Scottish fold är en ljuvligt söt familjekatt

Scottish fold är en av de kattraser som har utmärkande drag vilka är resultat av en naturlig genetisk mutation. De vikta öronen hos katten är ett resultat av en sådan mutation, som intressant nog får katten att likna en uggla med päls. Här har vi samlat det du behöver veta om scottish fold och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter ett perfekt husdjur till din familj.   


Scottish fold en vänlig och lugn katt

En av de utmärkande dragen hos scottish fold är de vikta öronen, varifrån katten fått sitt namn (fold betyder vika på engelska). Öronen är faktiskt är ett resultat av en naturlig mutation som är vanlig i djurvärden och särskilt bland katter. Moderna scottish fold-katter är ättlingar till en scottish fold vid namn Susie som upptäcktes av en herde år 1961.

Bli inte besviken om du ser kattungar av rasen födas med normala öron. Öronen kommer så småningom att böja sig, vanligtvis inom två till fyra veckor efter födseln.

Scottish fold är en vänlig och lugn katt som tycker om att vara med sina människor. Den kan anpassa sig efter alla miljöer och är fin med barn samt med andra katter och hundar. Den tycker mycket om att leka lekar med sina människor.

Några av kattrasens egenskaper

Dessa är några av scottish folds egenskaper som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter rätt katt för din familj:

  • Scottish fold finns i flera varianter vad gäller färg och mönster. Den långhåriga versionen av katten är känd som highland fold.
  • Rasen beskrivs ofta som liknande en uggla, en teddybjörn, eller en mytisk skogsvarelse.
  • Katten är vänlig och mild och älskas av många kattentusiaster.

Scottish folds historia

Scottish fold uppäcktes förs av herden William Ross år 1961. Han fann katten i en lada i Tayside-regionen i Skottland.  När denna katt, vid namn Susie, fick kattungar behöll Ross en av honorna och döpte henne till Snooks. När Snooks fick egna kattungar döptes en hane med ett brittiskt korthår och med detta var rasen född.

Rasen utvecklades vidare och uppfödare lyckades upptäcka den dominanta genen som orsakar de vikta öronen. Den långhåriga genen som Susie bar på upptäckte man också vara dominant, vilket skapade den långhåriga versionen av rasen, vilken kallas för highland fold.

Scottish fold kom till USA år 1971 och kring mitten av 70-talet hade rasen erkänts av de flesta kattföreningar i Nordamerika. Ironiskt nog är rasen inte erkänd i sitt hemland då det har funnits oro angående huruvida de vikta öronen kan leda till vissa öroninfektioner eller till och med dövhet.

Scottish folds temperament

Scottish fold är en utåtriktad, smart, nyfiken och aktiv ras. Katten tycker om kluriga leksaker och lekar som testar både dess smidighet och intelligens. Genom att dela dessa lekar och aktiviteter med sina människor kommer katten förbli nöjd och glad.

Katten kan även ses i ovanliga positioner, så som stående som en surikat eller platt längst marken som en groda.

Scottish fold tenderar att vilja hålla sina människor sällskap vid de flesta fall. Katten älskar att involveras i familjens aktiviteter. Det är på så sätt katten får sina ägares uppmärksamhet, och den avskyr att lämnas ensam under en längre period. Därför rekommenderas katten inte till personer som jobbar utanför hemmet och kommer lämna katten ensam under större delen av dagen. I sådana fall är det bättre att erbjuda katten sällskap som en annan katt att leka med. Se till att ge din katt din uppmärksamhet när du kommer hem från dagens aktiviteter.

Hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan scottish fold drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till de olika sjukdomarna som drabbar katter så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Dessa är några av de åkommor som observerats hos scottish fold:

  • Degenerativa ledsjukdomar
  • Hypertrofisk kardiomyopati

Vad gäller dess hälsa och skötsel, bör kattens päls borstas regelbundet för att förhindra tovor samt för att stimulera kattens blodcirkulation. Klor bör försiktigt trimmas vid behov för att undvika skador eller förstörelse av personlig egendom. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Läs också: Stinker kattlådan? Så här gör du!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar