Se upp! Nu börjar mössen leta sig in i huset

Oktober och november är de månader då mössen börjar leta sig in på jakt efter mat och värme. Är du orolig över att musen kan hitta in till dig är det hög tid att satsa på förebyggande åtgärder – än är det inte för sent!

Skulle en mus hitta in i ens hus kan det leda till stora problem för dig som är villaägare. Möss bygger gärna gångar inuti väggarnas isolering och tycker om att gnaga på det mesta i huset.

Om de skulle börja gnaga på elledningar kan det orsaka kortslutning, och i värsta fall kan det leda till att det börjar brinna. 

– För att slippa problem med möss gäller det att se över sitt hus innan mössen hittat in, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert och biolog på Anticimex, i ett pressmeddelande. 

Regler som förbjuder bekämpningsmedel 

I och med de förändrade reglerna (från 2019) kring bekämpningsmedel mot möss är det numera bara professionella med 1So-utbildning som får använda bekämpningsmedel, privatpersoner får istället fokusera på förebyggande åtgärder. 

– Vi tror att det tar tid för privatpersoner att ställa om från att använda bekämpningsmedel mot möss till att istället fokusera på förebyggande åtgärder, säger Thomas Persson Vinnersten. Om mössen ändå hittar in och orsakar problem rekommenderar vi klassiska slagfällor. Vid större problem bör man ta professionell hjälp. 

Lämna in kvarliggande bekämpningsmedel mot möss på en återvinningscentral som hanterar miljöfarligt avfall. 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus! 

Så förebygger du att musen hittar in i huset:

Här är smarta tips på vad du kan göra redan idag för att minska risken att mössen hittar in till dig. 

Åtgärder utomhus: 

 • Täta synliga hål i husgrunden! Sätt metallnät med en maskvidd på högst 0,5 mm och trådtjockhet på minst 0,7 mm över ventiler. 
 • Mata inte fåglarna. Mössen lockas till resterna. 
 • Ställ sopbehållaren en bit från huset. Se till att alltid ha locket på.
 • Ha gräset kortklippt runt huset och plantera helst inte buskar, träd och klätterväxter för nära fasaden. Mössen kan klättra på dem.
 • Och till sist – stapla inte trädgårdsmöbler, ved och annat bråte för nära fasaden. 

Åtgärder inomhus:

 • Börja med att se till att det inte ligger mat framme, töm skafferiet i sommarstugan och använd förslutande förpackningar.
 • Håll rent! Vind, källare etc. Möss gillar bråte! 
 • Om du har en sommarstuga kan du ställa soffdynor och madrasser på högkant. 
 • Placera dina stearinljus i lådor, de utgör annars föda för musen.
 • Får du inte bukt med problemet? Då kanske du behöver ställa ut godkända musfällor. Anticimex rekommenderar klassiska slagfällor. Ladda gärna fällan med något kladdigt som choklad, ost torkar ut fort. 
 • Se över alla genomföringar. Är den under diskbänken tät? Glöm inte heller bort genomföringar till elementrör! 

Källa: Anticimex 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar