Se upp! Nu börjar mössen leta sig in i huset

Oktober och november är de månader då mössen börjar leta sig in på jakt efter mat och värme. Är du orolig över att musen kan hitta in till dig är det hög tid att satsa på förebyggande åtgärder – än är det inte för sent!

Skulle en mus hitta in i ens hus kan det leda till stora problem för dig som är villaägare. Möss bygger gärna gångar inuti väggarnas isolering och tycker om att gnaga på det mesta i huset.

Om de skulle börja gnaga på elledningar kan det orsaka kortslutning, och i värsta fall kan det leda till att det börjar brinna. 

– För att slippa problem med möss gäller det att se över sitt hus innan mössen hittat in, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert och biolog på Anticimex, i ett pressmeddelande. 

Regler som förbjuder bekämpningsmedel 

I och med de förändrade reglerna (från 2019) kring bekämpningsmedel mot möss är det numera bara professionella med 1So-utbildning som får använda bekämpningsmedel, privatpersoner får istället fokusera på förebyggande åtgärder. 

– Vi tror att det tar tid för privatpersoner att ställa om från att använda bekämpningsmedel mot möss till att istället fokusera på förebyggande åtgärder, säger Thomas Persson Vinnersten. Om mössen ändå hittar in och orsakar problem rekommenderar vi klassiska slagfällor. Vid större problem bör man ta professionell hjälp. 

Lämna in kvarliggande bekämpningsmedel mot möss på en återvinningscentral som hanterar miljöfarligt avfall. 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus! 

Så förebygger du att musen hittar in i huset:

Här är smarta tips på vad du kan göra redan idag för att minska risken att mössen hittar in till dig. 

Åtgärder utomhus: 

 • Täta synliga hål i husgrunden! Sätt metallnät med en maskvidd på högst 0,5 mm och trådtjockhet på minst 0,7 mm över ventiler. 
 • Mata inte fåglarna. Mössen lockas till resterna. 
 • Ställ sopbehållaren en bit från huset. Se till att alltid ha locket på.
 • Ha gräset kortklippt runt huset och plantera helst inte buskar, träd och klätterväxter för nära fasaden. Mössen kan klättra på dem.
 • Och till sist – stapla inte trädgårdsmöbler, ved och annat bråte för nära fasaden. 

Åtgärder inomhus:

 • Börja med att se till att det inte ligger mat framme, töm skafferiet i sommarstugan och använd förslutande förpackningar.
 • Håll rent! Vind, källare etc. Möss gillar bråte! 
 • Om du har en sommarstuga kan du ställa soffdynor och madrasser på högkant. 
 • Placera dina stearinljus i lådor, de utgör annars föda för musen.
 • Får du inte bukt med problemet? Då kanske du behöver ställa ut godkända musfällor. Anticimex rekommenderar klassiska slagfällor. Ladda gärna fällan med något kladdigt som choklad, ost torkar ut fort. 
 • Se över alla genomföringar. Är den under diskbänken tät? Glöm inte heller bort genomföringar till elementrör! 

Källa: Anticimex 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar