– Många människor är inte medvetna om att det kan vara sorkspillning på träet de bär in i huset. Sök efter sorkspillning i vedtraven genom att slå stockarna väl innan du tar in dem, säger forskaren Stein Norstein vid norska Folkhälsoinstitutet.
Symptom på sorkfeber
Sorkfeber är en virussjukdom som kan överföras till människor. Förmodligen sprids smittan genom att vi andas in virus från torkad sorkspillning. Vanliga symtom är värk i huvud, rygg, mage och hals, illamående och kräkningar.
– Infektionen kan också gå på njurarna och orsaka akut njursvikt. I sällsynta fall kan sorkfeber leda till hjärnhinneinflammation, vilket i värsta fall kan vara dödligt. Med hjälp av ett blodprov kan din läkare avgöra om du har sorkfeber, säger Arnulf Soleng.
Antal fall i Sverige
I Sverige sprids smittan främst via skogssorkar och sjukdomen är vanligast norr om Dalälven.
Uppsakttningsvis smittas runt 150 – 400 per år i Sverige beroende på hur stor sorkpopulationen är från år till år.
Skydda dig
Sorkfeber sprids lätt nu när vi öppnar upp sommarstugorna och de kan ha härjat fritt i dem under vintern. Det enklaste sättet att skydda sig är att använda handskar och andningsskydd när du städar ut efter vintern. En oväntad källa till smitta är äldre husgolv, väggar och tak vilket gör att hemmafixare hamnar i riskzonen.
Vid rengöring bör du använda en trasa med såpvatten och undvika att sopa och dammsuga. Detta för att undvika att röra upp damm som kan innehålla virus, säger Soleng.
Om du följer dessa försiktighetsåtgärder, infektionsrisken minimal, enligt experten.