Se upp för vinterfaror! Så skyddar du din hund

Förfrysningsskador, glykol och trafikolyckor – vintern är en utsatt period för hundar. Här är 8 tips för dig som är hundägare!

På vintern, när det är mörkt och kallt, löper hunden risk att drabbas av trafikolyckor och köldskador. För att minska risken för skador finns det några saker som är extra viktiga att tänka på för dig som är hundägare.

Både reflex och lamphalsband

Det räcker inte med lamphalsband! Se till att hunden både har reflex och lamphalsband på sig. En hund utan reflex som möter en bil med halvljus syns av bilisten först när den är 20–30 meter från bilen. Men med en bra reflex syns hunden redan på 125 meters avstånd! 

– Alla hundraser och individer reagerar olika på kyla. Därför är det viktigt att ta reda på vad som är bäst för just din hund. Däremot finns det generella tips för mörkret som det är bra om man som hundägare är uppmärksam på och där är reflexen lika viktig för en hund som för små barn och vuxna, säger Linnéa Kjellén, på Trygg-Hansa. 

Läs mer här: Orolig att hunden fått i sig choklad? Så här räknar du ut om mängden är farlig!

Se upp för glykol – kan vara dödligt för din hund

En annan vanlig vinterfara är glykol! Glykol används i spolar- och kylarvätska till bilar och kan leda till allvarliga skador för din hund.  

– Glykol smakar sött och därför är det tyvärr något som våra hundar gärna slickar i sig. Det behövs heller inte mycket för att dosen ska vara dödlig. Symptomen är bland annat illamående, trötthet, kramper, kräkningar och kraftigt ökad törst. Kontakta din veterinär direkt om du misstänker att hunden fått i sig glykol, även om du inte ser några symptom, säger Linnéa Kjellén.

Köldkramp och förfrysningsskador

Och till sist – kylan! Kylan är en annan vinterfara i och med att hundens tassar är känsliga för kyla och snö. Förfrysningsskador kan förekomma men är sällsynta i jämförelse med köldkramp (att hundens tassar drabbas av kramp ute på på promenaden). Tecken på att din hund drabbats av detta är att den stannar och lyfter på en eller fler tassar. 

– Om din hund påverkas av kylan så kan det vara en god idé att sätta på den ett värmande täcke. Tänk på att det är bra om ett täcke skyddar hela ryggen samt även åtminstone en del av den känsliga buken. Drabbas hunden av köldkramp kan man massera tassarna försiktigt och på så sätt värma upp dem, säger Linnéa Kjéllen.

8 tips – så skyddar du hunden på vintern

  1. Ta hand om hundens tassar kyliga dagar. Tänk på att vägsalt kan torka ut trampdynorna och ge sprickor i huden (skölj gärna av och torka tassarna efter promenaden!).
  2. Använd både reflex och lamphalsband. 
  3. Hur klarar just din hund kylan? En liten hund med mindre päls behöver mer hjälp för att hålla värmen, än en stor lurvig.
  4. Har din hund drabbats av köldkramp? Värm upp tassarna genom att massera dem försiktigt. Är det ett återkommande problem är det bäst att satsa på kortare promenader och mer aktivitet inomhus.
  5. Lämna aldrig hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.
  6. Hunden behöver mer energi i fodret om den är ute mycket i kylan (jämfört med på sommaren). Anpassa fodret efter hundens behov, ålder, vikt, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem.
  7. Var uppmärksam på om hunden fått i sig glykol! Symptom: illamående, kräkningar, kraftigt ökad törst. Kontakta veterinär direkt om du misstänker förgiftning! 
  8. Till sist – ta hand om pälsen. Lång, tovig päls drar lättare åt sig fukt, is och snö. Klipp gärna pälsen runt tassar och nertill på benen för att undvika att bollar av snö fastnar.

Källa: Trygg-hansa 

Läs också: Se upp! Så kan din hund skadas av kylan i vinter 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar