Scottish fold är en ljuvligt söt familjekatt

Scottish fold är en av de kattraser som har utmärkande drag vilka är resultat av en naturlig genetisk mutation. De vikta öronen hos katten är ett resultat av en sådan mutation, som intressant nog får katten att likna en uggla med päls. Här har vi samlat det du behöver veta om scottish fold och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter ett perfekt husdjur till din familj. 

 

Scottish fold en vänlig och lugn katt

En av de utmärkande dragen hos scottish fold är de vikta öronen, varifrån katten fått sitt namn (fold betyder vika på engelska). Öronen är faktiskt är ett resultat av en naturlig mutation som är vanlig i djurvärden och särskilt bland katter. Moderna scottish fold-katter är ättlingar till en scottish fold vid namn Susie som upptäcktes av en herde år 1961.

Bli inte besviken om du ser kattungar av rasen födas med normala öron. Öronen kommer så småningom att böja sig, vanligtvis inom två till fyra veckor efter födseln.

Scottish fold är en vänlig och lugn katt som tycker om att vara med sina människor. Den kan anpassa sig efter alla miljöer och är fin med barn samt med andra katter och hundar. Den tycker mycket om att leka lekar med sina människor.

Några av scottish folds egenskaper

Dessa är några av scottish folds egenskaper som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter rätt katt för din familj:

  • Scottish fold kommer i flera varianter vad gäller färg och mönster. Den långhåriga versionen av katten är känd som highland fold.
  • Rasen beskrivs ofta som liknande en uggla, en teddybjörn, eller en mytisk skogsvarelse.
  • Katten är vänlig och mild och älskas av många kattentusiaster.

Scottish folds historia

Scottish fold uppäcktes förs av herden William Ross år 1961. Han fann katten i en lada i Tayside-regionen i Skottland.  När denna katt, vid namn Susie, fick kattungar behöll Ross en av honorna och döpte henne till Snooks. När Snooks fick egna kattungar döptes en hane med ett brittiskt korthår och med detta var rasen scottish fold född.

Rasen utvecklades vidare och uppfödare lyckades upptäcka den dominanta genen som orsakar de vikta öronen. Den långhåriga genen som Susie bar på upptäckte man också vara dominant, vilket skapade den långhåriga versionen av rasen, vilken kallas för highland fold.

Scottish fold kom till USA år 1971 och kring mitten av 70-talet hade rasen erkänts av de flesta kattföreningar i Nordamerika. Ironiskt nog är rasen inte erkänd i sitt hemland då det har funnits oro angående huruvida de vikta öronen kan leda till vissa öroninfektioner eller till och med dövhet.

Scottish folds temperament

Scottish fold är en utåtriktad, smart, nyfiken och aktiv ras. Katten tycker om kluriga leksaker och lekar som testar både dess smidighet och intelligens. Genom att dela dessa lekar och aktiviteter med sina människor kommer katten förbli nöjd och glad.

Katten kan även ses i ovanliga positioner, så som stående som en surikat eller platt längst marken som en groda.

Scottish fold tenderar att vilja hålla sina människor sällskap vid de flesta fall. Katten älskar att involveras i familjens aktiviteter. Det är på så sätt katten får sina ägares uppmärksamhet, och den avskyr att lämnas ensam under en längre period. Därför rekommenderas katten inte till personer som jobbar utanför hemmet och kommer lämna katten ensam under större delen av dagen. I sådana fall är det bättre att erbjuda katten sällskap som en annan katt att leka med. Se till att ge din katt din uppmärksamhet när du kommer hem från dagens aktiviteter.

Scottish folds hälsa och hälsorelaterade frågot

Precis som andra kattraser kan scottish fold drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till de olika sjukdomarna som drabbar katter så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Dessa är några av de åkommor som observerats hos scottish fold:

  • Degenerativa ledsjukdomar
  • Hypertrofisk kardiomyopati

Vad gäller dess hälsa och skötsel, bör kattens päls borstas regelbundet för att förhindra tovor samt för att stimulera kattens blodcirkulation. Klor bör försiktigt trimmas vid behov för att undvika skador eller förstörelse av personlig egendom. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar