund att vara med

Schapendoes är en vänlig hund som är känd för sina kunskaper inom vallning samt sin talang vid hundsporter. Här har vi samlat det du behöver veta om schapendoes.


Schapendoes är en hund med stor talang

Schapendoes är en hund som beundras för sin talang när det kommer till hundsport. Det finns många goda anledningar till att denna hund är älskad, bland annat tack vare hundens talanger och kunskaper.

Schapendoes egenskaper

  • Schapendoes kan komma i alla färger eller kombinationer av färger, men när den är i showringen föredras schapendoes av blågrå till svart färg.
  • Hundens tassar är vanligtvis ljusare i färg än dess kropp.
  • Ett annat av hundens utmärkande drag är dess långhåriga svans som bärs högt och viftas från sida till sida.

Schapendoes historia

Schapendoes är en ättling till den generella sortens vall- och herdehund som är populär i Nederländerna. Hunden hade inget officiellt namn förr i tiden. Den kallades vid många olika namn. Hunden var då endast en brukshund som var väl anpassad till miljön, människorna och arbetet den skulle utföra.

År 2006 erkände United Kennel Club hunden och den har funnits registrerad hos amerikanska kennelklubben sen 2005, men har inte blivit en fullt erkänd av ras än av amerikanska kennelklubben.

Schapendoes temperament

Schapendoes är i regel vänliga och enkla hundar att leva med. Det enda hunden behöver för att vara glad är en gård där den kan få leka och mycket motion. Hunden har en tendens att tänka självständigt trots att den vanligtvis är kooperativ och vill vara sin människa till lags.

Hunden är perfekt för familjer med äldre barn då hunden är lekfull och aktiv och behöver någon som kan leka med den ofta, såsom lek genom att kasta och fånga bollar.

Schapendoes alerta natur gör dem till goda vakthundar. De tenderar dock att bli störande genom överdrivet skällande om de lämnas ensamma en längre period.

Hunden kräver socialisation och träning tidigt i livet för att försäkra att de växer upp till balanserade och väluppfostrade vuxna hundar.

Hälsa och hälsoproblem att vara medveten om

Schapendoes är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. De följande åkommorna har observerats hos vissa schapendoes.

  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ögonsjukdom som kan orsaka delvis eller total synförlust.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar