Selkirk rex är den enda kattrasen som är döpt efter en person

Selkirk rex är den enda kattrasen som är döpt efter en person. Rasen är social och tillgiven vilket gör katten till ett utmärkt husdjur för familjen. De har en tjock päls med lockigt hår och lockiga morrhår. De kallas ofta för en katt i fårakläder. Här har vi samlat det du behöver veta om selkirk rex och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter rätt husdjur för din familj.  


Selkirk rex som familjens husdjur

Selkirk rex är känd för att vara social och för att ha ett milt temperament. Den älskar att bli klappad och myst med. Rasen är fin med barn vilket gör den perfekt för alla sorters familjer. Katten har en lockig päls som är ett resultat av en naturlig genetisk mutation. Katten är medelstor till stor och kan väga upp till 7 kg. Kattens päls kommer i flera färger och mönster, vilket inkluderar point-mönster. Den genomsnittliga livslängden för katten är 13 år eller mer.

Några av selkirk rex egenskaper

Dessa är några av selkirk rex särdrag:

  • Man har upptäckt att genen för den lockiga pälsen är dominant. Förutom lockig päls har katten även lockiga morrhår.
  • Selkirk rex kräver regelbunden skötsel för att deras päls ska hållas i gott skick.
  • Katten fäller måttligt eller inte alls.
  • De anses vara en hälsosam ras då de inte drabbas av lika många kända sjukdomar som vissa andra kattraser.
  • Selkirk rex behöver viss uppmärksamhet. Katten brukar kunna hantera tiden då den är självständig med tiden som den spenderar med sina ägare.
  • Du kommer ofta se katten ligga och lata sig. Katten kommer behöva regelbunden motion för att hållas friska och i fin form.
  • De är vanligtvis fina med andra, barn inkluderat, och tenderar att vara tillgivna mot dem.

Selkirk rex historia

Rasens historia börjar år 1987 när en vildkatt i delstaten Montana nedkom med en kull av fem kattungar, varav en kattunge hade en ovanlig lockig päls. Uppföddaren Jeri Newman omhändertog kattungen och hoppades på att den hade rex-genen. Mycket riktigt hade kattungen den eftertraktade dominanta genen för lockig päls.

Kattungen döptes till Miss DePesto på grund av sitt uppmärksamhetssökande beteende. Katten korsades så småningom med en svart perserhane. Kullen de producerade hade tre kattungar med lockig päls. International Cat Association gav rasen fullt erkännande år 1994 och rasen har även erkänts av Cat Fanciers Association samt andra kattföreningar.

Selkirk rex temperament

Selkirk rex tenderar att vara kärleksfull, tålmodig och tolerant. Att leka och att bli myst med är kattens favoritaktiviteter. Till skillnad från vissa andra raser är denna ras inte särskilt krävande vad gäller deras ägares uppmärksamhet. Katten kan leka självständigt men kommer definitivt bli glad när ägarna ger katten den uppmärksamhet den behöver. Selkirk rex är även känd för att vara vänlig med vänner till familjen, barn samt hundar som behandlar katten korrekt.

Många ägare anser att katten är en riktig clown när den visar sin busiga sida. Familjens medlemmar kommer inte att tröttna på denna kattras. Selkirk rex är även smart och kan lära sig att öppna dörrar eller lådor i jakt på godsaker eller leksaker.

Ge katten interaktiva leksaker och kluriga leksaker för att stimulera den både fysiskt och mentalt. Glöm inte heller bort att ge din selkirk rex en belöning som till exempel en godbit när den klarar av uppgifter eller lär sig nya trick.

Selkirk rex hälsa och hälsorelaterade frågor

Selkirk rex är i regel frisk och drabbas vanligtvis inte av varken genetiska eller icke-genetiska sjukdomar. Men det finns ändå åkommor som har observerats hos rasen, som polycystisk njursjukdom, hypertrofisk kardiomyopati och höftledsdysplasi.

  • Polycystisk njursjukdom (PKD) – ett ärftligt tillstånd som leder till cystisk degenerering av njurarna. Detta kommer så småningom leda till njursvikt.
  • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) – den vanligaste formen av hjärtsjukdom hos katter vilket leder till en förtjockning av hjärtmuskeln.
  • Höftledsdysplasi – en ärftlig defekt av höftleden. Detta tillstånd kan orsaka katten smärta och förlamning.

Vad gäller hälsa och skötsel, bör katten borstas regelbundet för att förhindra att dess päls tovas samt för att stimulera kattens blodcirkulation. Klor bör försiktigt trimmas vid behov för att undvika skador eller förstörelse på personlig egendom. Ögon och öron bör även kontrolleras för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar