Selkirk rex är den enda kattrasen som är döpt efter en person

Selkirk rex är den enda kattrasen som är döpt efter en person. Rasen är social och tillgiven vilket gör katten till ett utmärkt husdjur för familjen. De har en tjock päls med lockigt hår och lockiga morrhår. De kallas ofta för en katt i fårakläder. Här har vi samlat det du behöver veta om selkirk rex och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter rätt husdjur för din familj.

 

Selkirk rex som familjens husdjur

Selkirk rex är känd för att vara social och för att ha ett milt temperament. Den älskar att bli klappad och myst med. Rasen är fin med barn vilket gör den perfekt för alla sorters familjer. Katten har en lockig päls som är ett resultat av en naturlig genetisk mutation. Katten är medelstor till stor och kan väga upp till 7 kg. Kattens päls kommer i flera färger och mönster, vilket inkluderar point-mönster. Den genomsnittliga livslängden för katten är 13 år eller mer.

Några av selkirk rex egenskaper

Dessa är några av selkirk rex särdrag:

  • Man har upptäckt att genen för den lockiga pälsen är dominant. Förutom lockig päls har katten även lockiga morrhår.
  • Selkirk rex kräver regelbunden skötsel för att deras päls ska hållas i gott skick.
  • Katten fäller måttligt eller inte alls.
  • De anses vara en hälsosam ras då de inte drabbas av lika många kända sjukdomar som vissa andra kattraser.
  • Selkirk rex behöver viss uppmärksamhet. Katten brukar kunna hantera tiden då den är självständig med tiden som den spenderar med sina ägare.
  • Du kommer ofta se katten ligga och lata sig. Katten kommer behöva regelbunden motion för att hållas friska och i fin form.
  • De är vanligtvis fina med andra, barn inkluderat, och tenderar att vara tillgivna mot dem.

Selkirk rex historia

Rasens historia börjar år 1987 när en vildkatt i delstaten Montana nedkom med en kull av fem kattungar, varav en kattunge hade en ovanlig lockig päls. Uppföddaren Jeri Newman omhändertog kattungen och hoppades på att den hade rex-genen. Mycket riktigt hade kattungen den eftertraktade dominanta genen för lockig päls.

Kattungen döptes till Miss DePesto på grund av sitt uppmärksamhetssökande beteende. Katten korsades så småningom med en svart perserhane. Kullen de producerade hade tre kattungar med lockig päls. International Cat Association gav rasen fullt erkännande år 1994 och rasen har även erkänts av Cat Fanciers Association samt andra kattföreningar.

Selkirk rex temperament

Selkirk rex tenderar att vara kärleksfull, tålmodig och tolerant. Att leka och att bli myst med är kattens favoritaktiviteter. Till skillnad från vissa andra raser är denna ras inte särskilt krävande vad gäller deras ägares uppmärksamhet. Katten kan leka självständigt men kommer definitivt bli glad när ägarna ger katten den uppmärksamhet den behöver. Selkirk rex är även känd för att vara vänlig med vänner till familjen, barn samt hundar som behandlar katten korrekt.

Många ägare anser att katten är en riktig clown när den visar sin busiga sida. Familjens medlemmar kommer inte att tröttna på denna kattras. Selkirk rex är även smart och kan lära sig att öppna dörrar eller lådor i jakt på godsaker eller leksaker.

Ge katten interaktiva leksaker och kluriga leksaker för att stimulera den både fysiskt och mentalt. Glöm inte heller bort att ge din selkirk rex en belöning som till exempel en godbit när den klarar av uppgifter eller lär sig nya trick.

Selkirk rex hälsa och hälsorelaterade frågor

Selkirk rex är i regel frisk och drabbas vanligtvis inte av varken genetiska eller icke-genetiska sjukdomar. Men det finns ändå åkommor som har observerats hos rasen, som polycystisk njursjukdom, hypertrofisk kardiomyopati och höftledsdysplasi.

  • Polycystisk njursjukdom (PKD) – ett ärftligt tillstånd som leder till cystisk degenerering av njurarna. Detta kommer så småningom leda till njursvikt.
  • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) – den vanligaste formen av hjärtsjukdom hos katter vilket leder till en förtjockning av hjärtmuskeln.
  • Höftledsdysplasi – en ärftlig defekt av höftleden. Detta tillstånd kan orsaka katten smärta och förlamning.

Vad gäller hälsa och skötsel, bör katten borstas regelbundet för att förhindra att dess päls tovas samt för att stimulera kattens blodcirkulation. Klor bör försiktigt trimmas vid behov för att undvika skador eller förstörelse på personlig egendom. Ögon och öron bör även kontrolleras för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar